ΑρχικήinetΣτο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 θα ενταχθούν Δράσεις και Πρωτοβουλίες για την...

Στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 θα ενταχθούν Δράσεις και Πρωτοβουλίες για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και τα Ανοιχτά Δεδομένα

XRISTOFILOPOULOU_EVIΤις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής στρατηγικής για τη διεύρυνση της Ανοιχτής Διακυβέρνησης μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανέλυσε η Υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Ανοιχτής Πρόσβασης των δημόσιων δεδομένων, που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Όπως τόνισε η κυρία Χριστοφιλοπούλου, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η προώθηση της πολιτικής ανοικτών και προσβάσιμων δεδομένων στη δημόσια διοίκηση. Η «ανοιχτότητα» ενδυναμώνει το ρόλο των πολιτών και τους επιτρέπει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των πολιτικών που τους αφορούν. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι φορείς δημόσιας διοίκησης, μέσω της βελτίωσης και ενίσχυσης της υφιστάμενης νομοθεσίας όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υποχρεούνται να αναρτούν στο διαδίκτυο δεδομένα προς χρήση και επεξεργασία από τους πολίτες.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ασκώντας το συντονιστικό του ρόλο στον τομέα της Ανοιχτής Διακυβέρνησης, εντείνει τις προσπάθειες συγκρότησης ενός δικτύου στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης που θα προωθεί και θα εφαρμόζει εμπράκτως την πολιτική ανοικτών δεδομένων, σε κάθε Υπουργείο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Υφυπουργός, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, θα καλέσει σε συνάντηση τους Γενικούς Γραμματείς όλων των Υπουργείων.

Επίσης, η κα Χριστοφιλοπούλου ανακοίνωσε ότι, στο νέο  προγραμματικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 θα ενταχθούν δράσεις και πρωτοβουλίες για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και τα ανοιχτά δεδομένα, τα οποία θα αφορούν, εκτός των άλλων, και σε συνεργασίες φορέων του δημόσιου τομέα με κοινωνικούς φορείς.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Δι@ύγεια», το χαρακτήρισε ως μια, ευρωπαϊκών διαστάσεων, καλή πρακτική και διαβεβαίωσε για τη σαφή πρόθεση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να ενδυναμώσει και να θωρακίσει το θεσμό, υπενθυμίζοντας την προσωπική της δέσμευση ότι ο πολίτης, απλά και μόνο με τη χρήση του Αριθμού Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) του αναρτημένου εγγράφου στο πρόγραμμα «Δι@ύγεια» θα μπορεί να αποκτά ακριβές αντίγραφό του.

«Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προς όφελος του πολίτη και της επιχείρησης. Θεωρούμε ότι ο πλούτος της δημόσιας πληροφορίας μπορεί να αξιοποιηθεί σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Από τις λίστες απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων του Υπουργείου  Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, μέχρι το κτηματολόγιο και το e-Justice του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Μόνο μέσω της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της εμπλοκής του πολίτη, μπορεί να καταστεί δυνατή η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης, αυτό της Ανοικτής Δημόσιας Διοίκησης και Διακυβέρνησης. Μπορεί, επίσης, να καταστεί δυνατή η διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών για ζητήματα που τους αφορούν», σημείωσε η Υφυπουργός.

ictplus.gr

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS