ΑρχικήsecurityΤο BlackBerry έδωσε το 2010 ένα παγκόσμιο κλειδί αποκρυπτογράφησης

Το BlackBerry έδωσε το 2010 ένα παγκόσμιο κλειδί αποκρυπτογράφησης

Ο πωλητής BlackBerry smartphone είχε δώσει στην Royal Canadian Mounted Police (RCMP) του Καναδά ένα παγκόσμιο κλειδί αποκρυπτογράφησης που επέτρεπε στους ερευνητές να ξεκλειδώνουν το κρυπτογραφημένο περιεχόμενο από οποιαδήποτε συσκευή BlackBerry.

Το BlackBerry έδωσε το 2010 ένα παγκόσμιο κλειδί αποκρυπτογράφησης

Η αποκάλυψη ήρθε στο φως μετά από μια έρευνα του Vice News που οδήγησε δημοσιογράφους σε μια περίπτωση στον Καναδά όπου η RCMP μυστηριωδώς ξεκλείδωσε τηλέφωνα που άνηκαν σε υπόπτους που εμπλέκονταν σε μια συμμορία που σχετιζόταν με μια υπόθεση δολοφονίας.

Το έγκλημα έγινε το 2011 κοντά στα προάστια του Μόντρεαλ και οι άνθρωποι που το έκαναν συνελήφθησαν, κρίθηκαν ένοχοι και στάλθηκαν στη φυλακή. Παρά το γεγονός αυτό, τα τελευταία δύο χρόνια, οι ερευνητές και ομάδες Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αγωνίστηκαν με την καναδική κυβέρνηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κεμπέκ για να αποσφραγίσουν έγγραφα δικαστηρίου.

Αφότου οι δικαστές έδωσαν το ελεύθερο ώστε τα στοιχεία να προχωρήσουν σε δημόσια απελευθέρωση, οι δημοσιογράφοι του Vice ανακάλυψαν ένα τεχνικό έγγραφο που κατατέθηκε από την RCMP, το οποίο αποκάλυψε ότι η καναδική αστυνομία ξεκλείδωσε με επιτυχία γύρω στο ένα εκατομμύριο μηνύματα που στάλθηκαν μεταξύ συσκευών BlackBerry.

Τα έγγραφα της υπόθεσης αποκάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια της δίκης οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι έχουν λάβει μερικά από τα ενοχοποιητικά στοιχεία αφότου “ο RCMP διακομιστής εκτελεί (-εκτέλεσε) την αποκρυπτογράφηση του μηνύματος χρησιμοποιώντας το κατάλληλο κλειδί αποκρυπτογράφησης.” Ο δικαστής είχε συναρπαστεί με την απάντησή τους και ρώτησε από πού πήραν αυτό το “κατάλληλο κλειδί αποκρυπτογράφησης.”

Η δίωξη αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά τεχνικά, υπήρχε μόνο ένα μέρος από όπου αυτά τα κλειδιά θα μπορούσαν να προέρχονται: από την ίδια την BlackBerry.

Μετά την καταδίκη των υπόπτων, ορισμένα από τα έγγραφα της δικαστικής υπόθεσης σφραγίστηκαν. Ομάδες Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σύντομα ακολούθησαν με μια αγωγή.

Κατά τη διάρκεια των νομικών διαδικασιών στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κεμπέκ για να παρθούν αυτές τις πληροφορίες για δημόσια χρήση, η RCMP και οι δικηγόροι τους παρέθεσαν διάφορα δικαιώματα και δικαιολογίες για να αποφύγουν την αποκάλυψη, για το από πού προήλθε το κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Η RCMP ισχυρίστηκε ότι η αποκάλυψη αυτών των πληροφοριών θα βλάψει τη φήμη για την προμήθεια κλειδιών και θα καταστρέψει τη συνεργασία της αστυνομίας με την εταιρεία.

Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες ήρθαν στην επιφάνεια, μαζί με το γεγονός ότι η BlackBerry έδωσε στην RCMP ένα παγκόσμιο κλειδί αποκρυπτογράφησης που λειτουργεί σε οποιαδήποτε συσκευή BlackBerry, από το 2010. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το κλειδί βρίσκεται ακόμα σε κάποιον RCMP διακομιστή.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου τελικά τάχθηκαν υπέρ privacy groups και ζήτησαν από την RCMP να δώσει τις λεπτομέρειες υπόθεση στο κοινό. Για μια σύντομη στιγμή, οι δικαστές διέταξαν και τη δημοσίευση του κλειδιού αποκρυπτογράφησης από την RCMP, αλλά αργότερα πήρε πίσω αυτή την απόφαση μετά τις αντιρρήσεις της BlackBerry και εξήγησαν τη ζημιά που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια δράση.

Δημόσια, τόσο η RCMP όσο και η BlackBerry αρνήθηκαν ότι αυτή η παράδοση «παγκόσμιου κλειδιού αποκρυπτογράφησης» έλαβε ποτέ χώρα.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS