ΑρχικήsecurityΕξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις «πειρατείας» συνδρομητικών υπηρεσιών και μια υπόθεση παιδικής πορνογραφίας

Εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις «πειρατείας» συνδρομητικών υπηρεσιών και μια υπόθεση παιδικής πορνογραφίας

Ευρεία πενθήμερη αστυνομική επιχείρηση της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν παράλληλες έρευνες σε Ημαθία, Χαλκιδική, Δράμα και Κιλκίς

Εξιχνιάστηκαν συνολικά, τρεις υποθέσεις «πειρατείας» συνδρομητικών υπηρεσιών, υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Ι.Κ.Α., υπόθεση απάτης σε βάρος ιδιώτη, καθώς και υπόθεση παιδικής πορνογραφίας

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, συνελήφθησαν συνολικά τρεις (3) ημεδαποί, ενώ σε βάρος επιπλέον τεσσάρων(4) ατόμων σχηματίστηκαν αντίστοιχα δικογραφίες

greek police

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας (10 έως 14.06.2013), σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με παράλληλες έρευνες στην Ημαθία, τη Χαλκιδική, τη Δράμα και το Κιλκίς.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης επιχείρησης, κλιμάκια της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερεύνησαν υποθέσεις, που αφορούσαν κυρίως στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας από την «πειρατεία» συνδρομητικών υπηρεσιών καθώς και περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης και πορνογραφίας ανηλίκων, μέσω του διαδικτύου.

Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν να εξιχνιαστούν τρεις υποθέσεις «πειρατείας» συνδρομητικών υπηρεσιών, σε δύο από τις οποίες συνελήφθησαν τρία άτομα, ενώ στην τρίτη σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας. Επίσης, σχηματίστηκαν δύο αυτοτελείς δικογραφίες, η μεν πρώτη για υπόθεση κακουργηματικής απάτης, με δράστη ημεδαπό, σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.), ενώ η δεύτερη για εξαπάτηση ιδιώτη από 46χρονο ημεδαπό, μέσω παράνομης χρήσης κωδικών καρτών Paysafe .

Τέλος, εξιχνιάστηκε μία υπόθεση προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας (πορνογραφία ανηλίκων), για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 52χρονου ημεδαπού, ο οποίος «ανέβαζε» στο Facebook άσεμνες φωτογραφίες και βίντεο και «συνομιλούσε» με ανήλικα κορίτσια.

Πιο αναλυτικά :

  • Την 10.06.2013 συνελήφθησαν στην Ημαθία δυο ημεδαποί, ηλικίας 42 και 49 ετών, αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση των διατάξεων της νομοθεσίας αναφορικά με την προστασία των συνδρομητικών υπηρεσιών και την πνευματική ιδιοκτησία.

Προηγήθηκε μήνυση από πληρεξούσιο δικηγόρο ανώνυμης εταιρίας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που αφορούσε σε δορυφορική «πειρατεία» των υπηρεσιών της εταιρείας, μέσω παράνομης διανομής τηλεοπτικού σήματός, σε μεγάλο αριθμό «συνδρομητών».

Σε έρευνα στην οικία του 42χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε συνδεδεμένος δορυφορικός δέκτης παρακολούθησης συνδρομητικών καναλιών της εταιρείας, χωρίς τις απαιτούμενες νόμιμες προϋποθέσεις. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ο 49χρονος διέθετε παράνομα προς πώληση τροποποιημένους δορυφορικούς δέκτες, για λήψη προγραμμάτων της συγκεκριμένης εταιρείας, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις – διατυπώσεις.

Επίσης, σε έρευνα στην οικία του, βρέθηκε συνδεδεμένος δορυφορικός δέκτης παρακολούθησης συνδρομητικών καναλιών της εταιρείας, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις (3) διαδικτυακοί ψηφιακοί δορυφορικοί δέκτες, με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, ο ένας εκ των οποίων ήταν ήδη συνδεδεμένος και σε λειτουργία, καθώς και ένας (1) σκληρός δίσκος.

Τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βέροιας.

  • Την 14.06.2013 συνελήφθη στην Χαλκιδική ένας 35χρονος ημεδαπός , ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των διατάξεων της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των συνδρομητικών υπηρεσιών και την πνευματική ιδιοκτησία.

Η διερεύνηση ξεκίνησε ύστερα από μήνυση στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από πληρεξούσιο δικηγόρο ανώνυμης εταιρίας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η μήνυση αφορούσε σε δορυφορική «πειρατεία» των υπηρεσιών, που παρέχει η συγκεκριμένη εταιρεία, μέσω παράνομης διανομής τηλεοπτικού σήματός της, σε μεγάλο αριθμό «συνδρομητών».

Σε έρευνα στην οικία του 35χρονου βρέθηκε ένας (1) δικτυακός δορυφορικός αποκωδικοποιητής – διακομιστής (server), ο οποίος ήταν συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και με τηλεόραση, προκειμένου να διαμοιράζει μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης – αποκρυπτογράφησης, για τη θέαση των δορυφορικών συνδρομητικών καναλιών της εγκαλούσας εταιρείας.

Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένας (1) φορητός Η/Υ, δύο (2) δικτυακοί ψηφιακοί δορυφορικοί δέκτες, δύο (2) ψηφιακές κάρτες θέασης δορυφορικών καναλιών, ένας (1) εσωτερικός σκληρός δίσκος, ένας (1) δρομολογητής και ένας (1) αναγνώστης καρτών.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής.

  • Την 13-6-2013 πραγματοποιήθηκε στη Δράμα έρευνα στην οικία 41χρονης ημεδαπής, η οποία επίσης κατηγορείται για παραβίαση των διατάξεων της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των συνδρομητικών υπηρεσιών και την πνευματική ιδιοκτησία, μετά από σχετική μήνυση.

Σε έρευνα στην οικία της 41χρονης, βρέθηκε ένας δικτυακός ψηφιακός δορυφορικός δέκτης συνδεδεμένος με τηλεόραση, ενώ σε Η/Υ εντοπίστηκε πλήθος αρχείων/προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την τροποποίηση των δεκτών.

Επίσης εξακριβώθηκε οτι ο χρήστης του συγκεκριμένου Η/Υ είναι και ο κάτοχος της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, μέσω της οποίας επικοινωνούσε το άγνωστο άτομο – προμηθευτής του τροποποιημένου δέκτη, σύμφωνα με την σχετική μηνυτήρια αναφορά. Τέλος, βρέθηκαν και αρχεία με λίστες ονομάτων και άλλων δεδομένων, που εκτιμάται ότι είναι λίστες πελατών, οι οποίοι είχαν αγοράσει τροποποιημένους δέκτες.

Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) δικτυακοί ψηφιακοί δορυφορικοί δέκτες, ένας (1) σκληρός δίσκος, ένας (1) φορητός υπολογιστής και τριάντα (30) ψηφιακές κάρτες θέασης δορυφορικών καναλιών

Τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της 41χρονης θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας.

  • Την 11.06.2013 πραγματοποιήθηκαν στην Ημαθία έρευνες σε οικίες και χώρους εργασίας δύο ημεδαπών, ηλικίας 54 και 34 ετών, αντίστοιχα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης για κακουργηματική απάτη, μέσω του διαδικτύου, σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από μήνυση που υποβλήθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από Υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ.

Η μήνυση αφορούσε άγνωστα άτομα, τα οποία με τη χρήση πολλών ηλεκτρονικών ιχνών, υπέβαλαν μέσω διαδικτύου, ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, δηλώνοντας εργαζόμενους και ημέρες απασχόλησής, που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση και αφορούσαν έργα, είτε εικονικά, είτε πραγματικά, με πιστωμένα ένσημα. Οι ψευδώς δηλωμένοι υπάλληλοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κ.λπ.).

Η συνολική ζημιά για το Ι.Κ.Α, σύμφωνα με την υποβληθείσα μήνυση υπολογίζεται σε -15.471- Ευρώ, ενώ τα κέρδη για τους δράστες υπολογίζονται σε χιλιάδες ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα και την ψηφιακή ταυτοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών, προέκυψε ότι οι συνδέσεις του διαδικτύου, μέσω των οποίων είχαν υποβληθεί οι ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, αντιστοιχούσαν στους προαναφερόμενους δράστες.

Από την έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένας (1) φάκελος ο οποίος περιείχε εκατό (100) σελίδες από επίμαχες Α.Π.Δ. εργαζομένων, ένας (1) φάκελος που περιείχε δέκα (10) σελίδες από έγγραφα σχετικά με το Ι.Κ.Α. καθώς και λίστα με ονόματα συνεργαζόμενων εργατών.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και να προσδιοριστεί η ακριβής οικονομική ζημιά σε βάρος του Ι.Κ.Α., ενώ η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.

  • Την 12.06.2013, διενεργήθηκε έρευνα σε οικία 46χρονου ημεδαπού στο Κιλκίς, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από καταγγελία ημεδαπού, ότι εξαπατήθηκε από άγνωστα άτομα, με αποτέλεσμα να τους αποστείλει κωδικούς καρτών Paysafe συνολικής αξίας τουλάχιστον έξι χιλιάδων ευρώ (6.000€).

Στην έρευνα στην οικία του 46χρονου βρέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής και από την επιτόπια εξέταση του διαπιστώθηκε ότι ο 46χρονος ήταν χρήστης λογαριασμού υπηρεσίας, με την οποία προσφέρεται η δυνατότητα τηλεφωνίας μέσω διαδικτύου, καθώς και λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που χρησιμοποιήθηκαν για την καταγγελλόμενη απάτη.

Επίσης από την επιτόπια εξέταση διαπιστώθηκε τακτική επισκεψιμότητα σε ιστοσελίδα online στοιχήματος, στην οποία εξαργυρώθηκαν πολλοί από τους κωδικούς καρτών.

Κατασχέθηκε ένας (1) σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας, που σχηματίστηκε σε βάρος του 46χρονου, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κιλκίς.

  • Την 12.06.2013 πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία 52χρονου ημεδαπού στο Κιλκίς, μετά από μήνυση κατά αγνώστων δραστών, από ημεδαπό, ο οποίος διαπίστωσε ότι είχαν σταλεί στην ανήλική κόρη του, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης ,φωτογραφίες και βίντεο με άσεμνο περιεχόμενο.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 52χρονος είναι κάτοχος « profile » σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, μέσω του οποίου τον τελευταίο χρόνο «συνομιλούσε» με περίπου δέκα (10) κορίτσια ηλικίας δεκατεσσάρων (14) έως δεκαέξι (16) ετών.

Κατά την έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος του 52χρονου, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κιλκίς.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS