ΑρχικήinetΤο Curiosity ανακάλυψε πετρώματα ίδια με τα αυτά του πλανήτη μας

Το Curiosity ανακάλυψε πετρώματα ίδια με τα αυτά του πλανήτη μας

Η NASA ανακοίνωσε ότι το Curiosity ανακάλυψε μια κοίτη ενός αρχαίου ποταμού στον Άρη.

Οι φωτογραφίες που έχει στείλει πίσω στην γη μέχρι στιγμής έχουν καταστήσει δυνατό στους επιστήμονες να αναλύσουν τα πετρώματα και να καθορίσουν ότι ήταν μέρος ενός ρέματος πριν από πάρα πολλά χρόνια.

Ο βράχος που ονόμασαν “Goulburn,” βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο χώρο προσγείωσης του Curiosity. Άλλοι δύο παρόμοιοι βράχοι ανακαλύφθηκαν, πολύ κοντά, 50 με 100 μέτρα από τον χώρο προσγείωσης. Τους ονόμασαν “Link” και “Hottah.”

“Τα πετρώματα αυτά φαίνονται εκπληκτικά όμοια με τα πετρώματα που συναντάμε στα ποτάμια του πλανήτη μας,”  ανέφερε η Rebecca Williams του Planetary Science Institute.

Ο βράχος περιοχή Goulburn, ακριβώς δίπλα στο χώρο προσγείωσης Κλικ για μεγέθυνση
Mars-rocks
Το περιοδικό Sciences περιγράφει τη λεπτομερή ανάλυση των πετρωμάτων.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τα στρογγυλεμένα βότσαλα που συναντάμε στα ποτάμια. Βλέποντας κάτι τόσο οικείο σε έναν άλλο κόσμο είναι συναρπαστικό, αλλά και ευχάριστο”, αναφέρει.

Οι ερευνητές εξέτασαν 515 πέτρες και βότσαλα, που ήταν κάποτε μέρος ενός ρέματος. Τα μεγαλύτερα βότσαλα είναι κολλημένα όλα μαζί, υποδεικνύοντας την κίνηση, και στη συνέχεια ακολουθούνται από άμμο, όπως ακριβώς και στη Γη.
Από τη διάταξη των βότσαλων και τα μεγέθη τους, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να προσδιορίσουν την ταχύτητα του ρεύματος που είχε περίπου τον ρυθμό ενός ανθρώπου που βαδίζει. Το ρεύμα ήταν είχε βάθος από 5-10 cm και σε ορισμένα σημεία έφτανε το 1 μέτρο.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS