ΑρχικήsecurityΤο κατασκοπευτικό malware NetTraveler έχει θύματα σε 40 χώρες

Το κατασκοπευτικό malware NetTraveler έχει θύματα σε 40 χώρες

Η εταιρεία ασφαλείας Kaspersky δημοσίευσε το πρώτο μέρος ενός εγγράφου που εστιάζει σε μια μαζική εκστρατεία κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο στην οποία οι επιτιθέμενοι έχουν χρησιμοποιήσει ένα συγκαλυμμένο εργαλείο επιτήρησης που ονομάζεται NetTraveler για να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα και έγγραφα, καθώς και πληκτρολογήσεις κατά την ώρα της συγγραφής.

nettraveler

Η κακόβουλη εκστρατεία, στην οποία οι hackers χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό για να κατασκοπεύουν τους στόχους τους, έχει χτυπήσει προς το παρόν πάνω από 350 στόχους υψηλού προφίλ σε 40 χώρες.

Σύμφωνα με την Kaspersky, τα πρώτα δείγματα του NetTraveler χρονολογούνται από το  2005, αλλά κάποια δραστηριότητα μπορεί να υπήρχε ήδη από το 2004.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια σχετικά παλιά εκστρατεία, εκείνοι που την κινούν δεν έχουν καμία πρόθεση να την σταματήσουν. Στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος αριθμός των χτυπημάτων που εντοπίστηκαν από την Kaspersky εμφανίστηκαν κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Όσον αφορά τους στόχους, ο κατάλογος περιλαμβάνει τους ακτιβιστές του Θιβέτ, εταιρείες βιομηχανίας πετρελαίου, πανεπιστήμια, κυβερνήσεις, κυβερνητικούς φορείς, ερευνητικά κέντρα, στρατιωτικούς και πρεσβείες.

Οι περισσότεροι από τους στόχους είναι από το διπλωματικό τομέα (το 32%) και ακολουθούν κυβερνήσεις, στρατιωτικές και ιδιωτικές οργανώσεις. Τελευταία έχουν εντοπιστεί χτυπήματα σε εταιρείες  παραγωγής ενέργειας, νανοτεχνολογίας, εξερεύνησης του διαστήματος, πυρηνικής ενέργειας, λέιζερ, επικοινωνιών και ιατρικής.

Ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων έχει εντοπιστεί στη Μογγολία, την Ινδία και τη Ρωσία. Ακολουθούν Κίνα, Νότιος Κορέα, Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ιαπωνία, Ιράν, Πακιστάν, Ισπανία και Αυστραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα θύματα της εκστρατείας NetTraveler είναι επίσης θύματα του γνωστού μας malware Red October.

Ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την εκστρατεία; Η απάντηση μάλλον δεν θα σας εκπλήξει.

Η Kaspersky αναφέρει ότι “βάσει των πληροφοριών που έχουμε συλλέξει, εκτιμούμε ότι το μέγεθος της κακόβουλης ομάδας είναι περίπου 50 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων μιλούν κινέζικα εγγενώς αλλά γνωρίζουν και την αγγλική.”

Το πρώτο μέρος του άρθρου που δημοσιεύθηκε από την Kaspersky σχετικά με τις επιθέσεις με NetTraveler είναι διαθέσιμο εδώ. (PDF)

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS