ΑρχικήinetDamn Small Linux 4.11.RC2

Damn Small Linux 4.11.RC2

To Damn Small Linux (DSL) είναι μια μικροσκοπική διανομή μεγέθους μόλις 50 ΜΒ! Μπορεί να τρέξει σε μηχανήματα με RAM με μόλις 128MB και μάλιστα να σας κάνει να τρίβετε τα μάτια σας με την ταχύτητα του!
Ακόμα έχει την δυνατότητα να τρέξει ακόμα και μέσα από ένα άλλο λειτουργικό σύστημα (πχ Windows), μέσα από ένα usb στικακι η ακόμα και από ένα usb drive.
Το DSL, ξεκίνησε σαν ένα πείραμα για το πόσες desktop εφαρμογες, μπορούν να χωρέσουν σ’ ένα live cd 50 ΜΒ.
Στην πορεία όμως τράβηξε το ενδιαφέρον και συγκέντρωσε γύρω του μια ενεργή η κοινότητα η οποία το εξέλιξε, δίνοντάς του πολλές δυνατότητες και ιδιαίτερα την πλήρως αυτοματοποιημένη δυνατότητα εγκατάστασης του.
Έτσι παρουσιάζει ένα σχεδόν πλήρες desktop. Όλες οι εφαρμογές έχουν επιλεγεί για την καλύτερη ισορροπία μεταξύ λειτουργικότητας, μεγέθους και την ταχύτητας. Το Damn Small έχει επίσης τη δυνατότητα να ενεργεί ως SSH / FTP / HTTPD server.

Το είχα δοκιμάσει πριν από αρκετά χρόνια και με είχε εντυπωσιάσει, όπως και τώρα που με την μια αναγνώρισε τα πάντα στο laptop της δοκιμής και όλα τα περιφερειακά, όπως ένα σύστημα ηχείων, ασύρματο mouse, κλπ.
Ίσως το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε θα ειναι από το DSL Panel, να επιλέξετε το: Netcardconfig, σε περίπτωση που δεν πάρει αυτόματα ip, ώστε να συνδεθεί στο διαδίκτυο (μάλλον δεν τα πήγε καλά με το switch μου).
Εκτός από τον default browser του Dillo, θα βρείτε και τον Firefox (Bon Echo). Στο desktop του θα βρείτε όλες τις συντομεύσεις για τις σημαντικές εφαρμογές, το μενού του είναι στο κάτω panel (εκεί που λέει DSL), μα έχετε πρόσβαση και σε οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειας εργασίας με δεξί κλικ.
Το σύνολο συμπληρώνει ένα conky με τις πληροφορίες του συστήματος.

Δείτε την λίστα με τις εφαρμογές του.

Αν έχετε κάποιο μηχάνημα πολύ χαμηλών προδιαγραφών, το DSL όχι μόνο θα του δώσει ζωή, μα θα το κάνει κυριολεκτικά να πετάει. Φανταστείτε τι θα συμβαίνει σ’ ένα πιο σύγχρονο μηχάνημα!
Είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο και μπορείτε να το φέρετε στα μέτρα σας. Φυσικά δεν έχει όλα τα φρου-φρου που έχουν οι συνηθισμένες διανομές, ευνόητο ότι είναι πιο σπαρτιάτικο, μα καταφέρνει να είναι απολύτως φιλικό.
Επειδή αποθηκεύει τον εαυτό του στην RAM, μόλις φορτώσει μπορείτε ν’ αφαιρέσετε το στικακι η cd που το τρέχετε και επισης, στο τέλος αν κάνατε καποιες αλλαγές η ρυθμίσεις σας δίνει τη δυνατότητα να τις αποθηκεύσετε, ώστε την επόμενη φορά που θα το τρέξετε live, να τα έχετε εκεί.

Επιλέγετε κάποιο mirror ώστε να το κατεβάσετε (πχ Βέλγιο) και από εκεί: release_candidate και κατεβάζετε το iso.

 

osarena

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS