ΑρχικήinetΣενάρια που εμπλέκουν την CIA στο κλείσιμο του Silk Road

Σενάρια που εμπλέκουν την CIA στο κλείσιμο του Silk Road

Αλήθεια, πώς το FBI κατάφερε να εντοπίσει τη θέση των servers του Silk Road, και πως κατάφεραν να το συνδέσουν με τον Ross Ulbricht που φέρεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να είναι ο διαχειριστής τους;
Φήμες στους κύκλους των hackers αναφέρουν ότι η CIA – με ή χωρίς τη βοήθεια της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA)-κατάφερε να παραβιάσει τον διακομιστή μέσω του Tor, και με κάποιο τρόπο έτρεξε ένα exploit το οποίο τους βοήθησε να εντοπίσουν την θέση του server στο “κανονικό” internet.

silk road

Αφού το κατάφεραν, ήρθαν σε επαφή με την εταιρεία που φιλοξενούσε τον διακομιστή (ίσως κάπου στην Ισλανδία, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω) και με αυτό τον τρόπο πήραν ένα είδωλο των δίσκων του server. Θα μπορούσαν επίσης να έχουν τοποθετήσει συστήματα παρακολούθησης στο διακομιστή που τους επέτρεπαν να εντοπίσουν όλους όσους συνδέονταν με το Silk Road. Τα τελευταία σενάρια μπορούν να εξηγήσουν πως η βρετανική αστυνομία κατάφερε να συλλάβει την περασμένη εβδομάδα τέσσερις άνδρες με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών μέσω του Silk Road.

Ο Nicholas Weaver, από το International Computer Science Institute, όταν διέρρευσε η είδηση στα ΜΜΕ​ ανέφερε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία των αρχών θα είναι όταν κληθούν να εξηγήσουν στο δικαστήριο πως αποκαλύφθηκε ο διακομιστής δρόμου του Silk Road.

Οι δικές του υποψίες είναι ότι ο server παραβιάστηκε από τις Αρχές που στη συνέχεια επικοινώνησαν με την εταιρεία που τον φιλοξενούσε. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να αντιγράψουν τους δίσκους του διακομιστή και να τους εξετάσουν με την ησυχία τους, χωρίς να τον κλείσουν. Ο server συνέχισε να λειτουργεί και έτσι κανείς δεν τρόμαξε για να προσπαθήσει να σβήσει τα ίχνη του.

Όμως σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πράκτορα του FBI Christopher Tarbell, τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Αναφέρει ότι μέσω του προφίλ του Ulbricht στο LinkedIn, ανακάλυψαν μια φωτογραφία που ήταν η ίδια με αυτές που βρέθηκαν σε ένα πακέτο πλαστές ταυτότητες που “πιάστηκαν” στα σύνορα του Καναδά.

Η κατάθεση του πράκτορα του FBI περιγράφει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι συνάδελφοι του, παρακολουθούσαν το  Silk Road και πώς ανακάλυψαν τα μηνύματα που δημοσιεύτηκαν στο forum συζήτησης της ιστοσελίδας μέσω WordPress blogs και από ένα χρήστη που ονομάζεται ” Altoid ” , τον οποίο κατάφεραν να συνδέσουν με μια διεύθυνση Gmail , που ανήκε στον Ulbricht.

Η περιγραφή βέβαια του Tarbell δεν περιέχει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα περίμενε κανείς για μια σύλληψη – και μια σημαντική ανακάλυψη – αυτού του μεγέθους.

Ένα άλλο θέμα το οποίο δεν έγινε ευρέως γνωστό είναι ότι η αρχική ένορκη κατάθεση δεν περιγράψει που έχει στηρίξει το  FBI την υπόθεση . Περιγράψει μόνο το πώς θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα κατηγορητήριο  που θα πείσει έναν δικαστή να υπογράψει ένα ένταλμα σύλληψης.

Αυτός είναι ο λόγος που αυξάνει τις υποψίες ότι οι servers του Silk Road έγιναν hacked πολύ διακριτικά, για να αποκαλύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες των μελών του.

Οι υποψίες ενισχύονται από τις από τις παρατηρήσεις του διοικητή της NCA του Ηνωμένου Βασιλείου, Keith Bristow, ο οποίος δήλωσε για τη σύλληψη των τεσσάρων Βρετανών ότι “το κρυφό internet δεν είναι κρυφό και οι ανώνυμες δραστηριότητες σας δεν είναι ανώνυμες. Ξέρουμε πού είστε, τι κάνετε και θα σας πιάσουμε.”

Κάποιοι υποστηρίζουν, εν τω μεταξύ  ότι ο διακομιστής του Silk Road υπάρχει περίπτωση να έχει φιλοξενηθεί στην Ισλανδία, όπως ανέφερε ο Runa Sandvik , από το Tor Project. Όπως δήλωσε μετά από έρευνες ανακάλυψε ότι ο διακομιστής στην Ισλανδία με IP https://193.107.86.49, που έχει αυτο- υπογεγραμμένο πιστοποιητικό , ανακατευθύνει στο domain silkroadvb5piz3r.onion – κάτω από το οποίο υπήρχε η ιστοσελίδα του Silk Road.

Γενικότερα υπάρχει μια αβεβαιότητα για το τι στοιχεία θα φέρει το FBI στην αίθουσα του δικαστηρίου. Αν αποδειχτεί η χρήση κάποιου  exploit ή η εκμετάλλευση μιας ευπάθειας zero-day ίσως όλη η υπόθεση καταρρεύσει.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS