ΑρχικήinetiPhone: H συσκευή που άλλαξε για πάντα το τοπίο στα smartphones έγινε...

iPhone: H συσκευή που άλλαξε για πάντα το τοπίο στα smartphones έγινε 6 χρονών

steve-jobs-iphone-

Ασχέτως του αν συμπαθεί ή αντιπαθεί κάποιος την Apple, το γεγονός είναι ένα, με την κυκλοφορία του iPhone, άλλαξε για πάντα την αγορά της κινητής τηλεφωνίας, έδωσε άλλο νόημα στη λέξη smartphone και χάραξε νέα πορεία σε οτιδήποτε φορητό ηλεκτρονικής φύσης. Η συσκευή αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στις 9 Ιανουαρίου του 2007 από τον Steve Jobs, ενώ η τελευταία μορφή της (το iPhone 5) κυκλοφόρησε πρόσφατα στην χώρα μας κάνωντας νέο ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως. Πάμε λοιπόν να δούμε τις πιο σημαντικές στιγμές στην μέχρι στιγμής πορεία του εν λόγω κινητού…

Η Apple άρχισε να ασχολείται με την εμπλοκή της στην αγορά της κινητής από το 2005, όταν και ο Steve Jobs έδειξε να ενδιαφέρεται πολύ στον τομέα των οθονών αφής για την εν λόγω κατηγορία, αλλά και για μία νέα κατηγορία που θα ερχόταν να αντικαταστήσει τους φθηνότερους φορητούς υπολογιστές και τα netbooks. H πρώτη απόπειρα για το σχεδιασμό του μοντέλου έγινε μετά από προσέγγιση στην Motorola, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε διαφωνία. Η απόφαση να φτιαχτεί εσωτερικά το κινητό επικράτησε και έτσι το Κουπερτίνο στρώθηκε στη δουλειά και άφησε εκτός οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή.

Η αποκάλυψη του πρώτου iPhone έγινε στις 9 Ιανουαρίου του 2007 στο πλαίσιο του MacWorld και η πώλησή του άρχισε στις 29 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Πολλές εκατοντάδες χρηστών στήθηκαν έξω από τα Apple Stores κάθε Πολιτείας, ενώ το δρόμο του προς τις βασικές αγορές της Ευρώπης βρήκε το κινητό τον Νοέμβριο του 2007. Η συσκευή δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα. Ο Jobs, αντιλαμβανόμενος το πώς πρέπει να κινηθεί στην αγορά των κινητών, αποφάσισε να βάλει την Apple σε μία στρατηγική ανάπτυξης και μίας νέας έκδοσης κάθε χρονιά. Οι λόγοι; Πολλοί. Τόσο γιατί οι υπόλοιποι παίκτες στην κινητή είδαν τον μεγάλο αντίπαλο, αλλά και γιατί η ίδια η εταιρεία έχει δείξει πως ακολουθεί αυτή την τακτική και με άλλες κατηγορίες προϊόντων της.

To δεύτερο μοντέλο, το iPhone 3G, ανακοινώθηκε στις 9 Ιουνίου του 2008 και κυκλοφόρησε μέχρι τις 11 Ιουλίου σε 22 χώρες. Το iPhone 3GS ανακοινώθηκε στις 8 Ιουνίου του 2009 και κυκλοφόρησε στις 19 του ίδιου μήνα. 6.1 εκατομμύρια συσκευές έφτασαν στα χέρια καταναλωτών σε λιγότερο από ένα χρόνο και τα οικονομικά της Apple άρχισαν να ενισχύονται τρομακτικά από την επιτυχία του iPhone. Στα τέλη του 2008 μάλιστα, η Apple κατάφερε να ξεπεράσει την RIM και τα BlackBerry, φτάνοντας στην τρίτη θέση της λίστας των κατασκευαστών, πίσω από τη Nokia και τη Samsung. Ένα χρόνο μετά ήρθε η ώρα για το iPhone 4. Η συσκευή κυκλοφόρησε με ένα τρομακτικό πρόβλημα στο κάτω αριστερά τμήμα της κατασκευής της, όπου όταν το ανθρώπινο δέρμα ερχόταν σε επαφή με την κεραία, έριχνε το σήμα και χάνονταν κλήσεις. Η Apple αποφάσισε να αντιμετωπίσει την κατάσταση μοιράζοντας δωρεάν θήκες για όσους αγόρασαν τα «προβληματικά» μοντέλα, καλύπτοντας τρόπον τινά το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Και στο software, βέβαια, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες αν σκεφτούμε ότι το πρώτο iPhone είχε κυκλοφορήσει χωρίς το App Store. Ακούγεται παράξενο, ίσως, τώρα αλλά το App Store έκανε το ντεμπούτο του στο iPhone OS 2.0 το 2008 με το iPhone 3G. O Steve Jobs είχε δηλώσει τότε ότι το λογισμικό του iPhone ήταν τουλάχιστον πέντε χρονιά μπροστά από τον ανταγωνισμό και κοιτώντας μόνο και μόνο τον χάρτη της αγορά -ο μοναδικός αντίπαλος του iOS είναι το Android, το BlackBerry αργοπεθαίνει και τα Windows Phone ακόμα δεν έχουν συγκεντρώσει ένα ικανοποιητικό μερίδιο στην αγορά- μπορούμε να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα.

Σε σχέση με πέρσι, βέβαια, η ψάλιδα έχει κλείσει με το iOS 6 να έχει απογοητεύσει αρκετούς χρήστες τόσο με την απόδοσή τους όσο και με την περιβόητη εφαρμογή χαρτών.

Δημήτριος Γεωργουλάς @ GreekAppleNews

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS