ΑρχικήinetΟ Edward Snowden προτάθηκε για το βραβείο Sakharov

Ο Edward Snowden προτάθηκε για το βραβείο Sakharov

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότειναν επίσημα τον Edward Snowden για το βραβείο Freedom of Thought, δήλωσε ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος την Τετάρτη.

Ο Snowden θα είναι υποψήφιος για το Sakharov Prize for Freedom of Thought. Το όνομά του το πήρε από τον Andrei Sakharov έναν αντιφρονούντα επιστήμονα από την Σοβιετική Ένωση. Το συγκεκριμένο βραβείο τιμά ανθρώπους ή οργανισμούς για το έργο τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της σκέψης.
edward-snowden

Ο Christian Engström, μέλος του Σουηδικού Κόμματος Πειρατών οποίος ήταν ένας από αυτούς που πρότειναν τον Snowden για το βραβείο, ανέφερε έγραψε ότι ο Snowden “πληρώνει βαρύ προσωπικό τίμημα” για την “ηρωική” του απόφαση.

” Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον κυνηγάει σαν εκτός νόμου … Οι κυβερνήσεις που τολμούν να του προσφέρουν άσυλο απειλούνται με ολέθριες συνέπειες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ,” ανέφερε ο Engstrom στο προσωπικό του blog. “Σε μια οδυνηρή ειρωνεία, το μόνο καταφύγιο του ήταν η Ρωσία, μια χώρα με δημοκρατικά προβλήματα και αυταρχικές τάσεις”.

Νικητές του Βραβείου Sakharov μέχρι τώρα ήταν αρκετοί. Μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται ο anti-apartheid επαναστάτης και πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Nelson Mandela, ο Κινέζος αντιφρονούντας Hu Jia, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και η Γαλλική NGO που υποστηρίζει την ελευθερία του Τύπου. Όλοι έχουν λάβει από 50.000 ευρώ.

Μια επίσημη παρουσίαση όλων των υποψηφίων Βραβείου Sakharov θα πραγματοποιηθεί στις 16 του Σεπτέμβρη. Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει τον Οκτώβριο, και η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στο Στρασβούργο.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS