ΑρχικήinetΤο λεπτότερο γυαλί στον κόσμο με πάχος 2 άτομα

Το λεπτότερο γυαλί στον κόσμο με πάχος 2 άτομα

Στις αρχές του 2012, επιστήμονες από το Cornell University και το University of Ulm ανακοίνωσαν ότι είχαν δημιουργήσει το λεπτότερο φύλλο γυαλιού στον κόσμο. Το γυαλί είναι τόσο λεπτό που τους δίνει μια θέση στα Guinness World Records του 2014.

Thinnest GlassΦωτογραφία από μικροσκόπιο Kavli Institute at Cornell for Nanoscale Science

Σύμφωνα με την Science Daily το απίστευτα λεπτό γυαλί έχει μόνο δύο άτομα, ή ένα μόριο. Οπότε μπορείτε να φανταστείτε το πάχος του. Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον είναι ότι οι επιστήμονες το ανακάλυψαν εντελώς τυχαία.

Ενώ ήταν στα εργαστήρια και “μαγείρευαν” γραφένιο με φύλλα χαλκού μέσα σε ένα φούρνο χαλαζία εντόπισαν κάποια μικρά “σκουπιδάκια” που απέβαλε το υλικό.

Με μια πιο προσεκτική εξέταση, κατέστη σαφές ότι αυτά τα “σκουπιδάκια” ήταν πυρίτιο και οξυγόνο, δηλαδή τα στοιχεία που συνθέτουν το απλό γυαλί.

Το στρώμα γυαλιού που σχηματίστηκε από το γραφένιο κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων ήταν τόσο λεπτό που χρειάστηκε να τοποθετηθεί σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να ανακαλύψουν τα άτομα του πυριτίου και του οξυγόνου.

Τα πειράματα που οδήγησαν στην κατασκευή αυτού του εξαιρετικά λεπτό υλικού διεξήχθησαν στο ερευνητικό εργαστήριο του David A. Muller στο Cornell University’s Kavli Institute.

“Είναι η πρώτη φορά που κάποιος θα έχει τη δυνατότητα να δει τη διάταξη των ατόμων σε ένα ποτήρι”, ανέφερε ο David A. Muller, καθηγητής εφαρμοσμένης μηχανικής και φυσικής.

Οι επιστήμονες αναφέρουν, ότι οι εξαιρετικά λεπτές στρώσεις γυαλιού θα μπορούσαν μια μέρα να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση απόδοσης των επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και smartphones.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS