ΑρχικήinetΤι στοιχεία έδωσε στις αρχές η Google και το Twitter κατά...

Τι στοιχεία έδωσε στις αρχές η Google και το Twitter κατά το 2012

Όπως και άλλες εταιρείες τεχνολογίας και επικοινωνίας, η Google και το Twitter λαμβάνουν τακτικά αιτήματα από κρατικούς και δικαστικούς φορείς ανά τον κόσμο για την επίδοση δεδομένων χρήστη. Αμφότερες οι υπηρεσίες -η Google από το 2009 και το Twitter από τον Ιούλιο του 2012- δημοσιεύουν τις λεγόμενες «Αναφορές Διαφάνειας» με στατιστικά στοιχεία για τα αιτήματα που έλαβαν για την αποκάλυψη δεδομένων χρήστη των υπηρεσιών τους μετά από εντολές δικαστηρίου, την εκτελεστική εξουσία ή την αστυνομία καθώς και για αιτήματα κατάργησης περιεχομένου από κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και κρατικές υπηρεσίες -όπως αναρτήσεις σε blog ή βίντεο στο YouTube.

twitter

Οι αναφορές περιορίζονται σε αριθμητικά στοιχεία ανά χώρα και ανά περίπτωση, χωρίς όπως είναι άλλωστε αυτονόητο να αποκαλύπτονται περισσότερα στοιχεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των αιτημάτων αυτών αυξάνεται, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη χρήση των υπηρεσιών τους.

Σύμφωνα με την νεότερη εξαμηνιαία αναφορά της Google, κανένα αίτημα για την επίδοση δεδομένων χρήστη δεν έλαβε η Google από κρατικούς και δικαστικούς φορείς στην Ελλάδα το 2012.

Αντίθετα, το Twitter έλαβε τέτοια αιτήματα για 15 χρήστες της υπηρεσίες microblogging.

Το σχετικό διάγραμμα δείχνει αύξηση των αιτημάτων για την αποκάλυψη δεδομένων χρήστη από κυβερνητικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, την αφαίρεση περιεχομένου και τις καταγγελίες για περιεχόμενο που καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα. «Όλα δείχνουν ότι τα αιτήματα από κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο μέλλον», αναφέρεται σε σχετικό σχόλιο της υπηρεσίας.

  • Σε ότι αφορά στα αιτήματα για τους 15 λογαριασμούς Ελλήνων χρηστών, αναφέρεται ως μηδενικό το ποσοστό της πληροφορίας που παράχθηκε ως αποτέλεσμα του αιτήματος.

Αμφότερες οι υπηρεσίες δηλώνουν πως «Όταν είναι εφικτό και νόμιμο» ειδοποιούν τους επηρεαζόμενους χρήστες σχετικά με αιτήματα για την αποκάλυψη δεδομένων τους. Επίσης, και οι δύο, δηλώνουν πως όταν θεωρήσουν ότι ένα αίτημα είναι υπερβολικά ευρύ, επιδιώκουν τον περιορισμό του.

in

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS