ΑρχικήinetΠρόστιμο 561 εκατομμυρίων ευρώ στην Microsoft

Πρόστιμο 561 εκατομμυρίων ευρώ στην Microsoft

Πεντακόσια εξήντα ένα εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Microsoft επειδή έπαψε να τηρεί επί έναν χρόνο την υποχρέωση που ανέλαβε το 2009 να παρέχει επί πέντε χρόνια στους Ευρωπαίους χρήστες των Windows την δυνατότητα να επιλέξουν άλλον browser, εκτός από τον προεγκατεστημένο δικό της, Internet Explorer.

O Χ.Αλμούνια, αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού στην Ε.Ε., δήλωσε σχετικά πως, η τήρηση νομικά δεσμευτικών υποσχέσεων έχουν κρίσιμο ρόλο στην δυνατότητα της επιτροπής ανταγωνισμού να λειτουργήσει και ως εκ τούτου η μη τήρησή τους θα πρέπει να τιμωρείται ανάλογα -αυτή είναι η πρώτη υπόθεση που τιμωρείται κάτι τέτοιο. Το πρόστιμο θα μπορούσε να φτάσει το 10% των ετήσιων εσόδων της Microsoft, ή το αστρονομικό ποσό των 7,9 δισεκατομμυρίων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Microsoft-EU

Η Microsoft είχε δεσμευτεί να εμφανίζει την οθόνη επιλογής browser έως το 2014 και αρχικά ανταποκρίθηκε στην δέσμευση αυτή. Από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2010, 84 εκατομμύρια browser κατέβηκαν με ένα κλικ από την οθόνη επιλογών, αποκαλύπτει η Επιτροπή. Όταν, στα μέσα του 2011 μέχρι τα μέσα του 2012, διατέθηκε η ενημέρωση για τα Windows 7 (το λεγόμενο Service Pack 1, SP1), η οθόνη επιλογών browser απουσίαζε και έτσι ξεκίνησε η έρευνα της Κομισιόν. Η Microsoft υποστήριζε πως το υπαρκτό φαινόμενο δεν ήταν παρά ένα τεχνικό λάθος (που θεωρείται ότι στοίχισε ένα διόλου ευκαταφρόνητο μπόνους στον Στήβεν Μπάλμερ, CEO της εταιρείας). Aναλυτές συνεχίζουν να αναρωτιούνται για ποιον άλλο λόγο θα έκανε κάτι τέτοιο η Microsoft, όταν «αυτά που είχε να χάσει ήταν περισσότερα από όσα θα μπορούσε να κερδίσει».

Ως ελαφρυντικό στην υπόθεση θεωρήθηκε πως η εταιρεία συνεργάστηκε με την επιτροπή ανταγωνισμού, παρείχε τις απαιτούμενες πληροφορίες και η έρευνα ολοκληρώθηκε πιο γρήγορα.

  • Σύμφωνα με την StatCounter, το μερίδιο του IE στην ευρωπαϊκή αγορά μειώθηκε στο μισό από το 2008, στο 24%. Ο Google Chrome έχει 35% και ο browser του Mozilla το 29%.

Ο Χ.Αλμούνια έχει στείλει τελεσίγραφο και στην Google, από τον Σεπτέμβριο του 2012:

  • «Ο χρόνος τελειώνει» προειδοποιεί την Google η Ε.Ε.  Ο Χουακίν Αλμούνια δήλωνε τότε ότι η Google δεν έχει ως τώρα ανταποκριθεί στο κάλεσμά του να κατευνάσει οικειοθελώς την δυσαρέσκεια της Επιτροπής για τις πρακτικές που ακολουθεί στην αγορά των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης. «Εάν δεν το κάνει σύντομα, θα αναγκαστούμε να ξεκινήσουμε επίσημες διαδικασίες», προειδοποιούσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Το ιστορικό της υπόθεσης για την Οθόνη Επιλογής Browser

  • Φεβρουάριος 2010: Microsoft προς χρήστες: Μήπως προτιμάτε άλλο browser; Αναγκασμένη να συμμορφωθεί με τα αντιμονοπωλιακά μέτρα που έλαβε εναντίον της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Microsoft δίνει στους χρήστες των Windows XP, Windows Vista και Windows 7 τη δυνατότητα να επιλέγουν αν θα χρησιμοποιούν τον Internet Explorer ή κάποιο ανταγωνιστικό πρόγραμμα για πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
  • Ιούλιος 2012: Η Microsoft στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε.Αντιμέτωπη με την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ευρώπη βρίσκεται άλλη μια φορά η Microsoft, με αφορμή καταγγελίες ότι η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με απόφαση του 2009 που την υποχρέωνε να παρέχει επιλογή εναλλακτικών browser στους χρήστες των Windows, μαζί με τον δικό της Internet Explorer.
  • Ιούλιος 2012: Πως δικαιολογεί η Microsoft την απουσία επιλογών browser στα Win7 SP1 Η Microsoft απαντά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι ένα τεχνικό σφάλμα που πέρασε απαρατήρητο από τους αρμόδιους μηχανικούς λογισμικού δεν επέτρεψε στους χρήστες 28 εκατομμυρίων υπολογιστών στην Ευρώπη να επιλέξουν διαφορετικό browser.
  • Σεπτέμβριος 2012: Αντιμέτωπη με κυρώσεις η Microsoft στην Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να χρεώσει την Microsoft για την αποτυχία της να δώσει επιλογή εναλλακτικών browser στους Ευρωπαίους χρήστες των Windows, όπως επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χ.Αλμούνια.

in

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS