ΑρχικήinetΟ άνθρωπος που εξέθεσε τις φρικαλεότητες του πολέμου της Συρίας με ένα...

Ο άνθρωπος που εξέθεσε τις φρικαλεότητες του πολέμου της Συρίας με ένα Asus

Eliot Higgins, blogger on syrian weaponsΥπήρχε κάτι πολύ περίεργο στις ρουκέτες που προσγειώθηκαν στη Zamalka, μια πόλη νότια της πρωτεύουσας της Συρίας, λίγο μετά τις δύο το πρωί στις 21 Αυγούστου. Δεν υπήρξε έκρηξη. Ωστόσο, πέρασαν μέσα από τοίχους σπιτιών και άρχισαν να βγάζουν αέρια που αποδείχθηκαν θανατηφόρα. Εκατοντάδες άνθρωποι που εκείνη την ώρα κοιμούνταν στα γύρω σπίτι σκοτώθηκαν ακαριαία και αναίμακτα, σαν να πνίγηκαν από αόρατα χέρια. Ένα σύννεφο θανάτου είχε εξαπλωθεί ήσυχα και κόστισε εκατοντάδες ζωές.

Λίγο μετά την αυγή της επόμενης ημέρας, ο Muhammed al-Jazaeri, ένας 27 χρόνος μηχανικός που είχε γίνει μέλος μιας συμμαχίας ακτιβιστών που είχαν σαν στόχο να ρίξουν το καθεστώς του προέδρου Bashar al-Assad, αισθάνθηκε την ανάγκη να καταγράψει ό, τι είχε συμβεί. Βρήκε μια από τις ρουκέτες να προεξέχει από ένα σπίτι ένα μίλι από το σπίτι του. Θέλοντας να παρουσιάσει στον κόσμο την “πραγματική εικόνα” της ζωής στη Συρία, χρησιμοποίησε μια φορητή φωτογραφική μηχανή της Sony για να τραβήξει ένα σύντομο βίντεο από τα ερείπια που υπήρχαν μπροστά του. Την ίδια ημέρα, ανέβασε το clip σε μια ιστοσελίδα που έχει γίνει ένα κόμβος πληροφοριών για τους παρατηρητές του πολέμου, στο YouTube. (φωτογραφία mycatbirdseat.com)

Αρκετές ώρες αργότερα και 2.300 μίλια βορειοδυτικά του Leicester, στην Αγγλία, ένας blogger, ο Eliot Higgins έβλεπε από τον φορητό του υπολογιστή το βίντεο του al-Jazaeri. Ο Higgins παρακολουθούσε τα γεγονότα στη Συρία, από το Twitter, το Google+ από 600 περίπου Συριακούς λογαριασμούς στο YouTube. Από το σαλόνι του, ο Higgins απλά αναρωτήθηκε, ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτή την πράξη.

Ο Higgins είναι 34 χρονών με μια κόρη 2 χρονών και δεν έχει δουλειά. Δεν είχε καμία επίσημη κατάρτιση, γνώσεις ή διαβάθμιση ασφαλείας που του έδινε πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα. Δεν μπορούσε να μιλήσει ή να διαβάσει αραβικά. Ποτέ δεν είχε πατήσει το πόδι του στη Μέση Ανατολή, και η μόνη του επαφή ήταν μια επίσκεψη στα πεθερικά του που ζουν στη Τουρκία.

Επί 18 μηνες ο Higgins είχε αρχίσει να παρακολουθεί το blogging για τη Συρία, και ειδικά το blog του Brown Moses, που ήταν η κύρια πηγή πληροφοριών σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιούνται στον θανάσιμο πόλεμο της Συρίας. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τίποτα περισσότερο από ένα φορητό υπολογιστή Asus, αποκάλυψε από τα στοιχεία που υπήρχαν γραμμένα πάνω στη ρουκέτα, ότι τα όπλα εισάγονται στη Συρία από το Ιράν. Ήταν ο πρώτος που μπόρεσε να αναγνωρίσει τις ευρέως απαγορευμένες βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν από τις συριακές δυνάμεις. Η New York Times στηριζόμενη στα ευρήματα του κατάφερε να αποδείξει ότι η Σαουδική Αραβία είχε δώσει τα όπλα στη Συρία.

Η διαλεύκανση του μυστηρίου με τον πύραυλο της 21ης Αυγούστου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μάθει όλος ο κόσμος  ότι επρόκειτο όντως για μια επίθεση με χημικά όπλα , που εξαπολύθηκαν από τις ίδιες τις δυνάμεις του Bashar al-Assad. Το συμπέρασμα αυτό οδήγησε σε μια διπλωματική συμφωνία βάσει της οποίας η κυβέρνηση της Συρίας θα έπρεπε να υποβληθεί σε διεθνείς επιθεωρήσεις και δεσμεύτηκε να καταστρέψει τα αποθέματά χημικών όπλων.

“Είδα ότι ο ΟΗΕ πήρε το βραβείο Νόμπελ για τη Συρία”, αναφέρει ένας εμπειρογνώμονας όπλων, αναφερόμενος στην οργάνωση του ΟΗΕ για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που δεν ήθελε να κατονομαστεί λόγω της συνεργασίας του με τον διεθνή οργανισμό. “Νομίζω ότι Eliot έχει κάνει πολύ περισσότερα για τη Συρία από τον ΟΗΕ”

Ολόκληρο  το άρθρο υπάρχει στην Huffington Post

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS