ΑρχικήinetΚόμμα Πειρατών Ισλανδίας: "Το πρώτο hack σε εθνικό κοινοβούλιο έγινε!"

Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας: “Το πρώτο hack σε εθνικό κοινοβούλιο έγινε!”

Το Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας μπήκε στο Κοινοβούλιο. Αυτό είναι σαφές, αφού έχει ήδη καταμετρηθεί το 95% των ψήφων, το Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας προβλέπεται να συγκεντρώσει ποσοστό 5,1%, ως τελικό αποτέλεσμα, ακριβώς πάνω από το φράγμα του 5% που απαιτείται για να εκλέξουν βουλευτές.

  • Έκτακτη Ενημέρωση στις 0730 UTC
  • Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το εκλογικό ποσοστό για το Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας σύντομα έπεσε κάτω από το φράγμα του 5%, κάνοντας αβέβαιη την είσοδο στο Κοινοβούλιο και διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις. Από τις 0730 UTC, με το 95% των καταμετρημένων ψήφων, οι Πειρατές λάμβαναν ποσοστό στο 5,1%, και κέρδιζαν τρεις έδρες. Το κείμενο του άρθρου έχει ενημερωθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες εξελίξεις.

ippwep_pososta_eklogon

Η προεκλογική εκστρατεία των Πειρατών στην Ισλανδία για το Althing, το ισλανδικό κοινοβούλιο (βλ. φωτογραφία), ανεβοκατέβαζε τα ποσοστά υποστήριξης για τα μεγάλα κόμματα στις δημοσκοπήσεις. Ένα πράγμα όμως διαφαίνονταν με συνέπεια, το εκκολαπτόμενο Κόμμα Πειρατών στην Ισλανδία συνέχιζε να αυξάνεται σε δύναμη, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ένα ποσοστό μεταξύ 6,5% και 9,0% σε όλες τις πρόσφατες έρευνες.

ippwep_news_mbl_is_002

Μόλις ανακοινώθηκε η νίκη της πρώτης βουλευτικής έδρας το Κόμμα των Πειρατών από την εκλογική περιφέρεια της Νοτιοδυτικής Ισλανδίας, όπου το κόμμα είχε λάβει ένα πλήρες 8,3% των ψήφων, ο ενθουσιασμός ανέβηκε στα ύψη με τους Πειρατές να το γιορτάζουν με ένα δείπνο σε ένα σικ εστιατόριο θαλασσινών στο κέντρο του Ρέικιαβικ.

Οι Ισλανδοί είναι κάτι σαν ένα φαινομένο, ακόμη και μέσα στο ταχέως αναπτυσσόμενο κίνημα του Κόμματος των Πειρατών. Οι Πειρατές της Ισλανδίας ιδρύθηκαν μόλις πριν από εννέα μήνες, και πήραν έδρες στο Althing σήμερα -τρεις έδρες, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις. Αυτό είναι ένα ρεκόρ ταχύτητας (ίδρυση – κοινοβούλιο) από όποια πλευρά και να το δεις (ίσως και για να μπει και στα ρεκόρ Γκίνες).

Αυτή η επιτυχία κάνει το Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας το πρώτο πειρατικό κόμμα στο κόσμο που εκλέγει βουλευτές σε εθνικό κοινοβούλιο! Εγκάρδια συγχαρητήρια. Ο στόχος επιτευχθεί. Μετά από αυτή τη νίκη, δεν υπάρχουν άλλα κυβερνητικά επίπεδα όπου το κίνημα δεν εκπροσωπείται.

Το Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας δεν ξεκίνησε από το μηδέν, όμως. Είχαν την τύχη να έχουν πολύ έμπειρους ακτιβιστές κατά την ίδρυση/εκκίνηση του κόμματος – όπως η Birgitta Jonsdottir (του Wikileaks και της Ισλανδικής Πρωτοβουλίας Σύγχρονων Μέσων Ενημέρωσης, κ.ά.) και ο Smári McCarthy  (ομοίως εμπλεκόμενος στην IMMI και σε άλλα πρότζεκτ). Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιοι πειρατές θα καταλάβουν τις έδρες στο Althing -αυτό θα εξαρτηθεί από τη διανομή των ψήφων μεταξύ των εκλογικών περιφερειών και άλλα τέτοιες παραμέτρους.

ippwep_news_mbl_is_003ippwep_news_mbl_is_004

Ανεξάρτητα από αυτό, θα υπάρχει σίγουρα πολλή δουλειά να κάνουν στο Althing – παρόλο που η Ισλανδία έχει πολύ θετική θεώρηση των προοδευτικών ιδεών, λίγες από αυτές τις ιδέες έχουν εφαρμοστεί και στη νομοθεσία. Έχοντας πλέον και πειρατές νομοθέτες στην Ισλανδία μπορεί να διευκολύνει αυτή την νομοθετική εφαρμογή. Υπάρχει πολλή δουλειά να κάνουν, μπροστά τους.

Αλλά όχι απόψε.

Απόψε, γιορτάζουμε και να χαιρετίζω με τα ποτήρια γεμάτα με ρούμι τους Ισλανδούς αδερφούς και τις αδερφές μας στο κίνημα. Μπράβο, πολύ καλή δουλειά!

Ahoy!!!!

waves.pirateparty.gr

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS