ΑρχικήinetShear-Thickening Fluid (STF) υγρό αλεξίσφαιρο καλύτερο από Kevlar

Shear-Thickening Fluid (STF) υγρό αλεξίσφαιρο καλύτερο από Kevlar

Πολωνοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα υγρό (Shear-Thickening Fluid ή STF) αλεξίσφαιρο γιλέκο, που σκληραίνει στην πρόσκρουση, προστατεύοντας το σώμα από σφαίρες.

Το υγρό τοποθετείται σε ειδικές σακούλες που φοριούνται μέσα στο γιλέκο για να προστατεύουν το σώμα, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει άνεση κινήσεων.

Όταν το γιλέκο χτυπηθεί από σφαίρα, το υγρό απορροφά τον δύναμη που ελευθερώνεται και αποτρέπει οποιαδήποτε ζημιά στα όργανα του σώματος.STF

Η ιδέα για την ανάπτυξη του αλεξίσφαιρου γιλέκου βασίζεται στη χρήση ενός μη νευτωνικού υγρού. Τα υγρά αυτά συμπεριφέρονται με έναν εξαιρετικό τρόπο καθώς αλλάζουν τη ροή τους ανάλογα με τη θερμοκρασία ή την πίεση.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μη νευτωνικό υγρό, που αποκαλείται STF (Shear-Thickening Fluid). Μη νευτωνικό υγρό με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες των νευτωνικών υγρών, παραδείγματος χάρη δεν συμπεριφέρεται όπως το νερό. Το STFσκληραίνει κατά την πρόσκρουση με αντικείμενα ή σε κάθε αλλαγής θερμοκρασίας, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο προστασία από τη διάτρηση από βλήματα υψηλής ταχύτητας.

Τα ακριβή συστατικά του STF δεν έχουν ανακοινωθεί από τους επιστήμονες, μάλλον λόγω του ότι η εταιρεία Moratex, που έχει αναλάβει την διαχείριση του Project δεν συμφωνεί.

“Έπρεπε να βρούμε, και να σχεδιάσουμε ένα υγρό που σταματάει βλήματα με ταχύτητα 450 μέτρων ανά δευτερόλεπτο ή και υψηλότερη. Το καταφέραμε,” δήλωσε ο Marcin Struszczyk της Moratex στο Reuters.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS