ΑρχικήsecurityDark web & σκιές: The voluntary participation (Part 3)

Dark web & σκιές: The voluntary participation (Part 3)

                                                                       Dark web & σκιές: The voluntary participation (Part 3)

Η κοινωνία εξελίσσεται, ο άνθρωπος προοδεύει, τα στερεότυπα σιγά σιγά χάνονται αλλά η τάση για έλεγχο και λογοκρισία φαίνεται να μην εγκαταλείπει τόσο εύκολα την σύγχρονη εποχή. Εν έτη 2017, πολλές κυβερνήσεις απαγορεύουν την πρόσβαση σε ορισμένες ιστοσελίδες, ελέγχουν το περιεχόμενο που παρακολουθείται ή ανεβαίνει από τους χρήστες  ενώ σε (ακραίες) περιπτώσεις φυλακίζουν ή δολοφονούν άτομα επειδή υποστηρίζουν την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο.Dark web

Δεδομένου ότι τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις, το 2009 καθιερώθηκε η παγκόσμια ημέρα κατά της Λογοκρισίας και εκ τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου!

Ρίχνοντας μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία μπορούμε να διαπιστώσουμε και μόνοι μας τα προαναφερθέντα συμπεράσματα .

Αρχικά, το https://metrics.torproject.org/  μας παρέχει αρκετά χρήσιμα στοιχεία… Ας παρατηρήσουμε λοιπόν την εικόνα.Dark web

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του πρώτο τρίμηνο του 2017  το μεγαλύτερο μερίδιο χρηστών με Bridge users προέρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς το διαδίκτυο βρίσκεται κάτω από την επίβλεψη και τον έλεγχο του Telecommunications Regulatory Authority (UAE). Επομένως, οι χρήστες μέσω Bridge users καταφέρνουν να αποφύγουν τους περιορισμούς και την λογοκρισία που τους επιβάλλεται.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα την περίοδο και την κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, λόγω της απόφασης του Ταγίπ Ερντογάν να εμποδίσει την πρόσβαση στα social media και να ελέγξει τις ειδήσεις που δημοσιεύονται, παρατηρήθηκε υπερβολική αύξηση των χρηστών μέσω Bridge users στη Τουρκία.

Συνεχίζοντας την έρευνα μας μέσα από το https://compass.torproject.org/ καταλήξαμε σε μια σειρά από αξιόλογα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε τον αριθμό των κόμβων και να τους ταξινομήσουμε με βάση την χώρα προέλευσης. Όπως και ο αριθμός των χρηστών έτσι και ο αριθμός των κόμβων μπορεί να μας δώσει στοιχεία δημογραφικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Μια παρατήρηση που πηγάζει από τα δεδομένα είναι ότι όσο οι πολίτες είναι ενημερωμένοι ή φοβισμένοι επειδή η κυβέρνηση τους παρακολουθεί τόσο περισσότερο είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν και να στηρίξουν το δίκτυο. Παρακάτω εμφανίζεται ο αριθμός τρεχόντων κόμβων  στις αρχές Απριλίου του 2017:

  • Γερμανία 1716
  • ΗΠΑ 1567
  • Ολλανδία 631
  • Ρωσία 465
  • Ηνωμένο Βασίλειο 311
  • Ιταλία 93
  • Ελλάδα 26
  • Τουρκία 13
  • Αλβανία 4

Παρατηρείται ότι κυρίως στις βόρειες και κεντρικές χώρες της Ευρώπης οι αριθμοί είναι εξίσου υψηλοί όπως στις ΗΠΑ. Να σημειώσουμε ότι στην λίστα δεν συμπεριλαμβάνεται η Νότιος Κορέα καθώς στη συγκεκριμένη χώρα εμφανίζονται 0 κόμβοι ενώ οι συνδέσεις με δίκτυα εκτός συνόρων είναι ελάχιστες και ελεγχόμενες!

Επομένως, ενώ έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στην Ευρώπη και την Αμερική οι χρήστες  του διαδικτύου είναι ασφαλείς, αρκετοί είναι οι πολίτες που δεν νιώθουν έτσι! Εσείς, άραγε, πόσο ασφαλείς νιώθετε ;Dark web Dark web Dark web

Αν λοιπόν είστε υποστηρικτές της ανωνυμίας ,του ελεύθερου λόγου και της ελεύθερης πρόσβασης γίνετε μέλος του Project και αποτελέστε εθελοντικό «κόμβο».  Στην σελίδα τους θα βρείτε ότι χρειάζεστε…

Προσοχή! Είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του τύπου του κόμβου που θα επιλέξετε ενώ καλό θα ήταν να ακολουθήσετε προσεκτικά όλα τα βήματα που προτείνονται προς την αποφυγή πιθανόν προβλημάτων. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε περιπτώσεις χρηστών που επειδή επέλεξαν να είναι exit node για την μεταφορά κακόβουλης και εγκληματικής κίνησης η αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση του εξοπλισμού τους και σε ποινικές διώξεις.

Κάπου εδώ ολοκληρώθηκε το τρίτο μέρος ανάλυσης του Dark web και των διάφορων πτυχών του.

 

f@pei

 

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS