ΑρχικήinetSmartphones με τον καφέ ή δεινόσαυροι στο 2013;

Smartphones με τον καφέ ή δεινόσαυροι στο 2013;

Το θέμα αυτό δεν είναι τόσο για τα smartphones, αλλά περισσότερο για την αυξανόμενη εξάρτησή μας από την τεχνολογία της κινητής σε συνδυασμό με ένα ακαταμάχητο κοκτέιλ της κοινωνικής δικτύωσης. Ένα κοκτέιλ στο οποίο υπάρχουν κίνητρα για μια συνεχή συμμετοχή ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και αδιάκοπα pokes.
Βασικά, το πρόβλημα εντοπίστηκε από τον καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών του Yale University, David Gelernter που το ονόμασε πολύ εύστοχα “lifestream” όπως αναφέρει το ZDNet.

tech Junkie

Εν ολίγοις, τα smartphones και το κοκτέιλ κοινωνικής δικτύωσης σε συνδυασμό με την τάση αναζήτησης και μοιράσματος πληροφοριών είναι μια τέλεια κατάσταση που ευνοεί τις τεχνητά δημιουργούμενες διαταραχές αυτισμού, και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Τα smartphones και η τεχνολογία σαν σύνολο είναι γενικά αποδεκτά και ηθικά ουδέτερα, έτσι δεν είναι;

Τεχνολογία μπορεί να είναι ηθικά ουδέτερη, αλλά η κοινωνία στο σύνολό της θεσπίζει τους κανόνες. Από τη στιγμή που αποφασίζουμε συλλογικά σαν κοινωνία τι είναι κοινωνικά αποδεκτό, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω.

Για παράδειγμα, το 1920, το ραδιόφωνο έγινε μια δημοφιλής μορφή ψυχαγωγίας και άρχισε να εκτοπίζει διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ στη δεκαετία του 1950 ήταν οι τηλεοπτικές εκπομπές. Οι δυο αυτές τεχνολογικές επαναστάσεις επέφεραν μια πρωτόγνωρη κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η κίνηση προς την κατεύθυνση των προσωπικών υπολογιστών από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 πρόσθεσε άλλο ένα στοιχείο κοινωνικής αποστασιοποίησης. Συγκριτικά, με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση μου μπορούν κάποιοι να το απολαύσουν και σε ομάδες, το PC και η online αλληλεπίδραση ήταν από τη φύση του μια πολύ μοναχική δραστηριότητα.
Η ευρεία χρήση του υπολογιστή, η άνοδος των διαδικτυακών υπηρεσιών, καθώς και η χρήση του Διαδικτύου εκτός του ακαδημαϊκού χώρου επέφεραν μια τάση για κοινωνική αποσύνδεση μέσω της τεχνολογίας. Το κινητό τηλέφωνο και η αποστολή γραπτών μηνυμάτων ήρθαν να μεγεθύνουν την αναδυόμενη αυτή τάση.

Όλες οι παραπάνω τεχνολογίες συνδυάζονται στα σημερινά smartphones, που είναι πια η τέλεια συσκευή με αντικοινωνικές ιδιότητες.

Τα smartphones και γενικότερα οι κινητές συσκευές, ενισχύουν την εσωστρέφεια με υποκατάστατα κοινωνικών δραστηριοτήτων αρκεί να υπάρχει μια ασύρματη σύνδεση δεδομένων. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι κάθε τεχνολογία, όταν εφαρμόζεται με μέτρο είναι ευεργετική.
Φυσικά , δεν μπορούμε να μεταθέσουμε όλη την ευθύνη της κοινωνικής αποσύνδεσης εξ ολοκλήρου στη σημερινή γενιά κινητών συσκευών. Απλά τα smartphones και τα tablets συμβαίνει να είναι το τελευταίο και καλύτερο εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης. Οι κονσόλες παιχνιδιών και τα παιχνίδια των PC, έχουν ακριβώς την ίδια δράση.
Υπάρχουν βέβαια και οι γενιές που μεγάλωσαν χωρίς τις τελευταίες τεχνολογίες. Αυτές οι γενιές έχουν ένα μέτρο σύγκρισης. Αυτό που είναι πολύ ανησυχητικό είναι ότι οι τελευταίες γενιές μεγαλώνουν με smartphones και κανείς από αυτούς δεν μπορεί να θυμηθεί την ζωή χωρίς αυτά. Δεν γνώρισαν ποτέ μια εποχή που αυτή η μορφή συμπεριφοράς ήταν κοινωνικά απαράδεκτη.

Θα υπάρξουν όμως και χειρότερα. Οι νέες τεχνολογίες που μας έρχονται και θα φοριούνται (βλέπε Google Glass) θα επιτρέπουν στον κόσμο να είναι αντικοινωνικός με έναν σχεδόν μη ανιχνεύσιμο τρόπο.

Αυτή είναι η απόλυτη εξέλιξη που επέρχεται, σαν ένα κυβερνητικό εμφύτευμα ή μια τεχνολογική διαταραχή αυτισμού.

Πως μπορεί να αλλάξει αυτό;

Η διαπίστωση τρομάζει και οι νεανικές παρέες στις καφετέριες που απολαμβάνουν τον καφέ τους με ένα smartphone στο χέρι, δεν το θεωρούν σημαντικό γιατί πολύ απλά δεν έχουν μέτρο σύγκρισης… ή μήπως όλοι εμείς που έχουμε τις ίδιες ανησυχίες είμαστε οι δεινόσαυροι της υπόθεσης, που αρνιόμαστε πεισματικά την ανατολή μιας νέας κοινωνίας θεωρώντας ότι η δική μας ήταν καλύτερη;
Αυτό που με κάνει να νιώθω καλύτερα είναι η σκέψη ότι ο άνθρωπός είναι κοινωνικό ον.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS