ΑρχικήinetΣυλλογές για το Ανοικτό Περιεχόμενο και τις Ανοικτές Τεχνολογίες στο νέο ψηφιακό...

Συλλογές για το Ανοικτό Περιεχόμενο και τις Ανοικτές Τεχνολογίες στο νέο ψηφιακό αποθετήριο ΕΛ/ΛΑΚ

Ένα νέο ψηφιακό αποθετήριο με σημαντικό περιεχόμενο για τον κόσμο της πληροφορικής και του Διαδικτύου δημιουργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) για να παρέχει ανοικτή πρόσβαση σε υλικό της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Το αποθετήριο Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (http://repository.ellak.gr) περιλαμβάνει περιεχόμενο παραγόμενο μέσα από δράσεις σχετικές με το Ελεύθερο Λογισμικό, τις Ανοικτές Τεχνολογίες και το Ανοικτό Περιεχόμενο, υλικό που έχει παραχθεί από την ΕΕΛ/ΛΑΚ, τα μέλη της, αλλά και από μεμονωμένους δημιουργούς.

ellak_repository_screenshot

Οι επισκέπτες του αποθετηρίου μπορούν να πλοηγηθούν στις συλλογές και να αναζητήσουν το υλικό που τους ενδιαφέρει ανάμεσα σε μελέτες, βίντεο, πρακτικά ημερίδων και συνεδρίων, οδηγούς, παρουσιάσεις, κ.ά. Το περιεχόμενο αυτό διατίθεται σύμφωνα με τις αρχές της Ανοικτής Πρόσβασης. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν, μάλιστα, να καταχωρίζουν οι ίδιοι σχετικό περιεχόμενο, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα αξιοποίησης του υλικού τους από άλλους χρήστες.

Το αποθετήριο ΕΛ/ΛΑΚ συμβάλλει όχι μόνο στη συστηματική συλλογή, οργάνωση και ανοικτή διάθεση περιεχομένου σχετικού με τις ανοικτές τεχνολογίες και το ανοικτό λογισμικό, αλλά και στην ευρύτερη αξιοποίηση και επανάχρησή του, με απώτερο στόχο την προώθηση δράσεων Ανοικτού Περιεχομένου και την ανάδειξη των οφελών της χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού και Τεχνολογιών Ανοικτής Αρχιτεκτονικής.

Το περιεχόμενο του αποθετηρίου αριθμεί σήμερα 319 τεκμήρια, αποτελώντας μια αξιόλογη πηγή άντλησης γνώσης σχετικά με τις εξελίξεις στην ανάπτυξη εφαρμογών ανοικτού λογισμικού, τον τρόπο λειτουργίας τους, τις δυνατότητες αξιοποίησής τους, καθώς και την εφαρμογή δημόσιων αδειών χρήσης, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Το αποθετήριο, που έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του φορέα, φιλοξενείται στις υποδομές Νέφους του ΕΚΤ. Παρέχει δυνατότητες μακροχρόνιας διατήρησης του περιεχομένου, αξιοποίησής του με βιώσιμο τρόπο, καθώς και υλοποίησης εργασιών όπως η μετάπτωση δεδομένων σε διεθνή πρότυπα, η εξαγωγή του περιεχομένου σε επιλεγμένες εφαρμογές κ.ά.

Η ανάπτυξη του Αποθετηρίου Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του έργου “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας/Κοινωνικά Δίκτυα – Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες” (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση”, ΕΣΠΑ, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), (www.epset.gr), που αποτελεί το κύριο αναπτυξιακό έργο του ΕΚΤ.

Το ΕΚΤ αναπτύσσει υπηρεσίες ψηφιακών αποθετηρίων για φορείς έγκριτου εκπαιδευτικού, ερευνητικού, επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Σύντομα, οι υπηρεσίες αυτές, θα εξελιχθούν ακόμη περισσότερο, αξιοποιώντας το μοντέλο Software as a Service (Λογισμικό ως Υπηρεσία). Στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου γνώσης για την αξιοποίηση και επανάχρηση του έγκριτου ελληνικού ψηφιακού περιεχομένου.

Σημειώνεται ότι η μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008 και αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Τεχνολογικά Ιδρύματα και κοινωφελείς φορείς. Έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοικτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοικτής Αρχιτεκτονικής στον χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοικτές τεχνολογίες.

800×600

Αποθετήριο ΕΛ/ΛΑΚ

 

http://repository.ellak.gr

 

 

Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας

 

http://www.epset.gr  

 

Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο 

ΕΕΛ/ΛΑΚ

 

http://www.ellak.gr

 

Normal
0

false
false
false

EL
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Κανονικός πίνακας”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;}
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης: πρόσβαση στη γνώση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) αποτελεί επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ως υποδομή εθνικής εμβέλειας, το ΕΚΤ έχει θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση και διάχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφορίας, εντός και εκτός της χώρας. Παράλληλα, παρέχει πληροφόρηση για θέματα έρευνας και καινοτομίας, και υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Με διαρκή παρουσία στην ελληνική επιστημονική κοινότητα από το 1980, το ΕΚΤ αξιοποιεί τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, σε συνδυασμό με σύγχρονες επιχειρησιακές μεθόδους, ώστε να αναπτύσσει καινοτόμες δράσεις, προσανατολισμένες στην ενίσχυση της ανοικτής πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού. Για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς παραγωγής έγκριτου περιεχομένου, όπως βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, ερευνητικά κέντρα.

Περισσότερες από 5.700.000 ψηφιακές σελίδες ηλεκτρονικών αποθετηρίων, επιστημονικών περιοδικών και ψηφιακών βιβλιοθηκών διατίθενται ήδη από τον δικτυακό τόπο του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος Έρευνας και Τεχνολογίας (www.epset.gr), που είναι το κύριο αναπτυξιακό έργο του ΕΚΤ.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS