ΑρχικήsecurityΤα Top 10 Facebook scams, τι πρέπει να προσέχετε

Τα Top 10 Facebook scams, τι πρέπει να προσέχετε

Αν έχετε λογαριασμό στο Facebook για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε σίγουρα θα ξέρετε πολύ καλά ότι η ιστοσελίδα είναι φωρτωμένη με απάτες και spam. Είναι γνωστό ότι οι απατεώνες αγαπούν τα πλήθη, πόσο μάλλον το Facebook που διαθέτει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο μέλη.

Μερικές από αυτές τις phishing απάτες είναι συστήματα που προσπαθούν να αποκτήσουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής, ενώ άλλες παρουσιάζονται σαν έρευνες ή ψεύτικες προσφορές. Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί και ορισμένες που προσπαθούν να εξαπλώσουν ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα, γι ‘αυτό και είναι σημαντικό να διατηρείτε το anti-virus λογισμικό σας πάντα ενημερωμένο.

facebook scams

Έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με τις δέκα πιο κοινές απάτες που κυκλοφορούν στο Facebook:

  • Profile Viewers και Profile Blockers – Οι απάτες υπόσχονται να σας δείξουν ποιος κοιτάζει το προφίλ σας ή ποιός σας έχει μπλοκαριστεί από το δικό του προφίλ. Καμία από αυτές τις εφαρμογές δεν είναι αυτό που υπόσχεται. Το Facebook δεν παρέχει στους προγραμματιστές πρόσβαση στα δεδομένα που απαιτούνται για τη δημιουργία τους.

 

  • Δωρεάν iPads και iPhones – Μην ξεγελιέστε από τα μηνύματα που εμφανίζονται συχνά. Οι τύποι πίσω από αυτή την απάτη γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένα δωρεάν προϊόν της Apple είναι περιζήτητο. Όλα αυτά είναι τεχνάσματα μάρκετινγκ. Οι αληθινές προσφορές τέτοιων προϊόντων είναι πολύ σπάνιες.

 

  • Δωρεάν Credits του Facebook – Αυτή η απάτη έχει ως στόχο για τους παίκτες παιχνιδιών του Facebook. Τα Credits χρησιμοποιούνται για να αγοράσουν είδη σε Farmville, Cityville, κλπ. Βέβαια επειδή το αντίτιμο τους κοστίζει πραγματικά χρήματα δεν πρόκειται ποτέ να λάβετε δωρεάν τόσα όσο υπόσχονται.

 

  • Δωρεάν αντικείμενα, κάρτες δώρων & Εισιτήρια – Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το βλέπετε στο Facebook! Δεν πρόκειται να πάρετε δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, ή κάρτες δώρων του Starbucks κάρτες δώρων ή οτιδήποτε άλλο απλά συμπληρώνοντας μια έρευνα.

 

  • Breaking News – Κάθε φορά που ένα εμφανίζετε μια μεγάλη είδηση οι απατεώνες λατρεύουν να ξεγελούν ανυποψίαστους χρήστες με την υποσχέση της “αποκλειστικής κάλυψης.” Βέβαια αρκετές φορές θα έχετε παρατηρήσει και “μεγάλες” ιστοσελίδες με υψηλή επισκεψιμότητα (ονόματα δεν λέμε, ούτε δείχνουμε) να δημοσιεύουν τον τίτλο μιας μεγάλης είδησης και όταν επισκέπτεστε την εν λόγω σελίδα για να διαβάσετε την συνέχεια, σας παραπέμπουν αλλού! (Πως νομίζεται ότι μαζεύουν κλικς για μια καλή θέση στο Alexa;)

 

  • Phishing που προσπαθεί να υποκλέψει πληροφορίες της σύνδεσής σας – Εάν κάποιος hacker πάρει τα διαπιστευτήρια της σύνδεσής σας, τότε μπορεί να προκαλέσει ένα όλεθρο πραγματικά πριν ξαναπάρετε πίσω τον λογαριασμό σας. Τα phishing συνήθως χρησιμοποιούν μηνύματα που υποτίθεται ότι έρχονται από την ομάδα ασφαλείας του Facebook (Facebook Security). Αυτός είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να εξαπατούν τους χρήστες, αλλά όχι και ο μόνος. Αν κάποιος hacker θέλει πολύ να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας μπορεί να το καταφέρει. Στην αρχή θα μάθει ότι πληροφορίες μπορεί για εσάς, τι τρώτε, τι μουσική σας αρέσει να ακούτε, τι ρούχα σας αρέσουν, ή ότι άλλο θεωρεί σημαντικό ή ακόμα και μη σημαντικό. Με αυτές τις πληροφορίες θα προσπαθήσει να σας δελεάσει, μέ μηνύματα, με δημοσιεύσεις στον τοίχο σας ή σε τοίχους φίλων, με την πρόσκληση σε ένα event, κλπ κλπ.

 

  • Νέα χαρακτηριστικά του Facebook – Το Dislike παραδείγματος χάρη, ή εφαρμογές που θα αλλάξουν το χρώμα της σελίδας σας στο Facebook ή να δείτε ποιος είστε σας πέταξε από την λίστα φίλων του, είναι μερικά παραδείγματα από αυτές τις απάτες. Τα adware ή τα malware, πολύ συχνά κρύβονται πίσω από αυτά που εύχεστε να είχατε και ξαφνικά σας έρχονται ουρανοκατέβατα. Σας συνιστούμε να κάνετε εγκατάσταση εφαρμογών ή plugins που προέρχονται από αξιόπιστους και γνωστούς προγραμματιστές.
  • Shocking και Sexy Τίτλοι – Οτιδήποτε ξεκινάει με το “OMG” ή “Shocking” είναι καλύτερα να το αποφεύγεται. Προσπαθούν να παρασύρουν θύματα με αλλόκοτα, σεξουαλικά ή διεστραμμένα μηνύματα. Αυτά συνήθως καταλήγουν σε απάτες και ένα βίντεο που δεν θα παίξει.

 

  • Fake Ιστορίες για κάποιο Celebrity – Το Facebook δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να έχετε τα τελευταία νέα και κουτσομπολιά διασημοτήτων.  Απατεώνες χρησιμοποιούν τον θάνατο και άλλες εντυπωσιακές ιστορίες για να προσελκύσουν τα θύματα τους. Οι συγκεκριμένες ιστορίες (hoax) εξαπλώνονται πολύ γρήγορα, επειδή οι χρήστες αρχίζουν να τις μοιράζονται πριν επαληθεύσουν την ιστορία. Συνήθως ένα χαρακτηριστικό των hoax είναι το ότι σας προτρέπει να μοιραστείτε αυτή την ιστορία για να προστατέψετε τους φίλους σας.
  • Βοήθεια Κάπου κόλλησα και Χρειάζομαι χρήματα” – Εάν λάβετε ένα μήνυμα από ένα φίλο σας που σας δηλώνει απελπισμένος ότι τον έχουν εγκαταλείψει στο Λονδίνο ή κάποιο άλλο μέρος στο εξωτερικό, να μην βιαστείτε να πάτε στην τράπεζα ή στην Western Union να του στείλετε χρήματα. Είχαν πολύ πιθανόν ότι κάποιος hacker πήρε πρόσβαση στο λογαριασμό του Facebook του φίλου σας.

 

Όλα τα παραπάνω δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος με όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, αναφέρει το facecrooks, καθώς κάθε μέρα ανακαλύπτονται και καινούριες. Σίγουρα όμως είναι μια καλή αρχή για το τι πρέπει να προσέξετε.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS