ΑρχικήinetΈρευνα αποκαλύπτει συνδέσεις ανάμεσα σε αυτά που δημοσιεύετε και στο ποιοι είστε

Έρευνα αποκαλύπτει συνδέσεις ανάμεσα σε αυτά που δημοσιεύετε και στο ποιοι είστε

Ερευνητές επιβεβαίωσαν και επίσημα μια υποψία που είχαμε όλοι: Οι γονείς και τα πραγματικά μιλούν διαφορετικές γλώσσες όταν είναι online. Βέβαια όχι μόνο στο διαδίκτυο, αλλά η συγκεκριμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το PLoS ONE εξέτασε μόνο την διαδικτυακή γλώσσα. Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μελέτης προσπαθούν να συνδέσουν την προσωπικότητα και την γλώσσα. Τα ευρήματα προσφέρουν μια άνευ προηγουμένου ματιά στο πώς οι διαφορές στην ηλικία, το φύλο και την ιδιοσυγκρασία επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε στα social media.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 15 εκατομμύρια μηνύματα που στάλθηκαν σε 75.000 χρήστες του Facebook. Μέσω αυτών των μηνυμάτων οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ήταν σε θέση να ανακαλύψουν ποιες λέξεις, φράσεις και θέματα συσχετίζονται περισσότερο με ορισμένες προσωπικότητες και ποια είναι τα δημογραφικά τους στοιχεία.
(Παρακάτω μαζί με την Ελληνική λέξη θα παραθέτουμε και την αντίστοιχη Αγγλική.)
Οι γυναίκες χρησιμοποιήσουν περισσότερο τη λέξη “ενθουσιασμένη” (excited), όπως διαπίστωσε η έρευνα. Οι άνδρες χρησιμοποιούν πιο συχνά την λέξη “f * ck”. Οι ηλικίες από 19 έως 22 συζητούν για τα “μεθύσια” τους ενώ από την ηλικία των 23 έως τα 29 επιλέγουν την έκφραση “Πίνουμε μπύρες.”

Τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στο Facebook επέτρεψαν στους ερευνητές να έχουν ένα “ανοιχτό λεξιλόγιο” στην προσέγγιση για την ανάλυσή τους: Αντί να συγκρίνουν τη συχνότητα με την οποία διαφορετικές ομάδες χρησιμοποίησαν ένα προκαθορισμένο σύνολο λέξεων, μπορούσαν αντ ‘αυτού να έχουν τις σημαντικές λέξεις και τις φράσεις από το ίδιο το δείγμα.

FACEBOOK-LANGUAGE

Τι θα λέγατε σε κάθε ηλικία;

Στο Facebook, η γλώσσα των εφήβων κυριαρχείται από emoticons, υπάρχουν αναφορές για το σχολείο και παρεμβολές με επιφωνήματα όπως “ugh” και “bleh”. Από τα είκοσι σοι συζητήσεις αφορούν τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά μαθήματα, εξάμηνα και χρησιμοποιείτε η λέξη “sh*t”. Από τα μέσα της δεκαετίας των 20 αρχίζουν συζητήσεις για γάμους, ρεπό και εργασία. Για τα άτομα μεταξύ των ηλικιών 30 και 65, η οικογένεια κυριαρχεί συζητήσεις, αναφέρει η Huffington Post. (Δείτε το cloud με τις λέξεις ανά ηλικία.)

Μια πρόσθετη απόδειξη της ωριμότητας της ηλικίας φαίνεται από την χρησιμοποίηση του “εγώ” γενιά και του “εμείς”. Οι μεγαλύτεροι στις συζητήσεις τους μπορούν να μιλάνε για τους φόβους τους ενώ οι νέοι φαίνεται να έχουν περισσότερη ναρκισσιστική διάθεση:

FACEBOOK-LANGUAGE-570

Οι διαμαρτυρίες επίσης φαίνονται να μειώνονται με την ηλικία. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι δημοσιεύσεις στο Facebook περιέχουν λιγότερες διαμαρτυρίες και και μιλούν για “αγάπη”, “φροντίδα”, “τιμιότητα” “οικογένεια” και “φιλία”.

Διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας κλίνουν προς διαφορετικές λέξεις και θέματα, διαπίστωσε η έρευνα. Οι εξωστρεφείς ήταν πιο πιθανό να συζητήσουν θέματα για χαλάρωση, ή περί πολιτικών κομμάτων ενώ οι εσωστρεφείς με τη σειρά τους επικεντρώνονται περισσότερο σε θέματα με μοναχικές δραστηριότητες, όπως τον υπολογιστής τους. Οι ερευνητές τόνισαν επίσης μια σύνδεση μεταξύ ότι άτομα με συναισθηματική σταθερότητα έχουν την τάση να συζητάνε τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, όπως τα αθλητικά και τις διακοπές.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας προσφέρουν μια ματιά στο κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων.

“Όταν ρωτήσω, “πως είναι ένας εξωστρεφής;” “Τι χαρακτηριστικά έχει μια έφηβη;” “Πως είναι ένας σχιζοφρενικής ή ένας νευρωτικός;” ή “Πως είναι να είσαι 70 χρονών;” τα cloud λέξεων μπορούν και έρχονται πολύ πιο κοντά στην καρδιά του θέματος από ότι όλα τα ερωτηματολόγια που υπάρχουν μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Martin Seligman από το Κέντρο Θετικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.

Ο Andrew Schwartz, ένας από από τους συγγραφείς της μελέτης, τόνισε ότι τα ευρήματα τους δεν τονίζουν μόνο τα θέματα που συζητιούνται περισσότερο μεταξύ του μέσου άνδρα ή της μέσης γυναίκας, αλλά τις εκφράσεις που τους διαφοροποιούν.
Έτσι οι ερευνητές ήταν σε θέση να προβλέψουν το φύλο ενός ατόμου από τις εκφράσεις του με ακρίβεια 91,9%.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS