ΑρχικήsecurityPRISM: Τι είναι; Facebook, Google, Skype, Yahoo, Gmail δινουν πληροφορίες στις ΗΠΑ

PRISM: Τι είναι; Facebook, Google, Skype, Yahoo, Gmail δινουν πληροφορίες στις ΗΠΑ

Η σύγχυση που επικρατεί για το μυστικό πρόγραμμα επιτήρησης της NSA με την ονομασία PRISM συνεχίζεται. Κανείς τελικά δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Διαδικτύου συνεργαζόταν με το πρόγραμμα PRISM.

Την Παρασκευή, τόσο ο Larry Page της Google όσο και ο Mark Zuckerberg του Facebook,  αρνήθηκαν ότι οι εταιρείες τους έχουν οποιαδήποτε ανάμιξη με το PRISM.

“Το Facebook δεν είναι και δεν ήταν ποτέ μέρος οποιουδήποτε προγράμματος που δίνει στις ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση άμεση πρόσβαση στους servers μας,” ανέφερε ο Zuckerberg. Η Google δημοσίευσε μια παρόμοια δήλωση που αρνείται κάθε ανάμιξη της εταιρείας με το εν λόγο κατασκοπευτικό πρόγραμμα.

Παρά τους ισχυρισμούς τους, δύο διαφορετικές δημοσιεύσεις από τη The New York Times και τη Wall Street Journal φαίνεται να δείχνουν ότι και οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές της The New York Times, το Google και το Facebook έχουν δημιουργήσει χωριστές πύλες, στους servers τους για να έχει πρόσβαση η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στη New York Times ανέφεραν ότι η NSA λαμβάνει αντίγραφα των δεδομένων της Google μέσω ενός ξεχωριστού συστήματος που έχει συσταθεί μετά από μια δικαστική απόφαση. Και το Facebook ήταν μία από τις εταιρείες που δίνει τα δεδομένα των χρηστών του αυτό το ξεχωριστό σύστημα διακομιστών.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν back doors, αλλά ίσως υπάρχουν side doors – αν και όλα αυτά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι τυποποιημένες διαδικασίες σε περιπτώσεις αιτήσεων υποκλοπών.

Όπως αναφέρθηκε από το CNET, το Σάββατο, τα συστήματα αυτά μπορεί να μην δίνουν πραγματικά άμεση πρόσβαση στην NSA.

“Δεν είναι όπως περιγράφεται στους θεατρινισμούς της Washington Post και της The Guardian”, ανέφερε ένας πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει γνώση του προγράμματος, στο CNET. “Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Είναι μια πολύ τυπική νομική διαδικασία που οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να κάνουν.”

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι όταν οι εταιρείες λάβουν μια αίτηση Section 702, ακολουθούν ουσιαστικά την ίδια διαδικασία που ακολουθούν για τις τακτικές αιτήσεις για υποκλοπές. Η αίτηση Section 702, όπως προαναφέρθηκε, είναι μέρος του νόμου περί Εποπτείας Πληροφοριών, ή αλλιώς FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) του 2008. Ο νόμος αυτός χρησιμοποιείται για την απόκτηση πληροφοριών από τους ξένους στόχους.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα The Guardian δημοσίευσε σήμερα μια διαφάνεια παρουσίασής της σελίδας 41 του PRISM. Στη διαφάνεια, που έχει τον τίτλο “PRISM,” μια παράγραφος εξηγεί ότι το σύστημα κάνει “συλλογή πληροφοριών απευθείας από τους διακομιστές” από εννέα εταιρείες του Διαδικτύου.

Σας παρουσιάζουμε την εν λόγω διαφάνεια. Διακρίνονται οι εταιρείες που συνεργάζονται με την NSA, και αναφέρουμε συνεργάζονται, γιατί δεν έχουμε καμία αμφιβολία για το ότι ακόμη και μετά την αποκάλυψη του προγράμματος PRISM, οι παρακολουθήσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

new prism slide

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS