ΑρχικήsecurityΠώς το FBI διεισδύσε στον διαδιακτυακό κόσμο των παιδόφιλων

Πώς το FBI διεισδύσε στον διαδιακτυακό κόσμο των παιδόφιλων

Τουλάχιστον 215.000 εγγεγραμμένους χρήστες είχε ο ιστότοπος με υλικό παιδικής πορνογραφίας «Playpen» (tor site) κατά τη διάρκεια μυστικής- απόρρητης επιχείρησης που πραγματοποίησαν το FBI και η Interpol προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες και να προσχωρήσουν σε συλλήψεις παιδόφιλων απ’ όλον τον κόσμο.

sec1

Η γιγαντιαία αυτή επιχείρηση με τον κωδικό «Operation Pacifier», στήθηκε από κοινού με σκοπό τον εντοπισμό sites παιδικής πορνογραφίας που φιλοξενούνται στο Dark Web (σκοτεινό Διαδίκτυο).

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πολύ σημαντικά αφού συλλέχθηκαν διευθύνσεις IP – MAC και άλλες πληροφορίες για 1.300 άτομα, που είτε συνδέθηκαν είτε καταχώρησαν κάτι στην ιστοσελίδα κατά τη διάρκεια  της επιχείρησης.
Μετά από την ανάλυση των πληροφοριών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία των ΗΠΑ, απέστειλε τα δεδομένα στις τοπικές Αρχές των χωρών, προκειμένου να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Σύμφωνα με τον πράκτορα του FBI, Ron Hosko, μέχρι στιγμής 137 άτομα έχουν χρεωθεί εγκληματικές πράξεις.

Σχετικά με την Ελλάδα, οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε συνολικά 8 συλλήψεις. Yπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από την επιχείρηση «Hydra», ξεσκεπάστηκαν 78 παιδόφιλοι σε συνολικά 32 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

sec2

O συγκεκριμένος ιστότοπος (ο μεγαλύτερος στον κόσμο με υλικό παιδικής πορνογραφίας) περιείχε 23.000 link με  βίντεο και φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου με παιδιά. Επίσης είχε 11.000 μοναδικούς επισκέπτες κάθε εβδομάδα και συνολικά 117.000 posts τον μήνα.

 

Πρωτοφανής επιχείρηση 

Tο FBI, προκειμένου να μπορέσει να διεισδύσει στον Διαδικτυακό αυτό κόσμο των παιδόφιλων και της , κατέφυγε στη λύση της πειρατείας. Συγκεκριμένα χάκαρε με ιδιαίτερο τρόπο κάποια από τα επίμαχα sites. Σύμφωνα με ειδικούς στο κυβερνοέγκλημα, η Ομοσπονδιακή υπηρεσία χρησιμοποίησε ασυνήθιστα μέσα για να συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία για τη δίωξη των χρηστών. 

Οι πράκτορες απέκτησαν τη διαχείριση του ιστοτόπου παιδικής πορνογραφίας, που είναι γνωστό και ως «Playpen», για 13 ημέρες.

Για να το κάνει αυτό, η υπηρεσία ανέλαβε τη φιλοξενία του site σε δικούς της διακομιστές. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης το site λειτουργούσε κανονικά. Οι πράκτορες δεχόταν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών για την διανομή τους. Με αυτόν τον τρόπο συγκέντρωσαν διευθύνσεις IP. Στη συνέχεια μοίρασαν malware με στόχο να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες του site.

 

Πως το FBI διεισδύσε στον διαδιακτυακό κόσμο των παιδόφιλων

 

«Είχαμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μπούμε σε ένα από τα πιο σκοτεινά μέρη του διαδικτύου, και δεν είχαμε πολλές άλλες επιλογές εκτός από το να το κάνουμε. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος», αναφέρει ειδικός ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση.

 

sec4

 

Συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων- στόχος τα ισχυρά κυκλώματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι το FBI συνηθίζει και συνεχίζει να χακάρει υπολογιστές σε διάφορες χώρεςΣύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι το FBI συνηθίζει και συνεχίζει να χακάρει υπολογιστές σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Δανία, η Ελλάδα και η Χιλή, σε συντονισμένες επιχειρήσεις με την Europol, οι οποίες οδηγούν σε μια σειρά συλλήψεων παιδόφιλων σε όλον τον κόσμο.

Ανώτατο στέλεχος της Europol αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 3.229 περιπτώσεις ατόμων στην Ευρώπη (μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα) που θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για παιδική πορνογραφία. Παράλληλα αστυνομική πηγή επεσήμανε στο zougla.gr πως το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια να χτυπηθούν ισχυρά κυκλώματα παιδοφιλίας και παιδικής πορνογραφίας στη χώρα μας.Την ίδια ώρα από την Εισαγγελία Ανηλίκων κάνουν λόγο για αυξημένες καταγγελίες περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης.

 

Αυξάνονται οι συλλήψεις για παιδική πορνογραφία στην Ελλάδα

sec5Ως προς τον τομέα της καταπολέμησης της παιδικής πορνογραφίας στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης αναφέρει ότι στη μάχη ρίχνεται το ειδικό λογισμικό TLO, το οποίο σαρώνει όλο τον ελλαδικό χώρο στο Διαδίκτυο και σε περίπτωση εντοπισμού κακόβουλου υλικού παιδικής πορνογραφίας, «τσιμπάει» το αρχείο μόνο του και ενημερώνει το χειριστή ότι μεταφέρεται υλικό παιδικής πορνογραφίας. Στη συνέχεια λαμβάνεται το ηλεκτρονικό ίχνος αυτού που το μεταφέρει και άμεσα σχηματίζεται δικογραφία.

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν σχηματιστεί τουλάχιστον 1.100 δικογραφίες ατόμων για παιδική πορνογραφία.  Από το 2011 έχουν γίνει 226 συλλήψεις εκ των οποίων οι 101 για παιδική πορνογραφία, διενεργήθηκαν 5.292 εισαγγελικές παραγγελίες οι οποίες εκτελέστηκαν, ενώ από την Interpol και Europol υπήρξαν 8.963 εισερχόμενα για εκτέλεση.

Tο διαβάσαμε στο: zougla.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS