ΑρχικήinvestigationsΈλληνες εντοπίζουν Ευπάθεια zero-day στο CMS Joomla

Έλληνες εντοπίζουν Ευπάθεια zero-day στο CMS Joomla

Το SecNews έλαβε κρίσιμη αναφορά σχετικά με αδυναμία 0-day που εντοπίστηκε από Έλληνες ερευνητές και αφορά τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν το γνωστό CMS Joomla

Οι Έλληνες ερευνητές ασφάλειας Δημήτριος Ρούσσης και Eυάγγελος Αποστολούδης, εντόπισαν κρίσιμη ευπάθεια υψηλής σημαντικότητας, η οποία δεν έχει δημοσιευτεί (0-day), και επιτρέπει την εκτέλεση sql injection στο component ja-k2-filter-and-search (https://www.joomlart.com/joomla/extensions/ja-k2-search) του Joomla.

Το συγκεκριμένο component χρησιμοποιείται αυτή την στιγμή από εκατοντάδες ιστοσελίδες σε όλο το κόσμο. Μέσω της ευπάθειας αυτής και με γνωστά διαθέσιμα εργαλεία όπως το sqlmap μπορεί κάποιος να επιτύχει πλήρη ανάκτηση της βάσης δεδομένων των ιστοσελίδων, με ιδιαίτερα εύκολο διαδικασία, αποκαλύπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ κρίσιμα δεδομένα. Δεν είναι λίγες οι ιστοσελίδες e-shops που μέσω αυτής της αδυναμίας μπορούν να εκθέσουν ευαίσθητες πληροφορίες όπως στοιχεία μελών (members), προσωπικά δεδομένα ή ακόμα και αριθμούς πιστωτικών καρτών!Joomla zero-day

Η ευπάθεια αυτή που κρίνεται πολύ υψηλής επικινδυνότητας, όπως προναφέραμε, δεν έχει δημοσιευτεί επίσημα από κανένα διεθνές site (ευπάθεια 0-day), δεν είναι γνωστή στην εταιρία που έχει δημιουργήσει το component και ούτε έχει ενσωματωθεί στις διαδικτυακές βάσεις δεδομένων γνωστών ευπαθειών.

Απόδειξη

Για οποιαδήποτε ιστοσελίδα Joomla που κάνει χρήση του συγκεκριμένου component μπορούμε να διαπιστώσουμε την ευπάθεια με το παρακάτω request:

code0day

Σαν αποτέλεσμα εμφανίζεται το παρακάτω μήνυμα λάθους που αποδεικνύει την ύπαρξη της ευπάθειας.

pic

Με την χρήση του sqlmap και με το url που αναφέραμε παραπάνω είναι πολύ εύκολο να γίνει dump η βάση και να αναγνώσουμε όλα τα δεδομένα.

Ενδεικτικές ιστοσελίδες

Μερικές ενδεικτικές σελίδες (από ένα μεγάλο σύνολο) που παρουσιάζουν την ευπάθεια παρατίθενται παρακάτω.

Όπως ανέφεραν στο SecNews οι δύο ερευνητές, σύντομα θα δημοσιοποιήσουν και άλλα ευρήματα 0-day που έχουν εντοπίσει σε άλλες πλατφόρμες. Η ενημέρωσή τους έχει στόχο την ενδυνάμωση ασφάλειας ιστοσελίδων και υποδομών. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα νέα τους επιτεύγματα!

Το SecNews ευχαριστεί τους ερευνητές Δημήτριο Ρούσση και Eυάγγελο Αποστολούδη για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS