ΑρχικήinetLandsat σε τροχιά ο όγδοος δορυφόρος γεωσκόπησης

Landsat σε τροχιά ο όγδοος δορυφόρος γεωσκόπησης

Αεροπορική Βάση Βάντενμπεργκ

Σε τροχιά βρίσκεται πλέον ο όγδοος δορυφόρος γεωσκόπησης της αμερικανικής αποστολής Lansat, η οποία παρακολουθεί την επιφάνεια της Γης εδώ και 40 χρόνια και προσφέρει πολλές από τις εικόνες του Google Earth και του Google Maps.

Landsat

«Ο Landsat-8 είναι περιουσιακό στοιχείο κρίσιμης σημασίας» σχολίασε ο Δρ Τιμ Άιρονς, μέλος της αποστολής Landsat, την οποία διαχειρίζονται από κοινού η NASA και η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS.

«Οι χρήσεις γης αλλάζουν σήμερα με ρυθμούς πρωτοφανείς στην ανθρώπινη ιστορία λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της τεχνολογικής προόδου και της μεταβολής του κλίματος. Προκειμένου να προσαρμοστούμε σε αυτές τις αλλαγές και να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις για το τι κάνουμε στην επιφάνεια του πλανήτη, χρειαζόμαστε τις πληροφορίες που μας προσφέρει αυτή η σειρά δορυφόρων» επισήμανε.

Ο Landsat-8 μεταδίδει εικόνες της γήινης επιφάνειας στο ορατό και το υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, με ανάλυση 15 έως 100 μέτρα, και φέρει επιπλέον έναν αισθητήρα θερμικής ακτινοβολίας που παρακολουθεί τη διαρροή ενέργειας από τη Γη στο Διάστημα.

Θα περάσουν πάντως περίπου τρεις μήνες μέχρι ο δορυφόρος να ανέλθει στην τελική του τροχιά, σε ύψος 700 χιλιομέτρων, και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Στο μεταξύ συνεχίζει να λειτουργεί και ο Landsat-7, του οποίου τα καύσιμα εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μέχρι το 2016.

Ο Landsat-7 παρουσίασε βλάβη το 2007, όταν χάλασε ένα από τα περιστρεφόμενα κάτοπτρα που στέλνουν φως στους αισθητήρες του δορυφόρου. Στον Landsat-8, τα περιστρεφόμενα κάτοπτρα έχουν καταργηθεί χάρη στη χρήση ενός μεγαλύτερου αριθμού αισθητήρων, οι οποίοι δεν έχον κινούμενα εξαρτήματα.

Ο νέος δορυφόρος εκτοξεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας ώρα Ελλάδας με πύραυλο Atlas στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια.

in

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS