ΑρχικήinetΗ πειρατεία βοηθά τα Windows να κερδίζουν στην αγορά την Linux

Η πειρατεία βοηθά τα Windows να κερδίζουν στην αγορά την Linux

windowspiratedflag-πειρατεία

H πειρατεία επηρεάζει άμεσα την «υιοθέτηση» του Linux, βοηθώντας έτσι τα Windows

Ο ερευνητής Νορβηγικής οικονομίας, Arne Rogde Gramstad στην τελευταία μελέτη του με τίτλο «Πειρατεία Λογισμικού και Linux Εφαρμογή» πρότεινε ότι η πρώτη μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στο μερίδιο των Windows στην αγορά. Με άλλα λόγια, η διαθεσιμότητα των πειρατικών εκδόσεων των Windows έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερα άτομα να εγκαθιστούν ένα λειτουργικό σύστημα Linux στους υπολογιστές τους, αυξάνοντας έτσι το μερίδιο αγοράς των Windows.

Η πειρατεία είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα Windows ήταν σε θέση να διατηρήσουν τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά, καθιστώντας ένα open-source λειτουργικό σύστημα λογισμικού όπως το Linux ως «ξεχασμένο θύμα» για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

«Θεωρώ ότι η αύξηση του ποσοστού της πειρατείας κατά 1% σε μια χώρα αναμένεται να μειώσει το ποσοστό των χρηστών του Linux κατά περίπου 0,5%.» εξηγεί στο TorrentFreak ο Gramstad.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Gramstad, το ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Linux θα ανέβαινε κατά 50-65%, αν οι πειρατικές εκδόσεων των Windows δεν ήταν διαθέσιμες αύριο. Η αύξηση αυτή θα οδηγούσε το Linux να έχει ένα μερίδιο χρήσης 1,5-1,65% (επί του παρόντος περίπου 1%) σε μια μέση χώρα. Έτσι, σε περίπτωση απουσίας της πειρατείας λογισμικού, το Linux θα ήταν ένα πιο διαδεδομένο ευρέως λειτουργικό σύστημα. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι η δεσπόζουσα θέση της Microsoft στην πραγματικότητα ενισχύεται μέσα από την πειρατεία.

“Για τα λειτουργικά συστήματα, η πειρατεία έχει συμβάλει στη δεσπόζουσα θέση των Windows, η οποία στην πραγματικότητα έχει υπονομεύσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις εναλλακτικές λύσεις ανοικτού κώδικα, όπως το Linux” είπε ο Gramstad.

Τρεις είναι οι πιθανοί λόγοι που αποτρέπουν την υιοθέτηση του Linux (σε οποιαδήποτε μορφή) εξαιτίας της πειρατείας:

  • Τα παράνομα αντίγραφα των Windows είναι φθηνά και καλή εναλλακτική λύση για τα αρχικά
  • Ο ανταγωνισμός από την πειρατεία θα μειώσει πιθανόν τις τιμές των νόμιμων αντιγράφων των Windows και
  • Η πειρατεία των Windows μπορεί να προκαλέσει αύξηση των διαφορών στο όφελος από τη χρήση των Windows έναντι του Linux, όπως την έγκριση των λειτουργικών συστημάτων που συνδέονται με εξωτερικότητες δικτύου.

Η έρευνα αναφέρει ότι το Linux θα χάσει περίπου το 0,5% του συνολικού μεριδίου αγοράς της, εάν υπάρξει αύξηση της πειρατείας κατά 1% σε μία χώρα (με βάση τα στοιχεία από 104 χώρες που προέρχονται από την Net Applications). Με άλλα λόγια, σε έναν κόσμο χωρίς πειρατεία λογισμικού, ο ρυθμός υιοθέτησης Linux θα πρέπει να είναι κάπου μεταξύ 20 και 40%.

Με πιο απλά λόγια, αν ένα πειρατικό αντίγραφο των Windows είναι διαθέσιμο για τους ανθρώπους, τείνουν να το υιοθετήσουν. Ωστόσο, οι χρήστες είναι πιο πιθανό να πάρουν μία νόμιμη εναλλακτική λύση, δηλαδή Linux, αν οι πειρατικές εκδόσεις είναι λιγότερο διαδεδομένες στη χώρα αυτή.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS