ΑρχικήinetΝέα Υπηρεσία για περιστατικά διαφθοράς

Νέα Υπηρεσία για περιστατικά διαφθοράς

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2013.  «Ο κ. Γ. εργαζόταν σε Υπηρεσία μεγάλης Περιφέρειας της χώρας. Από  τη θέση ευθύνης του έπεσαν στην αντίληψή του στοιχεία για απόδοση παράνομων αγροτικών συντάξεων σε ανθρώπους που δεν τις δικαιούνταν.  Στην υπόθεση αυτή, μετά από καταγγελία του εργαζόμενου υπήρξε παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και ζητήθηκε η ανάκληση των συντάξεων από την Περιφέρεια. Καθώς έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχει προχωρήσει η υπόθεση, η Διεθνής Διαφάνεια –Ελλάς ζήτησε ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης. Σύμφωνα με υπολογισμούς του καταγγέλλοντος, η ανάκληση των συντάξεων θα οδηγήσει σε επιστροφή συνολικού ποσού 500.000€».

diafaneia

 

Η υπόθεση του κ. Γ. είναι μία από τις πολλές που έχει να αντιμετωπίσει στο εξής η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς η οποία ανακοίνωσε επίσημα τη λειτουργία της Υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!» για την υποδοχή καταγγελιών από πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με  περιστατικά διαφθοράς

 

Σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς, οι εκπρόσωποι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης μίλησαν για τη συμβολή και το ρόλο της συγκεκριμένης Υπηρεσίας στην αποκάλυψη και τη δημοσιοποίηση σημαντικών περιστατικών διαφθοράς σε 60 χώρες του κόσμου, αλλά και στην αναγκαιότητα λειτουργίας της στην Ελλάδα σήμερα, στο πλευρό του πολίτη.

 

Από το 2003 που λειτούργησαν οι πρώτες Υπηρεσίες υποδοχής και αναφοράς καταγγελιών διαφθοράς από την Οργάνωση στη Ρουμανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ, μέχρι σήμερα, λειτουργούν 90 ανάλογες υπηρεσίες από παραρτήματα της Διεθνούς Διαφάνειας παγκοσμίως τα οποία έχουν υποδεχθεί και στηρίξει περισσότερους από 140.000 πολίτες που θέλησαν να καταγγείλουν περιστατικά διαφθοράς.

 

Η «Διαφάνεια Τώρα!» είναι μια Υπηρεσία υποδοχής καταγγελιών που αφορούν σε υποθέσεις διαφθοράς. Η Υπηρεσία λειτουργεί με την υποστήριξη της ομάδας νομικών της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος και τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών, έχοντας στόχο την παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης σε θύματα και μάρτυρες διαφθοράς. «Σκοπός μας είναι η συνδρομή για την επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί η διαφθορά, ο εντοπισμός φορέων και υπηρεσιών ευάλωτων στη διαφθορά και η προώθηση συστημικών αλλαγών που θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή όλων των πολιτών», επεσήμανε ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, νομικός σύμβουλος της Υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!».

 

Στην Υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» μπορεί να απευθύνεται κάθε πολίτης με σκοπό να αναφέρει περιστατικά διαφθοράς και να λάβει περαιτέρω βοήθειας και καθοδήγησης για το πώς και πού, μπορεί να απευθυνθεί ώστε να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταγγελίας του. Η Υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να απευθύνονται και να αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς με τους ακόλουθους απλούς τρόπους:

 

  • Κλήση στη Γραμμή Υποστήριξης 101 90 (Η Γραμμή Υποστήριξης λειτουργεί: Δευτέρα & Παρασκευή: 15.00μ.μ. – 19.00μ.μ., Τετάρτη: 10.00π.μ. – 14.μ.μ.)
  • Online καταγγελία
  • Εκτύπωση, συμπλήρωση και αποστολή φόρμας  (www.transparency.gr/diafaneiatora) στα γραφεία της οργάνωσης (Θέτιδος 4, 115 28, Αθήνα).

 

Στο ερώτημα γιατί να λειτουργήσει  η Υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματέας της Οργάνωσης κα Αναστασία Μάνου τόνισε: «Γιατί πιστεύουμε ότι οι πολίτες δεν θα έμεναν απαθείς μπροστά στη διαφθορά αν κάποιος τους προσέφερε έναν απλό και αξιόπιστο μηχανισμό για να την καταγγείλουν. Γιατί η μάχη κατά της διαφθοράς θα είναι πιο αποτελεσματική αν οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά. Γιατί η άμεση επαφή με τους πολίτες μάς δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί η διαφθορά στην πράξη και να προωθήσουμε τις κατάλληλες προτάσεις».

 

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Κώστας Μπακούρης επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα, με βάση το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς, το 84% όσων ρωτήθηκαν δήλωσαν διατεθειμένοι να καταγγείλουν περιστατικά διαφθοράς. Υπάρχει λοιπόν ένα αισιόδοξο μήνυμα που προκύπτει από την τάση των πολιτών να σηκώσουν ανάστημα στη διαφθορά». Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Οι καταγγελίες που θα φθάσουν σε μας θα μας βοηθήσουν να συγκεντρώσουμε στοιχεία και να εξάγουμε συμπεράσματα για να δούμε πού «ευδοκιμεί» η διαφθορά, ποιές είναι οι εστίες της και να προτείνουμε λύσεις για ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα».

 

«Ώρα να Ξυπνήσουμε!» η εκστρατεία

 

Είναι ανησυχητικά μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν ή γίνονται σιωπηλοί μάρτυρες φαινομένων διαφθοράς στην καθημερινή τους ζωή. Πολλοί από εμάς, γνωρίζουμε, είδαμε, ακούσαμε, βιώσαμε. Για ένα γιατρό, ένα δημόσιο υπάλληλο, έναν πολιτικό, έναν επιχειρηματία που δωροδοκήθηκε, που «ξέπλυνε», που αθωώθηκε ενώ ήταν ένοχος για διαφθορά. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την ανάπτυξη της καμπάνιας ενημέρωσης όπως σημείωσε η Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς για να συμπληρώσει: «Η διαφθορά πρέπει να μας κρατά όλους ξύπνιους. Γι’ αυτό ξεκινάμε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο: «Ώρα να Ξυπνήσουμε!». Ήδη βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους να συνειδητοποιούν την ανάγκη να μιλήσουν και να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής. Εμείς θέλουμε να τους ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο».

 

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας «Ώρα να Ξυπνήσουμε!», η Διεθνής Διαφάνεια διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων δρόμου το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Κοραή, στο κέντρο της Αθήνας και μία διαφορετική ποδηλατική δράση με τη συνεργασία του Γιώργου Αμυρά με τίτλο: «The Ride of Transparency».  Και καλεί όλους να συμμετέχουν!

 

*Η «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ!» αποτελεί μέρος ευρωπαϊκής δράσης που υλοποιεί η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) σε Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο. Απευθύνεται σε όλους: άτομα ή οργανισμούς που έχουν πέσει θύματα διαφθοράς ή οικονομικού εγκλήματος και επιθυμούν να το καταγγείλουν και να αναλάβουν δράση για να βάλουν ένα τέλος στη διαφθορά πριν κάποιος άλλος γίνει το επόμενο θύμα της.

 

Στοιχεία επικοινωνίας για δημοσιογράφους

 

Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, τηλ. 210 722 4940/ 6937 251997, email: sioannou@transparency.gr

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS