ΑρχικήinetΉρθε η ώρα για οθόνες αφής στα Mac; Eλπίζω πως όχι

Ήρθε η ώρα για οθόνες αφής στα Mac; Eλπίζω πως όχι

mac-touch

Mε την εισαγωγή των Windows 8 στην αγορά μια σειρά κατασκευαστών PC στην προσπάθεια τους να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, που όπως έχουμε τονίσει είναι πάρα πολύ πεσμένες, ξεκίνησαν να μας παρουσιάζουν μοντέλα laptop τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως tablet μιας και η οθόνης τους είναι αφής και πολλές φορές μπορεί ακόμη και να αφαιρεθεί.

Όπως ήταν φυσιολογικό λοιπόν η ερώτηση για το πότε θα δούμε κάτι ανάλογο από την Apple για τα Mac μοντέλα της ξεκίνησε να βασανίζει αρκετούς και να κάνει άλλους να περιμένουν πως και πως ένα τέτοιο γεγονός. Η δική μου προσωπική άποψη είναι πως καλύτερα να μην γίνει κάτι τέτοιο, σύντομα τουλάχιστον, αν σας αρέσει να αγγίζετε την οθόνη τότε το iPad είναι η κατάλληλη συσκευή για αυτό.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως Mac με οθόνες αφής υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά. Η Troll Touch είναι μια εταιρεία που δημιουργεί τέτοιους Mac εδώ και χρόνια και τους λανσάρει στην αγορά για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες επιχειρήσεων όπως για  Point Of Sale συστήματα και διαχείριση μηχανημάτων από απόσταση σε βιομηχανίες. Επίσης η  Modbook (Axiotron) διαθέτει το Modbook Pro ένα παραμετροποιημένο σε μεγάλο βαθμό Macbook Pro που η οθόνη του μπορεί να δεχτεί εντολές με την χρήση ενός stylus και είναι αποκλειστικά για σχεδιαστές.

Αν βάλουμε στην άκρη τα παραπάνω παραδείγματα που ανταποκρίνονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό, δεν νομίζω πως οι Mac είναι έτοιμοι ακόμη για να έχουν οθόνες αφής. Το OS X στην τελευταία του έκδοση, Mountain Lion, είναι ένα πολύ σταθερό λειτουργικό και ίσως το καλύτερο που έχει δημιουργήσει η Apple. Eίναι σημαντικό πως η φανταστική παραμετροποίηση που του έχει γίνει αφορά στην διαδραστικότητα του με συσκευές όπως το πληκτρολόγιο και το ποντίκι αποκλειστικά. Να τονίσουμε επίσης πως ενσωματωμένες υπάρχουν ήδη λειτουργίες για εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης κάποιων από των λειτουργιών του όπως η αναγνώριση φωνής και το dictation με αποτέλεσμα η ενσωμάτωση της υπηρεσίας Siri του iOS να μην απέχει και πάρα πολύ.

Η Apple εδώ και πολλά χρόνια έχει δείξει ενδιαφέρων στις οθόνες αφής αλλά σε αντίθεση με την Microsoft ακολούθησε ένα τελείως διαφορετικό δρόμο. Ενώ λοιπόν η Microsoft μας παρουσίασε φέτος τα Windows 8 και το Metro UI ενοποιώντας λειτουργίες ενός PC  και ενός tablet σε ένα λειτουργικό με τα γνωστά απογοητευτικά αποτελέσματα, η Apple έχει δημιουργήσει δύο διαφορετικά για να καλύψει τις ίδιες ανάγκες με το iOS και το OS X. Κατά καιρούς λειτουργίες του iOS προσαρμόζονται στο OS X και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται αλλά η Apple για τις οθόνες αφής επιμένει σε ένα και μόνο λειτουργικό το iOS.

Η διαφορά στην φιλοσοφία αυτή των δύο εταιρειών έχει άμεσα αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση τους από το καταναλωτικό κοινό μιας και ενώ οι Mac δεν έχουν δεχτεί σχεδόν καμιά απώλεια σε πωλήσεις που συνεχίζουν να είναι υψηλές από την άλλη η Microsoft έχει δημιουργήσει μια μεγάλη αναστάτωση με πολλούς απογοητευμένους πελάτες των Windows 8 και με ένα tablet το Surface που σημειώνει τελείως απογοητευτικές πωλήσεις.

Κλείνοντας, όχι δεν αποκλείω το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον να δούμε ίσως Mac με οθόνες αφής, αλλά για να γίνει αυτό σωστά και με βάση τα στάνταρ της Apple θα πρέπει το iOS και το OS X να έρθουν ακόμη πιο κοντά από ότι είναι τώρα. Ακόμη και τότε όμως αν αφήσετε στην άκρη τον παράγοντα του εντυπωσιασμού, τέτοιο Mac με οθόνες αφής θα είναι εργονομικά κατάλληλοι  μόνο για μια συγκεκριμένη μερίδα επαγγελματιών και όχι για όλους.

Δημήτριος Γεωργουλάς @ GreekAppleNews

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS