ΑρχικήsecurityΕξαρθρώθηκε η σπείρα που διέδιδε το Ransomware

Εξαρθρώθηκε η σπείρα που διέδιδε το Ransomware

Η Ισπανική Αστυνομία, σε συνεργασία με το European Cybercrime Center (EC3) της Europol, κατάφεραν να εξαρθρώσουν την ομάδα που πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνη για την εξάπλωση του ransomware.

Πιστεύεται ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είχαν καταφέρει να μολύνουν δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές με κέρδος πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο.

ransomware-computer-blocked

Έντεκα άτομα έχουν συλληφθεί ως τώρα. Ένας από αυτούς, ο 27χρονος Ρώσος υπήκοος, είναι κατά πάσα πιθανότητα ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη και τη διανομή σε διάφορες εκδόσεις του κακόβουλου λογισμικού.

Ο Ρώσος συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα εκδοθεί στην Ισπανία τις επόμενες μέρες.

Εκτός από τη σύλληψη του ιθύνων νου της επιχείρησης, οι αρχές έχουν καταφέρει να συλλάβουν επίσης έξι Ρώσους, δύο Γεωργιανούς και δύο Ουκρανούς.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών σε έξι σημεία στην επαρχία της Μάλαγα, οι αστυνομικοί κατασχέθηκαν εξοπλισμό πληροφορικής, και πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούσαν οι απατεώνες για να εξαργυρώνουν τα χρήματα που καταβάλλονταν από τα θύματά τους μέσω της MoneyPak, της Ukash, και της Paysafecard.
Με μια εικονική επιχείρηση που είχαν στήσει στην Costa del Sol ξέπλεναν τα παράνομα έσοδα τους.

Από τον Μάιο του 2011, όταν το ransomware ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά, 1.200 περιπτώσεις είχαν εντοπιστεί μόνο στην Ισπανία. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος καθώς δεν κατήγγειλαν όλοι την μόλυνση του υπολογιστή τους.

Παρακολουθήστε το βίντεο από τις συλλήψεις:

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS