ΑρχικήinetMission for Growth 2014: 851 συναντήσεις για επιχειρηματικές συνεργασίες ελληνικών και ξένων...

Mission for Growth 2014: 851 συναντήσεις για επιχειρηματικές συνεργασίες ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η διεθνής εκδήλωση διμερών συναντήσεων που διοργάνωσε το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas

Mission4Growth2014_B2Bevent_photoD

Με μεγάλη συμμετοχή ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων ολοκληρώθηκε η διεθνής εκδήλωση διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων Mission for Growth 2014 που διοργάνωσε στην Αθήνα στις 11 Μαρτίου 2014, το Enterprise Europe Network – Hellas, το μεγαλύτερο δίκτυο της χώρας για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), συντονιστής του Enterprise Europe Network – Hellas, είχε ενεργό ρόλο στην εκδήλωση, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών, ώστε να πραγματοποιήσουν διεθνείς επιχειρηματικές και ερευνητικές συνεργασίες.

Η εκδήλωση Mission for Growth 2014 απευθυνόταν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε τομείς που προσδιορίζονται ως κρίσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, και ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στον ευρωπαϊκό χώρο. Ειδικότερα, η εκδήλωση επικεντρώθηκε στους παρακάτω τομείς: Αγροδιατροφικός κλάδος – Επεξεργασία Τροφίμων – Ιχθυοκαλλιέργειες, Βιοτεχνολογία και Γαλάζια Βιοτεχνολογία, Ενέργεια, Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Τουρισμός.

Mission4Growth2014_B2Bevent_photoC

Η συμμετοχή ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων στη Mission for Growth 2014 ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς 557 επιχειρήσεις (375 ελληνικές και 182 ξένες επιχειρήσεις από 31 χώρες) πραγματοποίησαν 851 διμερείς συναντήσεις σε μια προσπάθεια να συνάψουν εμπορικές, τεχνολογικές ή ερευνητικές συνεργασίες. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επαφές με δυνητικούς συνεργάτες από το εξωτερικό και την Ελλάδα, να προσεγγίσουν νέους πελάτες/προμηθευτές, να εντοπίσουν καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα, με στόχο την αξιοποίησή τους, και να δημιουργήσουν νέες ερευνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο των ανοικτών προσκλήσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος Ορίζοντας 2020.

Οι “δημοφιλέστεροι” τομείς ήταν τα Τρόφιμα/Γεωργία και ο Τουρισμός, και ακολούθησαν η Ενέργεια, οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών και η Βιοτεχνολογία. Οι χώρες που εκπροσωπήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό ήταν: Πορτογαλία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία και Τυνησία. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν αμείωτο, καθώς οι στοχευμένες και προγραμματισμένες συναντήσεις, σύντομης διάρκειας, διήρκεσαν από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα, σε μια κατάμεστη αίθουσα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και υπογραφούν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων, όπως προκύπτει και από την εξαιρετικά θετική αξιολόγηση της διοργάνωσης από τους συμμετέχοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει διοργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση δυο συνεχόμενες χρονιές, με τόσο μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία.

Στην εκδήλωση Mission for Growth 2014 απηύθυναν χαιρετισμό οι Κώστας Ανδρόπουλος (Head of Unit “SME Policy Development and Small Business Act”, Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Χρήστος Κυριατζής (Acting Head of Unit “International Affairs and Missions for Growth”, Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και Ζαχαρίας Μαυρούκας (Διευθυντής της Γενικής Δ/νσης Βιομηχανικής Πολιτικής & Εποπτείας Φορέων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας), οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη προώθησης της επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στις δυνατότητες χρηματοδότησης τους στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.

Όπως επισημαίνει η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, σε συνέντευξή της στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής, σκοπός των διμερών συναντήσεων ήταν η εύρεση και η ενίσχυση ερευνητικών και επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των συμμετεχόντων. Επίσης, υπογραμμίζει τον διαμεσολαβητικό, συμβουλευτικό  και υποστηρικτικό ρόλο του δικτύου Εnterprise Europe Network-Hellas και του ΕΚΤ, συντονιστή του δικτύου, στη δημιουργία και εξέλιξη των επιχειρηματικών συνεργασιών.

Στη συνέντευξή της η Δρ Εύη Σαχίνη τονίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, και παράλληλα την ανάγκη για εξωστρέφεια. Τέλος, εκφράζει την αισιοδοξία της για το μέλλον της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, οι οποίες, μέσω ευρωπαϊκών δικτύων, μπορούν να ενισχυθούν.

Σε δηλώσεις τους, πολλοί από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους επιχειρήσεων υπογράμμισαν τη σημασία τέτοιου είδους διοργανώσεων, καθώς εξυπηρετούν την ανάγκη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συνεργαστούν με άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Επίσης, μέλη της ερευνητικής και της επιχειρηματικής κοινότητας εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε να γνωριστούν μεταξύ τους και να συζητήσουν προοπτικές συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς για την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση Mission for Growth 2014 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων εντασσόταν στην ευρύτερη εκδήλωση “Mission for Growth – Reaching the Greek market and its players” (10-11/03/2014) η οποία διοργανώθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani, σε συνεργασία με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κα Μαρία Δαμανάκη και το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, μία ημέρα πριν, στις 10 Μαρτίου, διοργανώθηκε το Διεθνές Συνέδριο “Παράκτιος και Θαλάσσιος Τουρισμός & Στρατηγικές Γαλάζιας Ανάπτυξης” (Αθήνα, Μουσείο Ακρόπολης), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Enterprise Europe Network-Hellas στην υπηρεσία των ελληνικών επιχειρήσεων

Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και περιλαμβάνει πλέον 600 τοπικούς οργανισμούς σε 54 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αμερική. Υποστηρίζει περισσότερες από 2 εκατ. επιχειρήσεις ανά έτος σε θέματα διεθνούς εμπορίου, τεχνολογικών συνεργασιών και πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Στην Ελλάδα, το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas (www.enterprise-hellas.gr) αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Παρέχει υπηρεσίες για διεθνή επιχειρηματική συνεργασία, ενημέρωση για ευρωπαϊκές πολιτικές, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας, ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία. Συντονιστής του ελληνικού δικτύου είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο

Mission for Growth – Reaching the Greek market and its key players

http://www.b2match.eu/m4g-greece2014

Enterprise Europe Network-Hellas

http://www.enterprise-hellas.gr

Europe 2020 Strategy for Growth and Jobs – Coastal and Maritime Tourism and Blue Growth Strategies for the EU (Greece)

http://ec.europa.eu/enterprise/initiatives/mission-growth/missions-for-growth/antonio-tajani/europe/greece/index_en.htm

Αφιέρωμα του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής στην εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων Mission for Growth 2014

(Συνεντεύξεις με Ε. Σαχίνη, Κ. Ανδρόπουλο και εκπροσώπους επιχειρήσεων)

http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Vouli-Tileorasi/Tv-History/?d=17/03/2014&tv=997671a6-ddfb-4818-bd5e-e07293a5e448&p=8f7ddb6a-5e61-4de9-81c0-00204592ed67

(από 106ο λεπτό μέχρι 168ο λεπτό).

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS