ΑρχικήinetΗ επόμενη μέρα της Μαύρης Δευτέρας του internet

Η επόμενη μέρα της Μαύρης Δευτέρας του internet

Εισαγωγή:
Ο “μεγάλος αδερφός”, η παρακολούθηση των χρηστών του internet στις ΗΠΑ δηλαδή, είναι πλέον μια πραγματικότητα. Η Δευτέρα που μας πέρασε, θα μείνει στην ιστορία ως η “Μαύρη Δευτέρα του Ιντερνέτ”, μια μαύρη σελίδα για την online κοινότητα του διαδικτύου για όλο το internet. Η κακή αρχή έγινε και “ενός κακού μηριά έπονται”.

Η βασική λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης CAS, είναι να ελέγχει όλη την κίνηση του λογαριασμού σύνδεσης ενός χρήστη και να ανακαλύπτει πότε ο χρήστης μοιράζει υλικό που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Υποθέτουμε ότι οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται μονοπωλιακά τα πνευματικά δικαιώματα πάνω σε έργα πολιτισμού και κουλτούρας (πχ. ταινίες, μουσική, βιβλία κά.) έχουν ενημερώσει τους πέντε ISPs που συμμετέχουν στο σύστημα στις ΗΠΑ, με όλα τα “κλειδωμένα” στην εκμετάλλευση τους έργα, που έχουν αποκτήσει με τα συμβόλαια αποκλειστικής χρήσης με τους δημιουργούς των έργων αυτών.

Το σύστημα λειτουργεί με ένα είδος ποινολογίου (κάτι σαν point system) που κάθε φορά που ένας χρήστης κάνει μια παράβαση, αυτόματα το σύστημα τον χρεώνει με έναν βαθμό ποινής στον λογαριασμό του. Μόλις ο χρήστης χρεωθεί με 5 ή 6 βαθμούς ποινής, αρχίζει ο γολγοθάς του.

Το άρθρο που παραθέτουμε παρακάτω, αναφέρεται σε αυτόν ακριβώς τον “γολγοθά” που περιμένει τους χρήστες-παραβάτες. Και αυτά είναι μόνο η αρχή, γιατί όπως καταλαβαίνετε, οι εταιρίες παροχής πρόσβασης στο internet που συμμετέχουν στο σύστημα, είναι πολύ φειδωλές με τις ανακοινώσεις και τις πληροφορίες που δίνουν σχετικά με τις “ποινές”. Ο λόγος είναι απλός, ως ιδιωτικές εταιρίες ISP, το πελατολόγιο τους είναι αυτοί που θα τιμωρούνται. Δηλαδή, η κάθε εταιρία θα πρέπει εκτός από την παρακολούθηση των πελατών τους, να αναλαμβάνουν και την τιμωρία τους, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές της βιομηχανίας εκμετάλλευσης των πνευματικών δικαιώματα. Πληροφοριοδότης, Αστυνόμος, Εισαγγελέας και Δεσμοφύλακας, 4 σε ένα δηλαδή, για τις ιδιωτικές εταιρίες, που μόλις αρχίσουν να πέφτουν οι σχετικές καμπάνες, θα αρχίσουν να χάνουν με τις ντουζίνες, τους πολύτιμους πελάτες τους και μαζί με αυτούς τα κέρδη τους!!!

Διαβάστε το άρθρο για να δείτε τι μας περιμένει και εμάς, στον υπόλοιπο κόσμο έξω από τις ΗΠΑ:

(Αναδημοσίευση με μετάφραση στα ελληνικά, από το The Daily Dot: “ISPs release more details of new piracy punishments”, by Kevin Collier (email, twitter) on February 28, 2013)

The Daily Dot

Ειδήσεις

Οι ISPs διαρρέουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες τιμωρίες της πειρατείας

Με τον Kevin Collier στις 28 του Φλεβάρη 2013

Μετά από ενάμιση χρόνο, από τότε που αρχικά είχε διαρρεύσει η είδηση, οι παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) δούλευαν από κοινού με το λόμπι των συμφερόντων εκμετάλλευσης των πνευματικών δικαιωμάτων, πάνω σε ένα νέο πρόγραμμα κατά της πειρατείας, οι εταιρείες αρνούνταν να σχολιάσουν σχετικά με το τι μέτρα θα λαμβάνονται κατά των υπόπτων για πειρατεία.

copyright alert system

Τώρα, όμως, το Copyright Alert System (CAS, Σύστημα Προειδοποίησης παραβίασης Πνευματικών Δικαιωμάτων)  είναι πλέον εδώ, οι ISPs τελικά διαρρεύσαν κάποιες από τις λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα κάνουν αν νομίζουν ότι κάποιος ανταλλάσει παράνομα υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, όταν βρίσκεται συνδεδεμένος σε απευθείας σύνδεση.

Όπως έχει από καιρό καθιερωθεί, όλοι οι πέντε συμμετέχοντες ISPs, δηλ. AT&T, Cablevision, Comcast, Time Warner, και Verizon, θα εντείνουν σταδιακά τα “μέτρα άμβλυνσης” τους, κάθε φορά που ένας λογαριασμός οικιακού χρήστη στο διαδίκτυο “πιάνεται” από το σύστημα ως ύποπτος ότι διαπράττει πειρατεία. Αλλά πώς θα “συμμορφώνονται” οι παραβάτες που κατ’ επανάληψη έχουν επισημανθεί για πέμπτη και έκτη φορά στην σειρά (αυτό είναι διαφορετικό ανάλογα με τον ISP);

Η Verizon, όπως αποκάλυψε σε έγγραφα που διέρρευσαν τον Ιανουάριο, λέει ότι θα επιβραδύνει την ταχύτητα σύνδεσης στην σύνδεση του κάθε παραβάτη με μια διαδικασία που θα κάνει την σύνδεση “να σέρνεται”. Αλλά, όπως αναφέρθηκε από την Mashable και την Time Warner, οι χρήστες θα βρίσκουν τους πλοηγούς τους στο internet (browsers) κλειδωμένους, μέχρι εκείνοι να καλούν την εταιρεία για να λάβουν μια “εκπαιδευτική συζήτηση” για τα πνευματικά δικαιώματα. Ομοίως, το TorrentFreak σημειώνει πως, οι χρήστες της Comcast, θα βρεθούν σε θέση να χρησιμοποιούν τις “βασικές υπηρεσίες”, αλλά θα κλειδώνονται και οι browsers, μέχρι να καλέσουν την εταιρία και να έχουν μια παρόμοια “εποικοδομητική” συζήτηση με τα στελέχη της εταιρίας.

Η AT&T είναι λιγότερο σαφής. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι χρήστες που επανειλημμένα επισημαίνονται, “θα πρέπει να κάνουν ένα επιπλέον βήμα (όταν συνδέονται) για να παρακολουθήσουν ενημερωτικό υλικό που θα βρίσκεται αναρτημένο σε μια διαδικτυακή πύλη, και που θα τους εκπαιδεύει σχετικά με την διανομή των δικαιωμάτων αναδημοσίευσης περιεχομένου, όταν βρίσκονται online στο internet” αν και είναι ασαφές με τι θα μοιάζει αυτό το “εκπαιδευτικό υλικό”.

Και ερχόμαστε στην Cablevision. Το The Daily Dot επικοινώνησε με δύο εκπροσώπους της Cablevision, την Τετάρτη. Ο ένας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας να κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο. Ο άλλος δεν μπορούσε να μας επιβεβαιώσει ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα μετριασμού, που η εταιρεία θα εφαρμόσει, ή τι μέρα θα ξεκινήσει να τρέχει η συγκεκριμένη υπηρεσία ελέγχου, μας είπε μόνο ότι “συμμετέχουμε”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι πέντε ISPs αρνήθηκαν επανειλημμένως στα αιτήματα μας για κάποιο σχόλιο σχετικά με το CAS πριν αυτό το μπει σε λειτουργία τη Δευτέρα που μας πέρασε.

waves.pirateparty.gr

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS