ΑρχικήinetΔιπλώστε το tablet

Διπλώστε το tablet

Μια νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να «γεννήσει» εύκαμπτες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως smartphones και ταμπλέτες, ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

tablet

Σε συνεργασία με ειδικούς από τα εργαστήρια της ολλανδικής Philips, οι επιστήμονες προχώρησαν στην περαιτέρω βελτίωση της κρυσταλλολυχνίας «Source-Gated-Transistor» (SGT) που είχαν αναπτύξει πριν από λίγο καιρό. Σε πρώτη φάση, είδαν ότι τα συγκεκριμένα μέρη γίνονταν ιδανικά για οθόνες υπολογιστών. Στην πορεία όμως διαπίστωσαν ότι τα εν λόγω τρανζίστορ θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μεταξύ άλλων σε ψηφιακά κυκλώματα του μέλλοντος.

Η τεχνολογία του μέλλοντος σήμερα

Τα τρανζίστορ SGT ελέγχουν την ηλεκτρική τάση, η οποία εισέρχεται στον ημιαγωγό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο δυσλειτουργίας του κυκλώματος ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ενεργειακή του απόδοση. Οι συγκεκριμένες ιδιότητες σε συνδυασμό με το περιορισμένο κόστος παραγωγής τους, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθιστούν τα SGT ιδανικά για την τοποθέτησή τους σε συσκευές που αποτελούνται από εύκαμπτα πλαστικά υλικά ή υφάσματα.

Κάτι τέτοιο, εκτιμούν, θα μπορούσε να μεταφραστεί σε «πουπουλένιες» και εύκαμπτες συσκευές ικανές να… τυλίγονται ή να διπλώνονται είτε για την εύκολη μεταφορά τους, είτε όταν δεν χρησιμοποιούνται. Τα νέα τρανζίστορ, χάρη στον υπέρλεπτο σχεδιασμό τους – λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα – θα μπορούσαν ακόμη να φιλοξενηθούν σε «έξυπνο» γύψο, ή άλλες συσκευές παρακολούθησης της υγείας των ασθενών οι οποίες θα επικοινωνούν ασύρματα με smartphones, γιατρούς και συγγενείς σε περίπτωση κινδύνου. Ακόμα, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κτίρια π.χ. σε σεισμογενείς περιοχές.

«Οι τεχνολογίες αυτές αφορούν υπέρλεπτες πλαστικές επιφάνειες ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, παρόμοιες με μια κόλλα χαρτί εξοπλισμένη με υψηλή νοημοσύνη» εξηγεί ο δρ Ραντού Σπορέα από το Ινστιτούτο Προηγμένης Τεχνολογίας (ΑΤΙ) του βρετανικού πανεπιστημίου. «Μέχρι τώρα, η παραγωγή τέτοιων τεχνολογιών ήταν σχετικά περιορισμένη, γεγονός που τις περιόριζε αυστηρά στον χώρο του εργαστηρίου. Με τα τρανζίστορ SGT όμως, αποδείξαμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τα πολυπόθητα χαρακτηριστικά ώστε να κάνουμε τις τεχνολογίες αυτές πραγματικότητα, χωρίς να ενισχύσουμε την περιπλοκότητά τους ή να αυξήσουμε το κόστος του σχεδιασμού τους» προσθέτει ο ίδιος.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ερευνητών παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή έκδοση ανοιχτής πρόσβασης «Scientific Reports» του εκδοτικού ομίλου της επιθεώρησης «Nature».

tovima.gr

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS