ΑρχικήinetΡυθμίζουμε σωστά το UAC

Ρυθμίζουμε σωστά το UAC

Μια φορά και έναν καιρό, η Microsoft ανέπτυσσε δύο ξεχωριστές οικογένειες λειτουργικών συστημάτων, για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις αντίστοιχα. Αναφερόμαστε, φυσικά, στα Windows 95, 98 και Me από τη μία και στα Windows NT και 2000 από την άλλη. Οι εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος που απευθύνονταν στους καταναλωτές, περιλάμβαναν μόνο ένα είδος λογαριασμού χρήστη, τον administrator. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι χρήστες των Windows είχαν απεριόριστη πρόσβαση στις λειτουργίες και στα δεδομένα του, κάτι που, δυστυχώς, ίσχυε και για τυχόν προγράμματα malware που έτρεχαν εν αγνοία τους.

UAC.JPG

Αντίθετα, οι εκδόσεις για τις επιχειρήσεις περιελάμβαναν λογαριασμούς με περιορισμένα δικαιώματα, κάτι που προσέφερε μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς εξασφάλιζε ότι μόνο ο administrator μπορεί να εγκαθιστά προγράμματα, hardware και να εκτελεί άλλες σημαντικές ρυθμίσεις και εργασίες. Τα Windows XP δανείστηκαν τη φιλοσοφία των NT και 2000, επιτρέποντας τη δημιουργία λογαριασμών με μειωμένα δικαιώματα. Δυστυχώς, ο αρχικός λογαριασμός χρήστη ήταν τύπου administrator και έτσι οι περισσότεροι από εμάς δεν εκμεταλλευόμαστε την επιπλέον ασφάλεια που προσέφερε το λειτουργικό σύστημα.

Με τα Windows Vista, η Microsoft προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, ενσωματώνοντας το λεγόμενο userAccountControl (UAC). Το χαρακτηριστικό αυτό απαιτεί από το χρήστη να εγκρίνει μία σειρά από ενέργειες, όπως η εγκατάσταση προγραμμάτων, η διαγραφή αρχείων κ.λπ. Αν ο χρήστη έχει κάνει log-in ως administrator, τότε, στο πλαίσιο που εμφανίζεται, δεν έχει παρά να πατήσει το κουμπί Allow. Αν, όμως, δεν είναι administrator, τότε θα πρέπει να πληκτρολογήσει και το password του administrator για να συνεχίσει.

Το UAC μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικό, γι’ αυτό μπορούμε να το απενεργοποιήσουμε, αφού πρώτα αναλογιστούμε τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για την ασφάλεια του υπολογιστή μας. Πηγαίνουμε στον πίνακα ελέγχου και στην ενότητα Λογαριασμοί χρηστών. Πατάμε το Αλλαγή ρυθμίσεων και εμφανίζεται ένα καινούριο παράθυρο το οποίο περιλαμβάνει ένα μεγάλο ρυθμιστικό. Εάν το τραβήξουμε μέχρι κάτω, θα απενεργοποιηθεί τελείως το UAC, δεν θα ειδοποιούμαστε για τίποτα και απλά ο υπολογιστής μας θα γίνει… ξέφραγο αμπέλι.

ote.gr

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS