ΑρχικήinetMark Russinovich της Microsoft: Τα open source Windows είναι πιθανά

Mark Russinovich της Microsoft: Τα open source Windows είναι πιθανά

Open Source Windows; Θα μπορούσε η Microsoft μία μέρα να ανοίξει τον κώδικα (open source) των Windows; Στο ετήσιο συνέδριο ChefConf, ο συντονιστής του πάνελ και συντάκτης του Wired, Cade Μετς, ρώτησε τον CTO του Azure, Mark Russinovich ακριβώς αυτό.Το κοινό φυσικά χειροκρότησε με ενθουσιασμό την ερώτηση πριν ακόμα δοθεί μαι απάντηση. Προς έκπληξη όλων, το στέλεχος της Microsoft απάντησε θετικά.

“Είναι σίγουρα δυνατό”, δήλωσε ο Russinovich, σύμφωνα με το TechFlash. “Είναι μια νέα Microsoft. Κυριολεκτικά κάνουμε κάθε συνομιλία που μπορείτε να φανταστείτε για το μέλλον του λογισμικού μας: ανοικτό, μη ανοικτό, υπηρεσίες.”open source

Δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς διατυπώθηκε η ερώτηση, όμως ιδέα ότι η Microsoft μπορεί μια μέρα να παρουσιάσει λειτουργικό open source, ή τουλάχιστον ένα μέρος του λειτουργικού της συστήματος δεν είναι τόσο απίθανο όπως φαινόταν πριν από λίγα χρόνια.

Η Microsoft φαίνεται πια να προμηθεύει σταθερά όλο και περισσότερα open source projects του λογισμικού της και έχει περισσότερα από 1.000 αποθετήρια λογισμικού στο GitHub. Η μεγαλύτερη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας ήταν το ότι δεν σχεδιάζει μόνο να ανοίξει τον κώδικα .NET, το λογισμικό που κινεί τα Windows, αλλά και ότι σκοπεύει να το κάνει cross-platform για Mac και Linux.

Προς το παρόν τουλάχιστον, η Microsoft δεν θα κάνει τα Windows open-source. Η εταιρεία απλά φαίνεται να αναγνωρίζει ότι είναι μια επιλογή, και αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, αφού μέχρι πριν από λίγο καιρό έμοιαζε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Πάντως το open-source λογισμικό είναι συχνά στενά συνδεδεμένο με το δωρεάν λογισμικό, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα, ούτε και απαιτείται. Η Microsoft θα μπορούσε μια μέρα να κάνει τα Windows δωρεάν και να επικεντρωθεί σε άλλα τμήματα της εταιρείας.

Στην πραγματικότητα, πολλοί πιστεύουν ότι η εταιρεία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ούτως ή άλλως. Η εταιρεία έχει ήδη υποσχεθεί δωρεάν αναβαθμίσεις σε Windows 10 για ένα χρόνο σε όσους αγόρασαν τα Windows 7, Windows 8.1 και Windows Phone 8.1.

Η εταιρεία προσφέρει δωρεάν αντίγραφα ακόμα και στους πειρατές, αν και δεν θα τα υποστηρίζει. Σίγουρα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά οι δηλώσεις και οι δεσμεύσεις της εταιρείας, δείχνουν ότι είναι πραγματικά είναι μια νέα Microsoft.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS