ΑρχικήinvestigationsΑυτοί είναι οι 'Greek Electronic Army' που hackαραν sites Δημοσίου!

Αυτοί είναι οι ‘Greek Electronic Army’ που hackαραν sites Δημοσίου!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας «Greek Electronic Army», που πραγματοποιούσε επιθέσεις σε ιστοσελίδες δημόσιων φορέων και ιδιωτικών εταιρειών

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος επτά (7) ατόμων, εκ των οποίων ένας συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου

Αυτοί είναι οι 'Greek Electronic Army' που hackαραν sites Δημοσίου! Greek Electronic ArmyGreek Electronic Army Greek Electronic Army Greek Electronic Army

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνήθηκε υπόθεση διαδικτυακών επιθέσεων σε βάρος ιστοσελίδων δημόσιων φορέων και ιδιωτικών εταιριών και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος επτά (7) ατόμων για παράνομη αντιγραφή, χρήση απορρήτων δεδομένων και πρόσβαση σε προγράμματα και στοιχεία ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από εντοπισμό από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σελίδας της ομάδας «Greek Electronic Army», σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με αναρτήσεις σύμφωνα με τις οποίες, μέλη της ομάδας προέβησαν σε επιθέσεις σε βάρος συγκεκριμένων ιστοσελίδων.

Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα υπήρχαν αναρτήσεις για διαδικτυακές επιθέσεις, που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 07-01 έως 28-05-2015.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διενεργήθηκε ενδελεχής αστυνομική και διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, κατά την οποία προέκυψε η εμπλοκή 17χρονου ημεδαπού στις επίμαχες διαδικτυακές επιθέσεις.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 11-06-2015, στην οικία του 17χρονου σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκε και κατασχέθηκε σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, στον οποίο ήταν αποθηκευμένα τα λογισμικά των σχετικών διαδικτυακών επιθέσεων.

Μετά από πολύμηνη αστυνομική και διαδικτυακή έρευνα των αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και των λοιπών μελών, που συμμετείχαν στις προαναφερόμενες διαδικτυακές επιθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της διαδικτυακής ομάδας:

  • 18χρονος ημεδαπός, κάτοικος Θεσσαλονίκης, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα την 18-01-2016, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι με αποθηκευμένα τα λογισμικά από τις σχετικές διαδικτυακές επιθέσεις.
  • 19χρονος ημεδαπός, κάτοικος Πατρών, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα την 18-01-2016, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι με αποθηκευμένα τα λογισμικά από τις σχετικές διαδικτυακές επιθέσεις.
  • 21χρονος ημεδαπός, κάτοικος Καρδίτσας, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα την 18-01-2016, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε εσωτερικός σκληρός δίσκος με αποθηκευμένα τα λογισμικά από τις σχετικές διαδικτυακές επιθέσεις.
  • 50χρονος ημεδαπός, κάτοικος Διδυμοτείχου, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα, απουσία του, την 19-01-2016, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε εσωτερικός σκληρός δίσκος.
  • 36χρονος ημεδαπός, ο οποίος και συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του σε περιοχή της Αττικής, την 19-01-2016, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ξίφος, αεροβόλο όπλο, τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής με αποθηκευμένα αρχεία με τα ονόματα χρηστών, διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και κωδικοποιημένα συνθηματικά. Επιπλέον, εντοπίστηκαν (1.642) φάκελοι που αντιστοιχούσαν σε ονόματα ελληνικών και ξένων ιστοσελίδων, οι οποίες είχαν ελεγχθεί («σκαναρισθεί») με την χρήση λογισμικών-εργαλείων, με σκοπό τον εντοπισμό των κενών ασφαλείας τους.
  • 18χρονος ημεδαπός, κάτοικος Αθηνών, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα την 27-01-2016, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε εσωτερικός σκληρός δίσκος, με αποθηκευμένα τα λογισμικά από τις σχετικές διαδικτυακές επιθέσεις.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Η δικογραφία, που σχηματίσθηκε για την υπόθεση, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS