ΑρχικήsecurityΗ τέχνη του πολέμου στο Διαδίκτυο

Η τέχνη του πολέμου στο Διαδίκτυο

Οι στρατιωτικές στρατηγικές και οι τακτικές που λειτουργούν σε κάποιον συμβατικό πόλεμο δεν έχουν θέση στους σημερινούς διαδικτυακούς πολέμους που διεξάγονται καθημερινά και εκείνοι που προσπαθούν να τις χρησιμοποιήσουν καταδεικνύουν μια βασική έλλειψη κατανόησης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Tenable Security,  Marcus Ranum.

ranumΟ Ranum, ο οποίος μίλησε στο AusCERT 2013 στο Gold Coast, του Queensland, την Παρασκευή, τόνισε ότι οι διάφορες μέθοδοι στρατηγικές και ταχτικές πολέμου που είναι γνωστές σήμερα, πολύ απλά δεν λειτουργούν στον online κόσμο.

Η έννοια ενός κάστρου της άμυνας, για παράδειγμα, που συνήθως χρησιμοποιείται σαν μεταφορά για τα firewalls, ενώ σε κάποιον πόλεμο είναι χρήσιμο στον τομέα της διαδικτυακής άμυνας δεν είναι ένα σοβαρό μέτρο ασφαλείας. Η περιμετρική άμυνα έχει από καιρό απορριφθεί από τους ειδικούς ασφαλείας που τη θεωρούν πια, αναποτελεσματική, ανέφερε, και τα πλεονεκτήματα του να βρισκόμαστε σε ένα “ύψωμα” για να δούμε τους επιτιθέμενους να έρχονται από μακριά δεν υπάρχουν στις online συνδέσεις.

“Ο όρος τακτική έκπληξη δεν έχει απολύτως κανένα νόημα σε έναν κυβερνο-πόλεμο, γιατί πάντα θα υπάρχει έκπληξη. Ακόμη και αν οι Anonymous δημοσιεύσουν ότι,” θα επιτεθούμε την Τετάρτη”, δεν πρόκειται ποτέ να δημοσιεύσουν”θα έρθουμε με αυτή την IP και από αυτήν τη θύρα, γιατί μας πιάνετε;”.

Ο Ελιγμός πολέμου, μια βασική έννοια σε πολλούς σύγχρονους στρατούς, είναι εξίσου άσχετη στο διαδίκτυο ανέφερε ο Ranum.

Είναι ένας τρόπος για να περικυκλώσουν τους αντιπάλους τους, να τους αποκόψουν από τις προμήθειες και να μειώσουν το ηθικό τους. Ο Ranum ανέφερε ότι κάτι τέτοιο πολύ απλά δεν ισχύει, επειδή τα routers μένουν ακίνητα και τα δίκτυα αναμορφώνονται μόνα τους.

Και ενώ η σημασία των προληπτικών επιθέσεων στον online κόσμο έχει συζητηθεί παλαιότερα, ο Ranum είπε ότι είναι αδύνατο να μαντέψουμε τι είδους επίθεση θα χρησιμοποιήσει ο εχθρός. Κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες ή μήπως έχει ανακαλύψει μια νέα;

“Ο εχθρός είναι συγκεντρωμένος πίσω από αυτή τη IP και πρόκειται να μας επιτεθεί, ας τους πετάξουμε έξω”, είπε σαρκαστικά. “Τι; κάτι τέτοιο είναι απολύτως παράλογο.”

Η τακτική, που χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ, το ότι δηλαδή προσπαθεί να φαίνεται τόσο ισχυρός που κανείς δεν θα τολμούσε μια επίθεση, είναι ένα είδος επιθετικής άμυνας που δεν δουλεύει στο διαδίκτυο.

Σε αντίθεση με έναν αληθινό πόλεμο, όταν η μία πλευρά έχει απώλειες ας πούμε 1.000 αρμάτων μάχης, θα πρέπει να τα αναπληρώσει με το ανάλογο κόστος φυσικά. Στο διαδίκτυο, αν αποκλειστούν 1.000 διευθύνσεις IP, το να βρεθούν 1000 νέες είναι κάτι το πολύ ασήμαντο και δεδομένου ότι ο καθένας θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός αντίπαλος στο διαδίκτυο, είναι αδύνατο να λάβει κάποιος προληπτικά μέτρα και να αποκλείσει όλο το διαδίκτυο!

Στη φύση του Διαδικτύου η παραδοσιακή έννοια της νίκης – όπου οι αντίπαλοι έχουν εξουδετερωθεί πλήρως – δεν υπάρχει στις online συνδέσεις.

“Συμβαίνει με ένα πολύ μεγάλο μέρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δείχνει την Κίνα και να φωνάζει,”Cyberwar! Cyberwar! Cyberwar! … Είναι σαν να λένε, “Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα απ’όλα αυτά. Παρακαλώ χτυπήστε μας λίγο περισσότερο», “, ανέφερε στο ZDNet.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS