ΑρχικήinetΤι μπορεί να σημαίνει ο μικρότερος A5 επεξεργαστής του Apple TV για...

Τι μπορεί να σημαίνει ο μικρότερος A5 επεξεργαστής του Apple TV για το επερχόμενο iPad Mini

Screen-Shot-2013-03-11-at-11.13.41-AM

Χθες σας είχαμε αναφέρει εδώ ότι το Apple TV δεν περιέχει τελικά τον Α5Χ αλλά μια μικρότερη έκδοση του Α5 που είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά για το iPad 2 το 2011.Τότε ο Α5 ήταν κατασκευασμένος στα 45 nm με διαστάσεις 10.09×12.15 χιλιοστά ενώ η δεύτερη έκδοση του είναι κατά 41 τοις εκατό μικρότερη στα 8.19×8.68 χιλιοστά. Η τωρινή έκδοση του Α5 είναι ακόμα μικρότερη με διαστάσεις μόλις 6×6 χιλιοστά.

Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό; Aρχικά κάτι που λίγοι το ανέφεραν είναι ότι ο μικρότερος αυτός επεξεργαστής δεν παρασκευάζεται πλέον από την Samsung αλλά από την TSMC. Είναι η πρώτη φορά λοιπόν που σε μια iOS συσκευή βλέπουμε την Apple να κάνει στροφή στους κατασκευαστές των τσιπ ενώ παράλληλα γνωρίζουμε ότι εδώ και καιρό προσπαθεί να μεταφέρει την παραγωγή hardware μακριά από την Samsung.

Bέβαια η TSMC δεν είναι δοκιμασμένη λύση και μάλιστα κάτω από απαιτητικές συνθήκες μαζικής παραγωγής σαν αυτές του iPhone ή του iPad και έτσι το Apple TV αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνει μια αρχική δοκιμή εκεί που θα οδηγήσει την Apple μετέπειτα στην μεταφορά και άλλων τσιπ μερικώς η ολικώς στην εν λόγω εταιρεία κλείνοντας μια και καλή την πόρτα στην Samsung.

To άλλο ενδιαφέρον γεγονός έχει να κάνει με το μέγεθος του Α5 επεξεργαστή που με διαστάσεις μόλις 6×6 χιλιοστά είναι πραγματικά κατά 41% μικρότερος από αυτόν που συναντήσαμε στο iPad 2. Tι σημαίνει αυτό; Πως άνετα η Apple θα μπορούσε να μικρύνει πλέον τον A5X επεξεργαστή και να τον βάλει στο επερχόμενο iPad Mini έτσι ώστε να μπορέσει να προσαρτήσει μια Retina οθόνη. Ο A5X έχει τέσσερις πυρήνες για γραφικών που μπορούν να δώσουν μια ανάλυση Retina 2048 x 1536 κάτι που ο A5 δεν μπορεί να κάνει.

Έτσι λοιπόν ένα 28nm A5X τσιπ για το επερχόμενο iPad Mini μοιάζει να είναι λογικό μιας και σίγουρα θα είναι και λιγότερο απαιτητικό σε θέματα ενέργειας σε σχέση με το iPad 3 όπου η Apple χρειάστηκε να αυξήσει το μέγεθος/όγκο της συσκευής για να χωρέσει την μεγαλύτερη μπαταρία του. Σε αυτή την εξίσωση αν μπει και η  Sharp IGZO display που αναμένουμε να δούμε στα επόμενα iPad τότε σίγουρα έχουμε ένα iPad Mini με Retina ανάλυση που θα είναι ενεργειακά πιο οικονομικό ακόμη και από το τωρινό μοντέλο!

Δημήτριος Γεωργουλάς @ GreekAppleNews

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS