ΑρχικήHow ToΠροστατέψτε το Android κινητό σας από απώλεια ή κλοπή!

Προστατέψτε το Android κινητό σας από απώλεια ή κλοπή!

Κάθε ληστής τον κόσμο γνωρίζει ότι το Android smartphone σας αντιπροσωπεύει εκατοντάδες δολάρια σε εξοπλισμό και πληροφορίες. Εδώ θα δούμε πώς μπορείτε να προστατεύσετε αυτό το περιουσιακό στοιχείο.

Προστατέψτε το Android κινητό σας από απώλεια ή κλοπή!

Χωρίς τίποτα να είναι αλάνθαστο σ’ αυτό τον κόσμο και λαμβάνοντας τις σωστές προφυλάξεις εκ των προτέρων, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα πρόσβασης των απατεώνων στα δεδομένα σας και να καταστήσει ευκολότερο το να βρείτε την τοποθεσία του τηλεφώνου σας. Μπορείτε ακόμη και να κάνετε το ίδιο το τηλέφωνο λίγο πολύ άχρηστο για τους κλέφτες ή για όποιον το αποκτήσει τελικά.

Αν και θα ασχοληθούμε με τα Android, οι βασικές πληροφορίες, αν όχι οι ακριβείς οδηγίες, θα πρέπει να δουλεύουν σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή tablet.

Μην υποτιμάτε τη σημασία του λεγόμενου «kill switch», ο οποίος καθιστά ένα κλεμμένο κινητό άχρηστο απαιτώντας έναν κωδικό πρόσβασης για να εκτελέσει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Η Google το έκανε προεπιλεγμένο χαρακτηριστικό με το Android Lollipop. Και πάλι, τίποτα δεν είναι αλάνθαστο, αλλά ο kill switch λειτουργεί αρκετά συχνά για να αποθαρρύνει σε μεγάλο βαθμό τους κλέφτες. Σύμφωνα με ένα άρθρο του το Consumer Reports, ο αριθμός των κλεμμένων τηλεφώνων μειώθηκε από το 3,1 εκατομμύρια το 2013 σε 2,1 το 2014 καθώς ο kill switch έγινε δημοφιλής.

Αν νομίζετε ότι το τηλέφωνό σας έχει κλαπεί, δράστε γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα ακολουθήστε τις παρακάτω προτάσεις, τόσο το καλύτερο.

Ακόμα κι αν δεν έχετε λάβει μέτρα προστασίας εκ των προτέρων, μπορείτε ακόμα να είστε σε θέση να εντοπίσετε ένα χαμένο ή κλεμμένο τηλέφωνο – υποθέτοντας έχετε έναν λογαριασμό Google και τον χρησιμοποιείτε στο τηλέφωνο. Σε οποιοδήποτε PC ή συσκευή με σύνδεση στο Internet, συνδεθείτε στον Google λογαριασμό σας και μεταβείτε στο Timeline σας. Εδώ θα βρείτε ένα αρχείο, για το πού ήταν το τηλέφωνό σας και η προεπιλεγμένη οθόνη σας θα σας λέει πού βρίσκεται τώρα. (Ναι, είναι ανατριχιαστικό, αλλά η Google υπόσχεται ότι «μόνο εσείς μπορείτε να το δείτε» και σε αυτή την κατάσταση, θα είστε ευτυχείς που μπορείτε.)

0218-your-timeline-100643310-large

Μόλις εντοπίσετε το τηλέφωνό σας, μην προσπαθήσετε να το ανακτήστε μόνοι σας. Επικοινωνήστε με την αστυνομία. Το να παίξετε τον Clint Eastwood θα μπορούσε να σας βάλει σε μπελάδες αν όχι να σας σκοτώσει!

Οι πιθανότητες σας να ανακτήσετε το τηλέφωνό σας ή να το καταστήσετε άχρηστο, αυξάνονται εάν λάβετε κάποια προληπτικά μέτρα πριν συμβεί μια κλοπή. Ας υποθέσουμε ότι έχετε ήδη δημιουργήσει έναν κωδικό πρόσβασης, ένα PIN ή ένα μοτίβο κλειδώματος και ότι έχετε πάρει backup των δεδομένων σας. Ας πάμε πέρα ​​από αυτό.

Κατ’ αρχάς, βάλτε ένα μήνυμα στην οθόνη κλειδώματος σε περίπτωση που ένας έντιμος άνθρωπος βρει το τηλέφωνό σας.

0218-lock-screen-message-1-100643321-large

Το πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό θα διαφέρει από τηλέφωνο σε τηλέφωνο. Σε ένα Nexus 6P, για παράδειγμα, πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις –> Ασφάλεια –> Μήνυμα Κλειδωμένης οθόνης. Σε ένα Samsung Galaxy Note 4, μπορείτε να βρείτε το πεδίο στις Ρυθμίσεις –> Συσκευή –> Κλείδωμα οθόνης –> Εμφάνιση Πληροφοριών –> Πρόσθετες πληροφορίες. Πληκτρολογήστε ένα μήνυμα ζητώντας από αυτόν που θα το βρει να καλέσει έναν συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου (που προφανώς δεν θα είναι το κινητό σας τηλέφωνο).

Τώρα ας προσθέσουμε κάποια ισχυρότερη προστασία. Κατεβάστε το Android Device Manager από το Google Play. Θα πρέπει να εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης του Google λογαριασμού σας για να το ενεργοποιήσετε.

0218-android-device-manager-100643311-medium

Αν, λοιπόν, το τηλέφωνό σας χαθεί ή κλαπεί, επισκεφθείτε τη σελίδα Διαχείριση συσκευών (Device Manager) της Google. Εδώ θα βρείτε επιλογές για να χτυπήσει το τηλέφωνο δυνατά (ακόμα κι αν το είχατε στη σίγαση), να το κλειδώσετε με ένα νέο και πολύ πιο δύσκολο κωδικό πρόσβασης ή να σβήσετε όλα τα δεδομένα σας.

0218-device-manager-page-1-100643312-large

Επιπλέον, μπορεί να θέλετε να σημειώσετε τον αριθμό IMEI του τηλεφώνου σας. Ο αριθμός αυτός συνδέεται με το τηλέφωνο και όχι με εσάς. Οι κλέφτες μπορούν να διαμορφώσουν το τηλέφωνο και αφαιρέσουν την κάρτα SIM, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν τον αριθμό αυτό. Αν το τηλέφωνο είναι κλεμμένο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υπηρεσιών σας για να βάλει στη μαύρη λίστα αυτό τον ΙΜΕΙ αριθμό.

Πώς μπορείτε να βρείτε τον αριθμό ΙΜΕΙ; Δοκιμάστε να πληκτρολογήσετε #06#. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει (δεν δούλεψε για μένα), μεταβείτε στις Ρυθμίσεις –> Πληροφορίες για τη συσκευή / τηλέφωνο –> Κατάσταση –> Πληροφορίες ΙΜΕΙ.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS