ΑρχικήsecurityΤα malware για Android θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο το 2013

Τα malware για Android θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο το 2013

Οι κακόβουλες εφαρμογές για Android θα φθάσει το 1 εκατομμύριο “κομμάτια” το 2013, εάν οι προβλέψεις από την ετήσια έκθεση ασφαλείας Trend Micro είναι σωστές. Η ιαπωνική εταιρεία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι το 2012 είχαν εντοπίσει 350.000 διαφορετικά κακόβουλα και υψηλού κινδύνου Android δείγματα διαφορετικών λογισμικών, κάτι το οποίο φανερώνει μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τις 1.000 εφαρμογές που είχαν ανιχνευθεί το 2011. Η εταιρία αναφέρει επίσης ότι περιμένουν να ανακαλύψουν 650.000 νέα κακόβουλα λογισμικά κατά τη διάρκεια του 2013.

android security

Η αγορά κακόβουλου λογισμικού στα Windows πήρε 14 χρόνια για να επιτευχθεί, ενώ στο Android το έχουν καταφέρει μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Η Trend Micro αναφέρει ότι το ίδιο είδος των απειλών που έχουν δει τις πρώτες μέρες του 2013 συμπεριλαμβάνει επιθετικά adware που πουλάει τα δεδομένα των χρηστών, καθώς και υπηρεσίες που στέλνουν μηνύματα SMS και ανεβάζουν στα ύψη τα μηνιαία τέλη. Το 2012, γύρω στις 605 οικογένειες κακόβουλου λογισμικού για Android εντοπίστηκαν, και αυτό αναμένεται να αυξηθεί το 2013.

Οι περισσότερες κακόβουλες εφαρμογές για Android είναι μεταμφιεσμένες σαν κάποιο δημοφιλές app, ξεγελώντας ανυποψίαστους τους χρήστες. Η Trend Micro βρήκε εκδόσεις πολύ δημοφιλών εφαρμογών όπως τις Bad Piggies, Angry Birds Space και Instagram μεταξύ άλλων.

Είναι ενδιαφέρον – και πολύ σωστό – η Trend Micro περιλαμβάνει τα επιθετικά διαφημιστικά δίκτυα ως μέρος του αριθμού των κακόβουλων προγραμμάτων, αφού οποιαδήποτε εφαρμογή που συγκεντρώνει δεδομένα των χρηστών, χωρίς κοινοποίηση, ή ωθεί διαφημίσεις μέσω κοινοποιήσεων, χαρακτηρίζονται σαν adware. Λένε ότι η «επιθετική εμφάνιση των διαφημίσεων θυμίζει τα adware στα Windows adware, τα οποία έχουν μαστίζουν επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές και ενοχλούν τους χρήστες με pop-up μηνύματα, αναφέρει το Neowin.

Για το 2013, η Trend Micro προβλέπει μια σειρά από νέες μορφές κακόβουλων επιθέσεων στα Android, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  •     Νέες μέθοδους παράδοσης συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης και του συγχρονισμού λογαριασμών
  •     Μέσω QR code
  •     Συνδυασμένες επιθέσεις κινητού/desktop, με στόχο online τραπεζικές συναλλαγές
  •     Περισσότερα rootkits για την αποφυγή ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού

Η εταιρεία συμβουλεύει τους χρήστες Android που θέλουν να προστατεύσουν τις συσκευές τους από τις επιθέσεις και αναζητούν μεθόδους ασφαλείας, να προσέχουν ποιες εφαρμογές εγκαθιστούν στο τηλέφωνο τους και, ενδεχομένως, να αρχίσουν να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS