ΑρχικήsecurityΑποτελέσματα του Cyber Europe 2012

Αποτελέσματα του Cyber Europe 2012

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) αποτελεί κέντρο εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών για την ΕΕ, τα κράτη μέλη, τον ιδιωτικό τομέα και τους πολίτες της Ευρώπης. Ο ENISA συνεργάζεται με αυτές τις ομάδες με σκοπό τη διατύπωση συμβουλών και συστάσεων σχετικά με ορθές πρακτικές σε θέματα ασφάλειας πληροφοριών.

Cyber-Europe-2012

Συνδράμει τα κράτη μέλη στην εφαρμογή της συναφούς νομοθεσίας της ΕΕ επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ζωτικής σημασίας υποδομών και δικτύων πληροφοριών της Ευρώπης.

Ο ENISA μεριμνά για την ενίσχυση της υφιστάμενης εμπειρογνωσίας στα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζοντας την ανάπτυξη διασυνοριακών ομάδων που έχουν ως αποστολή τη βελτίωση της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σχετικά με την άσκηση Cyber Europe 2012

Στις 4 Οκτωβρίου 2012, 500 και πλέον επαγγελματίες από ολόκληρη την Ευρώπη οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο συμμετείχαν στη Cyber Europe 2012, τη δεύτερη πανευρωπαϊκή άσκηση στον κυβερνοχώρο.
Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκαν πολλές δραστηριότητες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες στόχευαν στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών πληροφοριών ζωτικής σημασίας.

Η άσκηση Cyber Europe 2012 σηματοδότησε ένα κομβικό σημείο στις προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας, της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε κρίσεις στον ευρωπαϊκό κυβερνοχώρο.

Το 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την προστασία υποδομών πληροφοριών ζωτικής σημασίας (CIIP) με τίτλο: «Προστασία της Ευρώπης από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και διαταραχές μεγάλης κλίμακας: αναβάθμιση της ετοιμότητας, της ασφάλειας και της ικανότητας αποκατάστασης» (COM/2009/149). Η ανακοίνωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση της πρώτης πανευρωπαϊκής άσκησης στον κυβερνοχώρο στις 4 Νοεμβρίου 2010. Το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε περαιτέρω το ψηφιακό της θεματολόγιο για την Ευρώπη, και το 2011 εξέδωσε την ανακοίνωση με τίτλο «Επιτεύγματα και επόμενα βήματα: προς την παγκόσμια ασφάλεια στον κυβερνοχώρο» (COM/2011/163).

Η άσκηση Cyber Europe 2012 αποτελεί μια ευρύτερη, πιο σύνθετη και μεγαλύτερης κλίμακας συνέχεια των προσπαθειών αυτών.

Η άσκηση Cyber Europe 2012 είχε τρεις στόχους:

1. Να θέσει υπό δοκιμή την αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα κλιμάκωσης των μηχανισμών, των διαδικασιών και των ροών πληροφοριών στο πλαίσιο της συνεργασίας των δημόσιων αρχών στην Ευρώπη.
2. Να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ ενδιαφερόμενων μερών από τον ευρωπαϊκό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
3. Να προσδιορίσει τις ελλείψεις και τις προκλήσεις όσον αφορά τον αποτελεσματικότερο χειρισμό συμβάντων μεγάλης κλίμακας στον κυβερνοχώρο της Ευρώπης.

Κατεβάστε το Ελληνικό pdf και διαβάστε τα αποτελέσματα

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ENISA και το έργο του παρέχονται στον δικτυακό τόπο www.enisa.europa.eu.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS