ΑρχικήinetΗ ελευθερία στο διαδίκτυο και η παγκόσμια λογοκρισία

Η ελευθερία στο διαδίκτυο και η παγκόσμια λογοκρισία

freedom_of_speech

Η Ελευθερία του Διαδικτύου είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο, αλλά τα πράγματα δεν είναι το ίδιο σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση από την μη κερδοσκοπική οργάνωση Freedom House,  34 από τις 60 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν υποστεί λογοκρισία στην ελευθερία του Διαδίκτυου κατά το παρελθόν έτος και μόνο.

Για το 2013, αναφέρει στην έκθεση της “Ελευθερία στο Διαδίκτυο“,  το Ιράν, η Κούβα, η Κίνα και η Συρία ήταν μόνο μερικές από τις χώρες όπου οι περιορισμοί ήταν μεγαλύτεροι. Η  Κίνα μπλόκαρε εκατομμύρια ιστοσελίδες και ο στρατός των απασχολουμένων που απαιτούνται για το θέμα αυτό, μετατρέπει τη χώρα σε μία με τη πιο περίτεχνα τεχνολογική συσκευή για τη λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, η Ισλανδία, η Εσθονία και η Γερμανία καταλαμβάνουν την εξέδρα με τις υψηλότερες θέσεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στο κατώπι.Ωστόσο, η τελευταία γνώρισε μια από τις πιο απότομες πτώσεις, κυρίως λόγω των αποκαλύψεων σχετικά με τα προγράμματα επιτήρησης της NSA.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει: “Επικριτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι τα μυστικά προγράμματα της NSA μπορούν να παραβιάσουν την 4η Τροποποίηση του συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία προστατεύει τους ανθρώπους στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών (πολίτες και μη-πολίτες) από παράλογες αναζητήσεις και κατασχέσεις, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται σε διεθνείς συμφωνίες».

Στις περισσότερες από τις μισές από τις χώρες που εξετάζονται από τη Freedom House, η κυβέρνηση είτε αγοράζει μια πιο εξελιγμένη τεχνολογία επιτήρησης, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής των ατόμων που παρακολουθούνται,  είτε περνόντας νέους νόμους που της δίνουν μεγαλύτερη εξουσία παρακολούθησης.

Πολλές χώρες επίσης κάνουν μία άλλου είδους μετάβαση, από την τεχνολογία στα νομικά, καθώς μάχονται το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου.

Και συμπληρώνει η έκθεση αυτή :  “Ενώ το κλείδωμα και το φιλτράρισμα παραμένουν οι προτιμώμενες μεθόδοι λογοκρισίας σε πολλές χώρες, οι κυβερνήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο στο ποιος μιλάει σε απευθείας σύνδεση και μετά εξερευνούν τρόπους για να τους τιμωρήσουν. Σε ορισμένες χώρες, ο χρήστης μπορεί και να συνελήφθη για ένα απλό μήνυμα  στο Facebook ή για ένα “like” στο σχόλιο ενός φίλου που είναι κρίσιμο από τις αρχές.”

Αν αναρωτιέστε, η έκθεση της Αμερικάνικης οργάνωσης Freedom House δεν περιλαμβάει την Ελλάδα στις υπό εξέταση χώρες, αν και αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον.  Γιατί, μην μας πείτε ότι δεν παρακολουθούν οι Ελληνικές αρχές αλλά και οι αλλοδαπές υπηρεσίες,  τις συνομιλίες μας ή την κίνηση μας στο διαδίκτυο.

Ισως και να μην σας νοιάζει γιατί απλά ξέρετε ότι δεν θα βρούν τίποτα ενδιαφέρον επάνω σας και θα φύγουν, αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS