ΑρχικήHow ToΑργός υπολογιστής; Πως να επιταγχύνετε το σύστημά σας με ένα RAM Disk

Αργός υπολογιστής; Πως να επιταγχύνετε το σύστημά σας με ένα RAM Disk

RAMDisk: Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χώρο της μνήμης RAM ως μια εικονική μονάδα σκληρού δίσκου, για ταχύτητες και επιδόσεις ακόμη καλύτερες και από αυτές των δίσκων SSD.

RAM Disk: Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μνήμη RAM

Διαθέτετε αρκετά GB αχρησιμοποίητης μνήμης RAM στο σύστημά σας; Εάν ναι, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ένα RAM Drive ή RΑM Disk. Mε τον τρόπο αυτό θα είστε σε θέση να μειώσετε τον χρόνο φόρτωσης των εφαρμογών, να βελτιώσετε την απόδοση στο gaming ή/και να αποθηκεύσετε ταινίες 4K για καλύτερη αναπαραγωγή. Υπάρχουν διαθέσιμα free και paid λογισμικά RΑMDisk, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προσωρινών ή μόνιμων RΑMDisks. Παρακάτω, θα δούμε κάποια από αυτά και θα παρουσίασουμε αναλυτικά τα οφέλη που προκύπτουν, πόση μνήμη απαιτείται και πως μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας RΑΜDisk στα Windows.

[su_divider top=”no” divider_color=”#09180c1″ margin=”10″][/su_divider][su_spacer size=”10″]

H χρήση αποθηκευτικών μέσων υψηλών επιδόσεων και ταχυτήτων είναι το όνειρο κάθε χρήστη υπολογιστή. Πλέον, οι περισσότεροι χρήστες έχουν τη δυνατότητα χρήσης δίσκων SSD, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι αρκετά πιο δαπανηροί από τους μαγνητικούς σκληρούς δίσκους.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που υπάρχει αρκετή αχρησιμοποίητη RΑM στο εσωτερικό του υπολογιστή σας, αυτή μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή για την κατασκευή ενός αστραπιαία γρήγορου αποθηκευτικού μέσου – ακόμη γρηγορότερου από οποιονδήποτε δίσκο SSD.

[su_spacer size=”10″]

Τι είναι RΑMDisk ή RΑM Drive;

Το RΑMDisk είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια εικονική μονάδα δίσκου που δημιουργείται στο σύστημα και χρησιμοποιεί τα blocks της φυσικής μνήμης RΑM για την αποθήκευση δεδομένων. Οι πρώτες προσπάθειες δημιουργίας μέσων αποθήκευσης με χρήση της μνήμης RΑM χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980, ενώ σήμερα η τεχνολογία αυτή έχει εξελιχθεί σημαντικά. Πλέον υπάρχουν οι RΑM-based σκληροί δίσκοι, οι οποίοι δεν είναι τόσο διαδεδομένοι όσο οι μαγνητικοί σκληροί δίσκοι και οι SSD, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των RAM storages, αλλά και της συνεχούς ανάγκης για τροφοδοσία ρεύματος.

[su_spacer size=”10″]

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ένα RAMDisk;

Ο λόγος για τον οποίο η RΑM αποτελεί μια ξεχωριστή μονάδα μνήμης στον υπολογιστή σας είναι η αξεπέραστη ταχύτητά της. Πρακτικά, είναι πάνω από δέκα φορές ταχύτερη από τους ήδη ταχείς SSD. Η δημιουργία ενός RΑMDisk θα σας επιτρέψει να αποθηκεύετε δεδομένα με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα στον υπολογιστή σας. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό θα παρατηρήσετε σημαντική μείωση στους χρόνους φόρτωσης των προγραμμάτων που έχετε εγκαταστήσει στο RΑM drive σας, και αυτό επειδή δεν χρειάζεται να μεταφερθούν τα αρχεία από τη μονάδα σκληρού δίσκου στη μνήμη RΑM.

Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα κατά τη χρήση ενός RΑMDisk είναι η διατήρηση των δεδομένων σας μετά την απενεργοποίηση του υπολογιστή σας, καθώς η μνήμη RΑM δεν διατηρεί καμία πληροφορία μετά τον τερματισμό του υπολογιστή, με αποτέλεσμα όλα τα λογισμικά και τα αρχεία που αποθηκεύετε στο δίσκο RΑM να χάνονται.

Εδώ δημιουργείται και η ανάγκη χρήσης ενός λογισμικού RΑMDisk, το οποίο εκτός από τη δημιουργία του RΑM Disk, χρησιμεύει επίσης και για την αποθήκευση των δεδομένων σας κάθε φορά που τερματίζετε τον υπολογιστή σας, καθώς και για την επαναφορά τους στο RΑM Disk κατά την ενεργοποίησή του. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ πολλαπλών λογισμικών RAMDisk, με βάση της ανάγκες σας.

[su_spacer size=”10″]

Πόση RΑM χρειάζεστε για τη δημιουργία ενός RΑMDisk;

Για να δημιουργήσετε ένα RΑMDisk, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας διαθέτει αρκετή μνήμη RΑM. Λάβετε υπόψην σας ότι τα λειτουργικά συστήματα των Windows χρειάζονται περίπου 2 GB μνήμης για να λειτουργήσουν σωστά, ενώ θα πρέπει να αφήσετε τουλάχιστον 1GB μνήμης και για τα υπόλοιπα λογισμικά. Συνεπώς, για να δημιουργήσετε ένα RΑMDisk μεγέθους 1GB, θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον 4GB RΑM στον υπολογιστή σας.

Επίσης, εάν εκτελείτε κάποια 32-bit-η έκδοση των Windows, η μέγιστη μνήμη RAM που υποστηρίζεται είναι τα 4 GB. Στα Windows των 64-bit δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός. Έτσι, εάν έχετε ένα τσιπ μεγέθους 8GB ή 16GB, τότε είναι εύκολο να δημιουργήσετε ένα RΑMDisk χωρητικότητας 8GB μέσα στη μνήμη σας.

[su_spacer size=”10″]

Δημιουργία RΑMDisk στα Windows

Υπάρχει ένα πλήθος δωρεάν λογισμικών RΑMDisk για τα Windows 10, καθώς και για παλαιότερες εκδόσεις του λογισμικού. Mια από τις πιο αξιόλογες εναλλακτικές επιλογές είναι το AMD Radeon RΑMDisk.

Το AMD Radeon RΑMDisk δεν περιορίζεται σε συσκευές εξοπλισμένες με hardware AMD Radeon. Οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει & να εγκαταστήσει το πρόγραμμα, για να δημιουργήσει ένα RΑM Disk με χωρητικότητα έως και 4 GB. Το όριο αυξάνεται σε 6 Gigabyte σε συστήματα με AMD Radeon Memory.

Το πρόγραμμα είναι συμβατό με όλες τις εκδόσεις των Windows, ξεκινώντας από τα Windows Vista, και υποστηρίζει την αποθήκευση και φόρτωση τoυ RΑM image κατά τo κλείσιμο και επανεκκίνηση του υπολογιστή, ώστε να μην χάνονται τα δεδομένα σας.

Yπάρχουν πολλά ακόμη εναλλακτικά προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι αυτό τον σκοπό, όπως τα Dataram RAMDisk, VSuite Ramdisk, ImDisk 1.5.6,  Gavotte Ramdisk, κ.α.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS