ΑρχικήinetΔύο μνηστήρες στο αγροτικό ίντερνετ

Δύο μνηστήρες στο αγροτικό ίντερνετ

Δύο παρουσίες μέτρησαν, τελικά, οι ιθύνοντες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ) στον διαγωνισμό για την εγκατάσταση ευρυζωνικών δικτύων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, έργο προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ από τη μία και η κοινοπραξία των Intracom Holdings, Intrakat και hellas online, από την άλλη, ήταν οι μόνοι που κατέθεσαν προσφορές για το έργο, αν και πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας ήθελαν άλλο ένα σχήμα να «ξιφουλκεί» για το έργο.

telecom-large

Οι εν λόγω πληροφορίες επέμεναν ότι το έργο – ένα από τα μεγαλύτερα στον τομέα των ευρυζωνικών υποδομών της χώρας – θα διεκδικούσε κοινοπραξία της Cyta Ελλάδος, με τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο PCCW (με έδρα το Χονγκ Κονγκ), αλλά και την κινεζική ΖΤΕ.

Το έργο του Rural Broadband αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε σχεδόν 5.100 λευκές αγροτικές και νησιωτικές περιοχές (περιοχές που μέχρι σήμερα δεν διαθέτουν ευρυζωνικό δίκτυο), οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 40% της ελληνικής επικράτειας.

Το Rural Broadband θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Οι φορείς, που θα επιλεγούν, θα κληθούν να αναπτύξουν, να θέσουν σε λειτουργία και να διαχειριστούν ένα δημόσιο δίκτυο υποδομών, το οποίο θα υποστηρίζει την παροχή ευρυζωνικών υποδομών σε παρόχους τηλεπικοινωνιών για προσφορά υπηρεσιών προς τελικούς χρήστες (πολίτες και επιχειρήσεις).

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Στοχεύει στη μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας, στις οποίες δεν παρέχεται ούτε η βασική πρόσβαση και των περιοχών της υπόλοιπης χώρας, που απολαμβάνουν ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα «σπάσει» σε τρεις γεωγραφικές περιοχές, ένας οικιακός χρήστης που βρίσκεται σε οικισμό «Rural» θα μπορεί να συνδέεται στο διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 8Mbps (download) και τουλάχιστον 1MBps (upload), δηλαδή ταχύτητες ικανές να καλύψουν τις απαιτήσεις για τις υπάρχουσες διαδικτυακές υπηρεσίες, καθώς και ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες (e-GOV, όπως πχ ηλεκτρονική συνταγογράφηση, TAXISnet, e-paravolo).

Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης του έργου οι κάτοικοι στις περιοχές παρέμβασης θα μπορούν να συνδέονται με ταχύτητες τουλάχιστον 30Mbps(download) και 4Mbps (upload).

Ρεπορτάζ: Νατάσα Φραγκούλη
Κέρδος online 5/3/2014 9:23

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS