ΑρχικήsecurityΑφιέρωμα στους πιο γνωστούς hackers! Part 2

Αφιέρωμα στους πιο γνωστούς hackers! Part 2

Υπάρχουν 2 τύποι hackers! Το πρώτο είναι αυτό που συχνά βλέπετε στις ταινίες του Hollywood, αντικοινωνικοί «σπασίκλες» που προσπαθούν να κατακτήσουν τον κυβερνοχώρο και να τα κάνουν όλα άνω κάτω! Το δεύτερο είδος είναι αυτοί που απλά απολαμβάνουν να ψάχνουν για καινούρια κόλπα πάνω σε software source code και hardware gigs.

hackers

Ναι σωστά! Ο όρος hacker πιο συχνά αφορά αυτούς που ανήκουν στον δεύτερο τύπο και δεν έχουν κακές προθέσεις! Συχνά όμως ο όρος χρησιμοποιείται για εγκληματίες του κυβερνοχώρου.Υπάρχουν και καλοί και κακοί hackers! Οι καλοπροαίρετοι hackers συχνά ονομάζονται “white hats” και οι κακοί “black hats.”

Ας δούμε μερικούς από τους πιο διάσημους black hat hacker και την ιστορία τους:

Kevin Poulsen

hacker-kevin-poulsen

Ο Kevin Poulsen, γνωστός και ως “Dark Dante” κέρδισε τα 15 λεπτά διασημότητας του  χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του στα τηλεφωνικά συστήματα. Κάποια στιγμή χάκαρε τις τηλεφωνικές γραμμές ενός ραδιοφωνικού σταθμού κάνοντας τον εαυτό του νικητή μιας ολοκαίνουριας Porsche. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο Poulsen ονομαζόταν ως ο Hannibal Lecter του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Κέρδισε τη θέση του στη λίστα καταζητούμενων του FBI όταν παραβίασε ομοσπονδιακά συστήματα κι έκλεψε πληροφορίες τηλεφωνικής παρακολούθησης. Το αστείο είναι ότι πιάστηκε αργότερα σε ένα supermarket και καταδικάστηκε σε 51 μήνες στη φυλακή, καθώς και σε καταβολή $ 56.000 για αποζημίωση.

Όπως και άλλοι hackers, ο Poulsen άλλαξε αφού έκτισε την ποινή του. Άρχιζε να εργάζεται ως δημοσιογράφος και τώρα είναι ανώτερος συντάκτης στο Wired News. Κάποια στιγμή βοήθησε και τις αρχές να εντοπίσουν 744 δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων στο MySpace.

Gary McKinnon

hackers

Ο Gary McKinnon ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο “Solo”. Χρησιμοποιώντας αυτό το όνομα συντόνισε και τη μεγαλύτερο στρατιωτικό hacking της ιστορίας. Οι ισχυρισμοί είναι ότι σε μια περίοδο 13 μηνών από τον Φλεβάρη του 2001 μέχρι τον Μάρτιο του  2002 απέκτησε παράνομα πρόσβαση σε 97 υπολογιστές που ανήκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και της NASA.

Ο McKinnon ισχυρίστηκε ότι έψαχνε μόνο για πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια και τις συγκαλύψεις δραστηριότητας UFO. Αλλά σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, ο hacker διέγραψε πολλά κρίσιμα αρχεία, έβγαλε εκτός λειτουργίας πάνω από 300 υπολογιστές και δημιούργησε ζημιές αξίας 700.000$.

Έχοντας σκωτσέζικη καταγωγή, λειτουργούσε από το Ηνωμένο Βασίλειο κι έτσι ήταν σε θέση να αποφύγει την αμερικανική κυβέρνηση για ένα χρόνο. Σήμερα, συνεχίζει να μάχεται εναντίον της έκδοσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

https://www.secnews.gr/99236/hacker-nasa-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%80%cf%84%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ac/Ο hacker της NASA αποκαλύπτει: η Αμερική έχει πολεμικά διαστημόπλοια!

Vladimir Levin

vladimir_levin

Ο Ρώσος hacker Vladimir Levin παραβίασε τους υπολογιστές της Citibank το 1995 κι μετέφερε 10 εκ. δολάρια σε άλλους λογαριασμούς σε όλον τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Levin δεν χρησιμοποίησε Internet για να αποκτήσει πρόσβαση στους υπολογιστές. Αντ ‘αυτού, αξιοποίησε τα συστήματα τηλεπικοινωνιών και άκουγε τους πελάτες να δηλώνουν τα στοιχεία των λογαριασμών τους. Όλα τα λεφτά εκτός από 400.000 δολάρια ανακτήθηκαν.

Τελικά ο Levin έλαβε τρία χρόνια φυλάκιση και του διατάχθηκε να πληρώσει πίσω 240.000 δολάρια στην Citibank.

 

ASTRA

O ASTRA είναι ένας Έλληνας μαθηματικός που ποτέ δεν αποκαλύφθηκε το αληθινό του όνομα. Ο hacker είχε παράνομη πρόσβαση στους υπολογιστές της γαλλικής αεροπορικής εταιρίας Dassault Group απ΄ όπου έκλεψε μυστικά δεδομένα τεχνολογίας για όπλα.

Ο ASTRA πούλησε πληροφορίες σχετικά με μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά αεροσκάφη σε πολλές χώρες. Όλο αυτό κόστισε στην Dassault Group πάνω από 360 εκ. δολάρια.

Τελικά ο hacker πιάστηκε από τις ελληνικές αρχές το 2008 και καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση.

https://www.secnews.gr/102978/afierwma-stous-pio-gnwstous-hackers-part1/Αφιέρωμα στους πιο γνωστούς hackers! Part 1

Συντονιστείτε στο SecNews και την επόμενη Κυριακή για τη συνέχεια του αφιερώματος που θα επικεντρωθεί αυτή τη φορά στους ethical hackers!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS