ΑρχικήsecurityNSA PRISM υποκρισίας συνέχεια

NSA PRISM υποκρισίας συνέχεια

google-nsaΜετά την αποκάλυψη του σκανδάλου κατασκοπείας της NSA, η Google ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ την άδεια να αποκαλύψει τις αιτήσεις που παίρνει από την NSA, και αφορούν δεδομένα χρηστών για τον νόμο περί Εποπτείας Πληροφοριών.

Τα αιτήματα αυτά είναι απόρρητα σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, αφού η Google δεν μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη και την ύπαρξή τους. Πρόσφατα, η εν λόγω εταιρεία σημείωσε μια σημαντική νίκη, όταν άρχισε να δημοσιεύει μια πρόχειρη καταμέτρηση για το πόσες Επιστολές Εθνικής Ασφάλειας παίρνει από το FBI.

Τώρα, αυτό είναι που ζητά είναι την άδεια να κάνει το ίδιο για τα αιτήματα που λαμβάνει και χρησιμοποιούν το νομοσχέδιο FISA. Η Google θα ήθελε να είναι σε θέση να αποκαλύψει πόσα αιτήματα παίρνει και πόσους χρήστες επηρεάζουν.

“Οι ισχυρισμοί στον Τύπο ότι η συμμόρφωση μας με τις αιτήσεις αυτές δίνει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ελεύθερη πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών μας είναι απλά αναληθείς,” αναφέρει ο David Drummond, επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Google σε μια ανοικτή επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ και το FBI.

Το κρίσιμο σημείο σε αυτή τη δήλωση είναι ότι η Google μέσω του νομικού της συμβούλου αναφέρει ότι έχει λάβει αιτήματα του FISA. Όμως αυτό από μόνο του είναι παράνομη αφού ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και γενικότερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ούτε καν αναγνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιων αιτημάτων!

Και, ενώ η Google λέει ότι διεκδικεί το δικαίωμα να αποκαλύψει τον αριθμό των αιτήσεων που παίρνει, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι μηδέν. Προφανώς, αν είναι μηδενικός, η εταιρεία θα είναι νομικά καλυμμένη.

Μετά την Google, τόσο η Microsoft όσο και το Facebook ζήτησαν την άδεια να αποκαλύψουν μερικά από αυτά τα δεδομένα.

Βέβαια κατά πόσο μπορεί να στέκει όλη αυτή η ιστορία όταν οι διαφάνειες που διέρρευσαν παρουσίαζαν ότι η μυστική υπηρεσία είχε κατευθείαν πρόσβαση στους servers των μεγάλων εταιρειών. Ποιος χρειάζεται να κάνει αίτημα αν υπάρχει ανοιχτή πρόσβαση στα απόρρητα δεδομένα;

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS