ΑρχικήinetΠως είναι να είσαι γυναίκα και να δουλεύεις στη Silicon Valley;

Πως είναι να είσαι γυναίκα και να δουλεύεις στη Silicon Valley;

Η Ellen Pao, εργαζόμενη στην Kleiner Perkins Caufield & Byers που στεγάζεται στη Silicon Valley έκανε μήνυση στην εταιρία κατηγορώντας την για διάκριση με βάση το φύλο. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι δεν συμμετείχε σε εκδηλώσεις της εταιρίας της λόγω του φύλου της, οι συνεργάτες της της έκαναν σχόλια ότι είναι πολύ επιθετική και υπήρχε κάποιο είδος αντίποινας εναντίον της αν τσακωνόταν με κάποιο παντρεμένο συνάδελφο της.

Silicon Valley, SIlicon Valley, Silicon Valley

Αν και η Pao έχασε τη δίκη κατά του πρώην εργοδότη της κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο το σεξισμό που υπάρχει στη Silicon Valley. Και τώρα μια νέα έρευνα που έγινε σε περισσότερες από 200 γυναίκες που δουλεύουν στον τομέα της τεχνολογίας έδειξε ακόμα πιο πολλά για το club των ανδρών στη Silicon Valley. Η έρευνα αποκαλύπτει πως οι ερωτώμενες, στελέχη, επενδύτριες και άλλες που εργάζονταν στον χώρο είχαν τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης λόγω του φύλου της και δυστυχώς το 60% αποδείχτηκε ότι είχε δεχτεί κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Μέρικα από τα ευρήματα της έρευνας ήταν:

·         Το 84% των ερωτηθέντων είχε δεχτεί σχόλια ότι ήταν πολύ επιθετικό.

·         Το 66% είχε νιώσει αποκλεισμένο από ευκαιρίες και κοινωνική δικτύωση λόγω του φύλου του.

·         Το 88% είχε πελάτες η συναδέλφους  που προτιμούσαν να μιλήσουν με κάποιον άνδρα εργαζόμενο παρά με αυτές.

·         Το 75% είχε ερωτηθεί στη συνέντευξη για την οικογενειακή του κατάσταση και αν έχει παιδιά.

Αυτοί που διεξήγαν την έρευνα δήλωσαν: “Αυτό που συνειδητοποιήσαμε είναι ότι αν και πολλές γυναίκες έχουν παρόμοιες ιστορίες στον χώρο εργασίας τους οι περισσότεροι άνδρες δηλώνουν σοκαρισμένοι και δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο”.

Πολλές γυναίκες ανέφεραν ότι τους είχαν πει ότι ήταν πολύ αυταρχικές, ότι είχαν μείνει απέξω από εταιρικές εκδηλώσεις και είχαν δεχτεί ανεπιθύμητα σεξουαλικά σχόλια από τους ανώτερους τους.

·         Μια ερωτώμενη είπε: “Στη εταιρία Χ που εργάζομαι υπάρχει ένα κοινό αστείο ότι οι γυναίκες θα είναι ή πολύ αυταρχικές ή πολύ συνεσταλμένες, τίποτα άλλο στη μέση.”

·         Μία άλλη δήλωσε ότι αποκλείστηκε από μια εκδήλωση δικτύωσης επειδή ήταν “μόνο για άνδρες”.

·         Κάποιες από τις επενδύτριες επιχειρηματικών κεφαλαίων δήλωσαν ότι οι ιδρυτές και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των startup εταιριών προτιμούσαν να απευθύνονται στους άνδρες συνεργάτες τους αντί σε αυτές στις συναντήσεις. “Παρά το ιστορικό μου και οι ικανότητες μου ήταν σαφώς πιο σχετικές ο ιδρυτής δεν με κοίταγε στα μάτια και στην πραγματικότητα δεν άκουγε ποτέ τις ερωτήσεις που του έκανα”, δήλωσε μία από αυτές.

·         “Όταν είμαι με έναν άνδρα συνάδελφο που είναι κατώτερος μου οι άνθρωποι που μας βλέπουν υποθέτουν ότι εγώ δουλεύω γι’ αυτόν”, δηλώνει μια άλλη εργαζόμενη της Silicon Valley

·         Οι άνδρες συνάδερφοι πολλές φορές έχουν την άποψη ότι όταν μια γυναίκα είναι έγκυος είναι πια άχρηστη στη δουλειά ή όταν κάνει δεύτερο παιδί είναι καταστροφή για την καριέρα της.

Μερικές γυναίκες έχουν βρεθεί και σε πολύ δύσκολη θέση με τα αφεντικά τους, τους συναδέρφους τους και τους πελάτες τους:

·         “Ένας υπεύθυνος προσλήψεων μου είπε ξεκάθαρα ότι αν κοιμηθώ μαζί του θα πάρω προαγωγή.”

·         “Κάποτε ένας πελάτης μου είπε να κάτσω στα πόδια του αν ήθελα να αγοράσει το προϊόν μου”

·         “Είχα ένα συνάδερφο που μου έστελνε λουλούδια, δώρα κλπ για αρκετούς μήνες. Ένας άλλος διευθύνων σύμβουλος μου ζήτησε να περάσω από μια πόρτα πρώτη για να με δει να περπατάω και όταν το ανέφερα οι υπεύθυνοι στην εταιρία μου είπαν να το πάρω ως αστείο. Είχα επίσης έναν άλλον συνάδερφο που μου είπε μια φορά ότι του αρέσουν οι παντρεμένες γυναίκες και μου ακούμπησε το χέρι (είμαι παντρεμένη).”

Αν και προβλήθηκαν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη Silicon Valley, πολλές δήλωσαν ότι το μετανιώνουν που έμειναν σιωπηλές και δεν τα ανέφεραν κάπου.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS