ΑρχικήinetH Foxconn ετοιμάζεται για τη ζωή μετά την Apple

H Foxconn ετοιμάζεται για τη ζωή μετά την Apple

hi-852-foxconn-workers

Σύμφωνα με το New York Times, η Foxconn αναγκάζετε να κάνει προετοιμασίες για τη ζωή μετά την Apple, μετά τη μειωμένη ζήτηση για το iPhone και τις άλλες iOS συσκευές.

Ο κατασκευαστής τα πήγαινε μια χαρά με τη τεράστια επιτυχία της Apple τα τελευταία χρόνια, βγάζοντας τουλάχιστον το 40% των κερδών του από εκείνη. Ωστόσο, μετά τη 19.2% πτώση στα κέρδη που είδε το τελευταίο τρίμηνο η εταιρεία του Cupertino, λόγο της μειωμένης ζήτησης για iPhone και iPad, η Foxconn κοιτάζει πλέον τρόπους για να ανεξαρτητοποιηθεί από την Apple.

Η Foxconn κατασκευάζει επίσης και προϊόντα για την Amazon, Dell, HP, Nokia, Sony και αρκετές άλλες. Ωστόσο η επιτυχία της Apple με τα iPhone και τα iPad οδήγησε την εταιρεία του Cupertino στο να γίνει ο καλύτερος πελάτης της Foxconn.

Τώρα όμως, η Foxconn ψάχνει τρόπους με του οποίους θα έχει τα ίδια κέρδη χωρίς να πτοείτε από τη μείωση της ζήτησης των προϊόντων της Apple.

Μια από τις κινήσεις που έκανε η Foxconn είναι να ξεκινήσει τη κατασκευή δικών της προϊόντων. Η εταιρεία ξεκίνησε να σχεδιάζει τις δικές τις τηλεοράσεις, οι οποίες πωλούνται κάτω από τη μάρκα RadioShack στο Καναδά και κάτω από τη μάρκα Vizio στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι και 840 εκατομμύρια δολάρια επένδυσε στη Sharp ώστε να σιγουρέψει τα μεγάλα LCD πάνελ της.

Ωστόσο, όπως γνωρίζουν πολύ καλά εταιρείες όπως η Samsung, Sony και LG, είναι δύσκολο κάποιος να βγάλει λεφτά από τις τηλεοράσεις. Η παγκόσμια ζήτηση για τις LCD τηλεοράσεις έπεσε 1% μέσα στο 2012 ενώ η γενικότερη ζήτηση για όλων των ειδών τηλεοράσεων έπεσε 6%, σύμφωνα με την NPD DisplaySearch.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, η Foxconn έχει πουλήσει μόλις 20.000 κομμάτια στη Ταϊβάν μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η εταιρεία δουλεύει με τα κανάλια της Ταϊβάν και της Κίνας ώστε να προσφέρουν επιδοτούμενες τηλεοράσεις, οι οποίες φυσικά θα κοστίζουν πολύ λιγότερο όταν κάποιος τις αγοράζει με συνδρομή.

Για παράδειγμα, οι καταναλωτές θα αγοράζουν μια 60-ιντσών τηλεόραση για μόλις 33.800 Ταϊβανέζικα δολάρια (1.150 Αμερικάνικα δολάρια), με τη προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν κάθε μήνα 1.158 Ταϊβανέζικα δολάρια με διετές συμβόλαιο. Σαν να αγοράζουν δηλαδή κινητό με συμβόλαιο.

Το πρόβλημα με τη κατασκευή τηλεοράσεων είναι ότι η Foxconn καταλήγει να ανταγωνίζεται τους πελάτες της. Κάποιοι αναλυτές λένε ότι η εταιρεία έχει δυο αντιφατικούς σκοπούς. Ο ένας είναι ότι δεν θέλει να ανταγωνιστεί τη Sony, Sharp και Toshiba διότι κατασκευάζει τις δικές τους τηλεοράσεις και ο άλλος είναι ότι έχουν πάρα πολλά LCD πάνελ τα οποία πρέπει κάπου να χρησιμοποιηθούν.

“Οπότε τι κάνεις έχοντας ξοδέψει 840 εκατομμύρια για τα LCD πάνελ;” λέει ο Thomspon Wu, αναλυτής της Credit Suisse. “Άπλα λες ότι πρέπει να αποφασίσω ή θα φτιάχνω τηλεοράσεις και θα τις πουλάω με έκπτωση ή δεν θα τα κάνω τίποτα.”

Εταιρείες στη Ταϊβάν το κάνουν αυτό συνέχεια, σύμφωνα με τον Kirk Yang της Barclays Asia Technology Research. Πουλάνε προϊόντα με κάποιο χάσιμο μόνο και μόνο για να ξεκινήσουν, και μόλις οι πωλήσεις αυξηθούν τότε βγάζουν κάποιο μικρό κέρδος.

Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Foxconn αγόρασε όλα αυτά τα πάνελ διότι περίμενε τη τηλεόραση από την Apple, η οποία ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα κατασκευαστεί από τη Foxconn, ωστόσο ακόμα δεν έχει ακουστεί τίποτα για εκείνη.

Το μεγάλο στοίχημα για τη Foxconn είναι ακόμα αυτό. Θα φτιάξει η Apple τηλεόραση; Και αν το κάνει θα είναι η Foxconn ο κατασκευαστής; Διότι αν είναι, τότε η εταιρεία είναι πιο έτοιμη από ποτέ να παράγει τεράστιες ποσότητες.

Οπότε, τι κάνει τώρα πραγματικά η Foxconn; Ετοιμάζεται για τη ζωή μετά την Apple ή απλά ετοιμάζετε για το “Next Big Thing” της εταιρείας;

Δημήτριος Γεωργουλάς @ GreekAppleNews

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS