ΑρχικήinetΠρώτη διάκριση για την εφαρμογή του Ινστιτούτου Πληροφορικής ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Πρώτη διάκριση για την εφαρμογή του Ινστιτούτου Πληροφορικής ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

scifyH μη κερδοσκοπική, νεοσύστατη εταιρεία SciFy, που γεννήθηκε στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, κέρδισε την πρώτη διάκριση για την πολυγλωσσική εφαρμογή εξαγωγής ειδήσεων από πολλαπλές πηγές NewSum, στις 20 Ιουνίου 2013 στην τρίτη Εφαρμογιάδα, έναν διαγωνισμό που διοργανώνεται για τρίτη φορά από την Twilight Zone Publications και το appgaraz.gr.

Το NewSum είναι μια εφαρμογή που ανατρέχει σε ειδησεογραφικές πηγές (μέσω RSS), ομαδοποιεί τα άρθρα που αναφέρονται στην ίδια είδηση και εξάγει αυτόματα μια περίληψη (με χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης) για κάθε ομάδα κειμένων, αναφέροντας τις πηγές, στις οποίες παραπέμπει για λεπτομερέστερη ενημέρωση.

Η εφαρμογή εξάγει περιλήψεις σε πολλές γλώσσες, είναι δωρεάν και ανοικτού κώδικα και ο χρήστης μπορεί να χτίσει το δικό του σύστημα εξαγωγής περιλήψεων επιλέγοντας τις δικές του πηγές ενημέρωσης.

Στα τέλη Μαρτίου 2013, μια υπηρεσία ενημέρωσης που αυτοματοποιεί την δημιουργία περιεκτικών περιλήψεων με 400 χαρακτήρες περιήλθε στα χέρια της Yahoo Inc. Το Summly αφού δημιούργησε 90 εκατομμύρια περιλήψεις με την μέθοδο που επινόησε πριν από 2 χρόνια ο 17χρονος σήμερα Nick D’Aloisio πέρασε στα χέρια της γνωστής πύλης αντί 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Έναν μήνα αργότερα, η Google επιβεβαίωσε ότι εξαγόρασε την εταιρεία Wavii, της οποίας το λογισμικό αναλύει την ανθρώπινη γλώσσα και δημιουργεί αυτόματες περιλήψεις της ειδησεογραφίας που ενδιαφέρει το χρήστη.
Η εφαρμογή της SciFy, NewSum αναπτύχθηκε μετά από έρευνα πολλών ετών, με έμπνευση την διπλωματική εργασία του συνιδρυτή της Γιώργου Γιαννακόπουλου. Το SciFY είναι διαθέσιμο δωρεάν στο Google Play, και ο κώδικάς του είναι ανοικτός για περαιτέρω αξιοποίηση. Προς το παρόν, αφορά συσκευές με λειτουργικό Android 2.1 ή νεότερο. Ήδη η ομάδα του SciFY δουλεύει για να εμπλουτίσει τους τρόπους αξιοποίησης αυτής της προηγμένης τεχνολογίας. Ένας από αυτούς, είναι το site NewSum on the web που τελεί υπό ανάπτυξη, είναι όμως ήδη λειτουργικό: www.newsumontheweb.org.

 
Δείτε την παρουσίαση του NewSum στο συνέδριο FOSSCOMM 2013 από τον Γιώργο Γιαννακόπουλο.

in

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS