Αρχικήinet17 χρονος αγόρασε τον πρώτο server του WikiLeaks για 33.000 δολάρια

17 χρονος αγόρασε τον πρώτο server του WikiLeaks για 33.000 δολάρια

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, ένα κομμάτι από την ιστορία του WikiLeaks (ο πρώτος server που το φιλοξένησε) βγήκε στα ψηφιακά ράφια του eBay από την Bahnhof, μια Σουηδική ανεξάρτητη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Internet. Τα έσοδα θα διατίθεντο στους Ερευνητές Χωρίς Σύνορα και στο 5th of July Foundation. Ο CEO της Bahnhof  κ. Jon Karlung χάρηκε πάρα πολύ όταν τελικά o server που φιλοξενούσε το WikiLeaks πωλήθηκε για 33.000 δολάρια.

WikiLeaks servr

Στις 12 Σεπτεμβρίου, μετά από 93 προσφορές που έγιναν από 34 υποψηφίους, ένα 17 χρονος κατάφερε να “πάρει” το συλλεκτικό μηχάνημα, αφού υποσχέθηκε 33.000 δολάρια για έναν Dell PowerEdge R410 server, ο οποίος κάποτε όπως προαναφέραμε ήταν ο κύριος διακομιστής του WikiLeaks.

Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να πληρώσει .

Όπως αναφέρει το Wired όταν τελείωσε η δημοπρασία στο eBay, ο Karlung έλαβε ένα μήνυμα από τον πατέρα του εφήβου, ο οποίος ανέφερε με λίγα λόγια ότι ήθελε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία. Ο Karlung έχει διατηρήσει την ανωνυμία του αγοραστή, περιγράφοντάς τον ως “εργάτη συντήρησης σε κάποια βιομηχανία”. Ο πατέρας με τον 17 χρόνο γιό του  ζουν κοντά στη Λισσαβόνα, στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με το Wired , ο πατέρας που είχε μείνει άφωνος με την πράξη του γιου του εξήγησε, “Ο γιος μου είναι 17 χρονών και είναι τρελαμένος με κάθε θεωρία συνωμοσίας”.

wl server

Ο Karlung ανέφερε στην  Huffington Post ότι η Bahnhof δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του διακομιστή. Σημείωσε ότι η εταιρεία “θα τον προσφέρει σε κάποιους άλλους πλειοδότες.”

Το WikiLeaks βέβαια ποτέ δεν είχε δικό του διακομιστή, αλλά έναν που τον ενοικίαζε από την Bahnhof.  Ως απόδειξη ότι ο διακομιστής είναι γνήσιος ο Karlung ισχυρίζεται ότι “έχει την υπογραφή του Julian Assange στο συμβόλαιο φιλοξενίας.”  Σε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο eBay, αναφέρει ότι “δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι αυτός ο διακομιστής ήταν ο πυρήνας του WikiLeaks.”

Όταν ο Karlung ρωτήθηκε  αν η Bahnhof έβγαζε σε πλειστηριασμό όλα τα δεδομένα του WikiLeaks, διευκρίνισε ότι, η πώληση αφορά μόνο τη συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει τα δεδομένα για ένα χρόνο και όχι τα δεδομένα αυτά καθαυτά.

“Οι σκληροί δίσκοι έχουν διαγραφεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές των ΗΠΑ DoD 5220.22 – M, όπου κάθε byte του σκληρού δίσκου έχι αντικατασταθεί πολλές φορές με το αρχικό. Οι πληροφορίες που περιείχε δεν μπορούν να αναπαραχθούν, ούτε καν από την NSA.”

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS