ΑρχικήinetΕρευνητές υιοθετούν το σόναρ των δελφινιών για την ανίχνευση εκρηκτικών

Ερευνητές υιοθετούν το σόναρ των δελφινιών για την ανίχνευση εκρηκτικών

dolphinsΕρευνητές ανακάλυψαν μια νέα τεχνική ραντάρ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED). Η ανακάλυψη εμπνεύστηκε από μια απίθανη πηγή: τα δελφίνια. Η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βρεθούν τα θαμμένα θύματα ενός σεισμού, χαμένα ζώα με τσιπάκια, ή μικροσκοπικές συσκευές παρακολούθησης που είναι κρυμμένες σε τοίχους.

Πώς όμως τα δελφίνια μπαίνουν στο παιχνίδι; Ο πρώτος συγγραφέας της νέας έρευνας, Timothy Leighton του Πανεπιστημίου του Southampton, δήλωσε στο New Scientist ότι παρακολουθούσε ένα βίντεο που έδειχνε πως τα δελφίνια έβγαζαν φυσαλίδες για να εντοπίσουν ένα κοπάδι των ψαριών, και αναρωτήθηκε πώς τα δελφίνια μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το σόναρ για να παρακολουθήσουν τα ψάρια με όλα αυτό τον “θόρυβο” γύρω τους. Μετά από αρκετούς έλεγχους διαπίστωσε ότι το δελφίνι στέλνει “δύο παλμούς σε γρήγορη διαδοχή, πανομοιότυπους ο ένας με τον άλλο, αλλά αντεστραμμένους”. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βρει τους στόχους του από τις φυσαλίδες. Είναι ασαφές κατά πόσον η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται από τα δελφίνια, αλλά λειτουργεί και ο Leighton αποφάσισε να την εφαρμόσει στα ραντάρ.

Οι ερευνητές αποκαλούν την τεχνική δίδυμο ανεστραμμένων παλμών ραντάρ ή στα Αγγλικά Twin Inverted Pulse Radar (TWIPR). Όπως ακριβώς με τη μέθοδο σόναρ στέλνει δύο πανομοιότυπα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε ανεστραμμένη φάσεις – δηλαδή, όταν το ένα κορυφώνετε το άλλο γυρίζει. Έτσι είναι σε θέση να προσδιορίσει τους ημιαγωγούς από άλλα αντικείμενα από τον τρόπο που σκορπίζονται τα κύματα, όταν έρχονται σε επαφή. Στη μελέτη που περιγράφει τα ευρήματά τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορούν να διακρίνουν ακόμα και το σκουριασμένο μέταλλο. Μπορούν να ανακαλύπτουν επίσης κινητά τηλέφωνα, με ή χωρίς την SIM, ή ακόμα και χωρίς την μπαταρία.

Σύμφωνα με το TheVerge η νέα τεχνολογία επιτρέπει την εύρεση εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς και την ανεύρεση κινητών τηλεφώνων κάτι που μπορεί να επιτρέψει την ανεύρεση θυμάτων που θάφτηκαν μετά από μια κατάρρευση κτιρίου.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS