ΑρχικήsecurityΔύο Χρόνια Μετά, Που Είναι το Κίνημα Κατάληψης του Internet Occupy;

Δύο Χρόνια Μετά, Που Είναι το Κίνημα Κατάληψης του Internet Occupy;

occupy

Το άρθρο προέρχεται από το Motherboard, το τεχνολογικό site του VICE. Διαβάστε περισσότερα στο motherboard.tv.

Την τελευταία φορά που τσεκάραμε τον Isaac Wilder είχε βαρεθεί τη Νέα Υόρκη.Ο Isaac, ο οποίος ηγείται του ιδρύματος Free Network Foundation (FNF), εκκολάφτηκε όπως και το όραμα του για ανοιχτή πρόσβαση και έλεγχο των δικτύων πλέγματος από την κοινότητα στους κόλπους του Κινήματος Καταλήψεων (Occupy Μovement). Ωστόσο μέχρι το Φεβρουάριο του 2012, με το κίνημα κατά τα φαινόμενα να αποδυναμώνεται, ο Isaac κοίταξε στα δυτικά. Παρέα με τον κολλητό του και συνιδρυτή του FNF, Tyrone Greenfield (γιος του Jerry Greenfield της γνωστής φίρμας Ben & Jerry’s), ο Isaac πακετάρισε τα μηχανήματα του και έφυγε για το Κάνσας Σίτι, στο Μιζούρι.

Ήταν μια τολμηρή εάν όχι στρατηγική κίνηση. Ακόμα είναι. Το Κάνσας Σίτι, βέβαια, ένα από τα λιγοστά πεδία δοκιμών της υπηρεσίας Google Fiber. Εδώ η FNF έχει βάλει τις σταθερές ρίζες του τοπικού κινήματος Kansas City Free Network (KCFN). Με την επέκταση της Google Fiber να προχωράει γρήγορα και τη συμπλήρωση των 25 ετών από τη γέννηση του διαδικτύου, έμοιαζε να είναι μια καλή στιγμή να έρθουμε σε επαφή με τον Isaac. Ενημερωθήκαμε, αρκετά καλά, μέσω ηλεκτρονικής επιστολής.

MOTHERBOARD: Πως είσαι Isaac;

Isaac: Είμαι πάρα πολύ καλά! Επιτέλους έχει αρχίσει να κινείται το πράγμα στο Κάνσας Σίτι και αυτό σημαίνει ότι είναι εποχή για οικοδόμηση δικτύου!

Έχει περάσει καιρός από τότε που μιλήσαμε. Τουλάχιστον ένας χρόνος. Τι έκανες όλο αυτό το διάστημα;

Είχαμε μια απίστευτη χρονιά. Αυτή τη στιγμή βάζουμε τις τελευταίες πινελιές  στην ετήσια έκθεση μας, αλλά για να το θέσω επιγραμματικά: υπάρχει ένας αναδυόμενος διεθνής συνασπισμός οργανισμών για το ελεύθερο διαδίκτυο με την ισχυρή παρουσία των Guifi.net (Καταλονία), Altermundi (Αργεντινή), FFDN (Γαλλία), Wlan Slovenjia (Σλοβενία), People’s Open Network (Οκλαντ), and KCFN (Κάνσας/Μιζούρι).

Η FNF διευρύνει το ρόλο της ως συντονιστής βασικών συμφωνιών/ρητρών/ορισμών/αδειών και βοηθώντας στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας. Επιχειρούμε στο Κάνσας Σίτι και το Όστιν, αναπτύσσοντας, βελτιώνοντας και διδάσκοντας τη θεωρία και την πρακτική των ελεύθερων δικτύων. Προσωπικά, μόλις αγόρασα σπίτι στο Κάνσας Σίτι και σχεδιάζω να έχω τη βάση μου εδώ για τουλάχιστον τα επόμενα δυο χρόνια.

Παρεμπιπτόντως, ποια είναι η εμβέλεια του κοινοτικού δικτύου πλέγματος της FNF εκεί τώρα;

Ολο ένα και αναπτυσσόμαστε. Έχουμε επτά μεγάλες περιοχές σε όλη την πόλη με περίπου 500 οικογένειες να εξυπηρετούνται από την KCFN, κυρίως στις εργατικές κατοικίες. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της περσινής σεζόν. Στη διάρκεια αυτής της σεζόν σχεδιάζουμε δραστική επέκταση, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός δικτύου κορμού 24 gigahertz, gigabit μέσω του αστικού πυρήνα.

Κάποτε μου είπες ότι ενώ δεν ήσουν βέβαιος ότι τελικά η Google Fiber θα πετύχει, ήσουν βέβαιος ότι η FNF (που δεν κάνει «την ίδια δουλειά με την Google») και η GF θα μπορούσαν εν τέλει να συνυπάρχουν. Το πιστεύεις ακόμα;

Πάνω κάτω. Η GF είναι ένα ενδιαφέρον προϊον που στόχο έχει μια συγκεκριμένη αγορά. Η πραγματικότητα φαίνεται να είναι πιο απογοητευτική συγκριτικά με αυτό που προωθείται διαφημιστικά. Η KCFN έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια πολύ διαφορετική πρόταση αξίας. Πρόκειται για τον ίδιο λόγο που επιτρέπει τη συνύπαρξη ενός πανάκριβου εξειδικευμένου καταστήματος και ενός συνεταιρισμού τροφίμων. Έχουμε διαφορετικές αξίες, διαφορετικές προσφορές και διαφορετικές αγορές.

Ας μιλήσουμε για το Occupy για ένα λεπτό. Πως βλέπεις το κίνημα εκ των υστέρων;

Το είπα από την πρώτη μέρα και θα το πω ξανά: Ήταν απλά μια πρακτική. Ακόμα έχουμε να φτιάξουμε μεγάλη υποδομή πριν να μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε για ανεξαρτησία/ αυτονομία/ ελευθερία/ δικαιοσύνη.

Δυο χρόνια μετά, πιστεύεις ότι το κίνημα ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια; Πως οι στόχοι του αναμετρήθηκαν με τις ισχυρές πολιτικές και τεχνολογικές πραγματικότητες του συστήματος;

Πιστεύω ότι ήταν μια βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης. Πιστεύω ότι αυτή η βαλβίδα ασφαλίστηκε και στη συνέχεια συγκολλήθηκε εξωθερμικά. Ξέρεις τι συμβαίνει όταν σφραγίσεις ένα δοχείο πίεσης και συνεχίζεις να παρέχεις θερμότητα; Εκρήγνυται.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος του Occupy;

Η κατάρτιση της ατζέντας μας με όρους για το τι δεν θέλαμε, αντί για το τι θέλαμε.

Και ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του Occupy;

Η οικοδόμηση ενός προϊοντος πολύ κοντά σε αυτό που θέλαμε, έστω κι αν ήταν βαθιά ατελές και εφήμερο.

Πως αισθάνεσαι όταν κοιτάς πίσω το χρόνο που συμμετείχες στην  Occupy NYC; Ίσως και σε μια συγκεκριμένη στιγμή, όπως όταν προσπάθησες να διεκδικήσεις τα υπάρχοντα σου που είχαν κατασχεθεί στην έφοδο στο Zuccotti Park.

Δεν είναι ιδιαίτερα συναισθηματική περίοδος για μένα. Η Occupy, για μένα, υπάγεται στο μεγαλύτερο αφήγημα (στη ζωή μου) του κινήματος του ελεύθερου δικτύου. Το βλέπω ως ένα (πρώιμο) κεφάλαιο σε μια πιο μεγάλη ιστορία. Αν μη τι άλλο, οι αναμνήσεις εσωκλείονται στην αναπόφευκτη ομίχλη της νοσταλγίας. Παρόλο που είμαι μόλις λίγα χρόνια εκτός, είναι πολύ πιο εύκολο να θυμάμαι την ομορφιά, την αντίληψη της πραγματικότητας, το αίσθημα του ηλεκτρισμού, από ότι να θυμάμαι τον θόρυβο, τη βρωμιά και τη διχόνοια.

Προσωπικά έχεις μετανιώσει για όσο έμεινες στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια της κορύφωσης του Occupy;

Όχι. Δεν έχω μετανιώσει. Δεν πιστεύω και πολύ στη μεταμέλεια.

Θα μπορούσε ποτέ να ξαναγίνει κάτι σαν το Occupy;

Θα μπορούσε, θα έπρεπε, πιθανώς θα γίνει. Βαλβίδα πίεσης. Έχω κρατήσει επαφή με πολύ κόσμο από το Occupy και εξακολουθώ να συναντώ νέα μέλη. Η αλληλεγγύη είναι ακόμα εκεί. Τα αληθινά, ουσιαστικά μακροπρόθεσμα πρότζεκτ εξακολουθούν να είναι ενεργά και να αναπτύσσονται. Την επόμενη φορά θα εξοπλιστούμε καλύτερα, θα εκπαιδευτούμε καλύτερα και θα ενημερωθούμε καλύτερα.

Πως θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο τα εκδημοκρατισμένα εργαλεία και τεχνολογίες σε μια λαϊκή αναταραχή στο μέλλον;

Δεν θα στηριχθούμε σε εργαλεία που είναι σχεδιασμένα να μας πουλήσουν τη στιγμή που θα έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη. Θα έχουμε μόνιμα, πιο ισχυρά, εμπιστοσύνης δίκτυα (σε ανθρώπινο επίπεδο) για να χρησιμεύσουν ως βάση για προσεκτική μελέτη και οργάνωση. Μαθαίνουμε, κατασκευάζουμε και επικοινωνούμε κάθε μέρα. Καθώς το θέαμα εξασθενεί, ο τρομερά επείγον χαρακτήρας του αγώνα μας επανέρχεται στο προσκήνιο.

Γνωρίζουμε χωρίς αμφιβολία ότι οι κυβερνήσεις μας παρακολουθούν και μας ακούν. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ποτέ ένα πραγματικά ελεύθερο δίκτυο, μακριά από το φάντασμα, ας πούμε, της NSA?

Ναι. Οι αυτοκρατορίες ανεβαίνουν και πέφτουν. Ιδιαιτέρως στον κυβερνοχώρο. Η NSA έχει δυνατό χέρι, αλλά είμαστε σαν την άμμο-όσο πιο σφιχτά μας κρατούν, τόσο πιο εύκολα γλιστράμε από τις ρωγμές. Η αυτοκρατορία των Σελευκιδών πίστευε ότι ήταν ανίκητη επίσης, αλλά οι Μακκαβαίοι εύστροφοι, έτσι δεν είναι;

Ποιο είναι το επόμενο βήμα για σένα και την FNF; Τι υπάρχει στον ορίζοντα για τους επόμενους έξι μήνες, ένα χρόνο, πέντε χρόνια;

Τους επόμενους έξι μήνες θα δούμε δραστική επέκταση του KCFN και την αρχική κυκλοφορία του Network Commons License. Θα γίνει πολύ εκπαίδευση για τη διαχείριση του. Σε ένα χρόνο από τώρα, ελπίζω να υποστηρίζω και να εκπαιδεύω εξίσου. Τον επόμενο χρόνο θα γίνει επίσης πολύ έρευνα και ανάπτυξη όσο αφορά στην κατασκευή και τον σχεδιασμό του πύργου. Τουλάχιστον, αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαι ενθουσιασμένος να εργαστώ. Είναιπολλάστησειράπουπρέπειναγίνουν. Πέντε χρόνια από σήμερα, πιστεύω ότι θα είμαστε βαθιά χωμένοι στο σχεδιασμό πλατφόρμας μεγάλου υψομέτρου και φορτίου. Σταδιακά, πιθανώς να χρειαστούμε λίγο από το Fiber. 🙂

Στην πορεία, ποια θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για σένα;

Να βρω τρόπους να επεκτείνω τη συμμαχία μας (και το πολιτικό μπλοκ) χωρίς να συμβιβαστούμε στις αρχές μας.

Για να αλλάξω τη συζήτηση, τι κάνει ο Tyrone;

ΟTyrone είναι καλά. Ξυρίσαμε όλα τα μαλλιά του χθες το βράδυ, οπότε μοιάζει με ένα σέξι άτριχο αρουραίο, μόλις 25 ετών.

Να προσθέσεις κάτι άλλο;

Τα καλύτερα, σε υπερθετικό βαθμό. Κάντε τη ζωή σας όμορφη, παράξενη, εμπνεύστε φόβο, γιατί είναι τόσο μικρή κι ασήμαντη. Από την οπτική γωνία της αιωνιότητας, δεν είμαστε τίποτα-τουλάχιστον ας διασκεδάζουμε. 🙂

Παρακολουθήστε το «Free the Network», ένα ντοκιμαντέρ του Motherboard (2012) σχετικά με τα μεγάλα όνειρα, τις «ομιχλώδεις» αποστολές, τις περίπλοκες αποστολές και τι συμβαίνει όταν ένα DIY hack κίνημα έρχεται αντιμέτωπο με τη δύναμη του κράτους.

vice.com

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS